Смях и подигравки с новия айфон 5 на „Епъл“

Сравнение на стария и новия айфон. Снимка: блогът на „Форбс“

Компанията „Епъл“ изглежда започва да губи ореола си от всеобща симпатия, с която е заобиколена. След яростните дела, които поведе срещу конкуренти, опитвайки се да запази дори всяка елементарна функция на подобни устройства като свой монопол, респектът към „Епъл“ започва да се пропуква.

„Епъл“ представи новия iPhone 5 и го нарече „най-красивият продукт, правен някога без изключение“ и „най-добрата разработка“ на компанията. Тази леко самохвална кампания веднага стана повод за подигравки. В САЩ в шоуто на Джими Кимъл новият продукт беше осмян по оригинален начин. Репортери дават на улицата по един айфон на минувачи и ги питат за мнението им. Всеки обяснява как новият продукт е по-лек, по-бърз, с по-ярък екран и т. н. Всъщност новият айфон още не е пуснат на пазара, а шоуто дава на минувачите стария модел.


В Youtube се появи майтапчийски български клип пародия на „Епъл“, в който двама български актьори говорят като създатели на айфон 7S. В началото се мяркат надписи, които подсказват, че това са думи на двама от шефовете в компанията. Нашенци са смешно убедителни, като обясняват какво са създали. Зад привидните банализми при представянето на нов продукт обаче с крият подигравки. Единият пояснява за материала, от който е направен айфонът, че от такъв се правят „фини уреди като кирки и лопати“ и казва: „Пред нас седеше предизвикателството да направим същия продукт на по-висока цена“. Другият обяснява: „Ако потребителят вземе стария и новия продукт в ръце, той няма да ги различи“. Клипът завършва с убедително клатене на глава от един от създателите: „Епъл“, „Епъл“, шепне той.

Веднага по света се появиха критики, че новият модел айфон няма много нови неща и някои от рекламираните му качества са преувеличени или нищо особено. Той тежи 112 грама и е тънък 7,6 мм – най-тънкият подобен продукт. Процесорът му е два пъти по-бърз от предишния модел. Камерата е 8 мегапиксела и снима по-бързо от предишния модел.
В дизайна няма много промяна, освен в конструкцията и сплавта на корпуса. Разположението на бутони, портове, функциите са същите. Неудобство е новият размер на още по-малката микро сим-карта. Това ще принуди купувачите, които са ползвали по-стари модели, да си сменят сим-картата с нова. Рекламираният „по-голям екран“ е 4 инча, което е по-малко от няколко конкурентни продукта на пазара на „Самсунг“, „Нокия“ и HTC. Цената му в България ще бъде около 1400 лв., което е с около 300-500 лева повече от конкурентни устройства. Цената в САЩ ще е 200, 300 и 400 долара, според обема на паметта (това е цената на айфона с договор с мобилен оператор).

Междувременно съоснователят на „Епъл“ Стив Возняк изненада с оценката си за съдебното решение по делото на „Епъл“ срещу „Самсунг“, което присъди южнокорейската компания да плати над 1 млрд. долара обезщетение. Стив Возняк заяви пред агенция „Блумбърг“: „Не мисля, че решението ще остане в сила. Аз не съм съгласен с него“. Той допълва, че ненавижда патентната война между двете компании. „Искам само едно – всички да се съгласят да обменят своите патенти и тогава всеки ще може да създава най-добрия продукт, използвайки всички достъпни технологии.“ Стив Возняк критикува и камерата на айфон, надявайки се новият модел най-сетне да предложи по-добра камера от тези на „Самсунг Галакси“ S III и „Моторола Razr“.

Журналист от китайския вестник „Шанхай ивнинг поуст“ започнал работа под прикритие в завода в Тай Юан, Китай, където се произвежда новият айфон 5. Той разказва потресаващи неща и репортажът му е цитиран от медиите по цял свят.
Той описва завода като ужасно място. Веднага след като бил назначен е бил изпратен на „интензивен седемдневен стаж“. По това време му показват къде ще спи, къде ще се храни и как ще участва в производството на айфон 5.
„Работих само нощна смяна, която трябваше да започне в полунощ и да приключи в 6.00 часа, но тя винаги продължаваше повече. Спалнята беше ужасна, изпълнена с боклуци, смрад и човешка пот. Когато отворих гардероба, за да си сложа дрехите отвътре изскочиха плъхове. Спалното бельо, което се раздава на новите работници бе ужасяващо мръсно, с пепел“, пише репортерът, чието име изданието запазва в тайна. В завода имало нечовешки шум от машините и мирис на пластмаса.
„Тук се произвежда новият айфон 5 и ти трябва да се гордееш, че си част от този процес“, казал супервайзерът на журналиста, който издържал пет дни на работа там.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.