Може ли да спрем да наричаме това „Арабска пролет“?

сп. Нюзуик/Дейли бийст

Демонстрация на ислямисти в Холандия. Снимка: ЕПА/БТА

От Либия до Сирия ставаме свидетели на опити на сунитски фундаменталистки групировки да завземат властта. Най-старият им трик е да организират насилие заради някое оскърбление срещу вярата.

Същият трик, който се опитаха да използват и в случая с датските карикатури; преди това той беше използван от аятолах Хомейни заради романа „Сатанински строфи“ на Салман Рушди, а преди водача на Ислямската революция в Иран, от цяла поредица амбициозни мулли и имами.

Този път трикът отне живота на видни американски държавни служители – донасяйки огромна скръб на семействата им и на страната, на която доблестно служеха. Ние скърбим и почитаме посланик Крис Стивънс, както и тримата други служители, които загинаха в Бенгази.

Ние също така разбираме защо те бяха нападнати, както и защо посолството в Кайро беше нападнато: тези атаки са организирани от местни политически актьори за лоши местни политически цели – да използват антиамериканизма, за да вземат властта в местните правителства.

Ако не искаме да помагаме на тези лоши актьори, трябва да внимаваме да не вършим неща, които допринасят за осъществяването на техните планове.

Именно затова президентът Джордж Буш-младши винаги внимаваше да не бъде въвличан в тези дребни спорове – и именно затова президентът Обама следва познатия от неговия предшественик метод при отговора на поредната глупост на пастор Джоунс, подкрепил видеоклипа, използван като претекст за антиамериканските нападения.

Това ще е същият подход, който и Ромни ще използва като президент, ако се сблъска с подобен сценарий.

Той се основава на прозрението, че тези моменти с оскърбяването на исляма са доста редки, ако изобщо става дума за спонтанни реакции. Те са организирани, а въпросът за американците е: Ще съдействаме ли?

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.