Йордан Опиц е убиец и социопат. Не трябва да бъде помилван

Йордан Опиц. Снимка: от призив за освобождаването му, разпространяван в интернет

От канцеларията на президента Плевнелиев дойде информация, че не е постъпила молба за помилване от Йордан Опиц, художникът, застрелял човек на входа на блока си в София. Тоест – очаква се да постъпи такава молба и президентът да помилва осъдения на 5 г. затвор за убийство.
ВМРО побърза веднага да внесе предложение за помилване, макар че не е страна в случая.

В защита на Опиц има страници във Фейсбук, подписки и недоволство от присъдата срещу него. В една от отворените групи „Да защитим иконописеца Йордан Опиц и да помогнем да възтържествува правдата“, са поканени и включени общо 7000 души, сред които …министърът на културата Вежди Рашидов и …премиерът Борисов, със страниците си във Фейсбук. Вежди Рашидов дори заяви пред бТВ, че при подобен случай сигурно би постъпил като Опиц.
В групата има записани и страници на организации на ГЕРБ в провинцията, лични възвания да освободят Опиц са отправили журналисти като Иван Гарелов и т. н.

Ако обикновени потребители във Фейсбук може да не са разбрали какъв точно е случаят с Опиц, политици би трябвало да бъдат информирани и да не оправдават популистки хладнокръвно убийство.

Най-напред – справедливо ли е осъден Опиц?

Върховният касационен съд намали присъдата му от 7 на общо 5 години, по две обвинения. Това е второ намаление, първоначалната присъда е 10 години.
Той е застрелял човек, по собствени признания от метър и половина, предупреждавайки го да не бяга от прозореца на площадката на първия етаж над входа (който бил заключен, да не избягат заподозрените). Застрелва го в момента, след като беглецът скача на земята. За беглеца и неговият съучастник се знае, че са искали да извършат кражба, но не са извършили. Те побягват уплашени преди да предприемат някакви действия. Стрелбата не е в дома на Опиц, а навън. Съдът е преценил основателно, че няма самозащита от негова страна – жертвата бяга, а не го напада. Носи отвертка, но в момента на изстрела не е в ръката му. Опиц твърди, че беглецът скочил с отвертката срещу него, но на базата на свидетелски показания това не е прието от съда. (виж тук решението на съда) Опиц признава, че удря два пъти с пистолета по главата другия беглец. Показанията му в делата на всички инстанции са противоречиви, опитва се да се оневини и измъкне.

И още – Опиц си е преправил газовия пистолет в боен и незаконно притежава оръжие. Само за последното законът предвижда до 6 години затвор. Опиц е получил по това обвинение 1 година.
Върховният касационен съд е намалил присъдата на Опиц общо на 5 години, като преценява, че той има увреден слух и увредено зрение на едното око. И ще излежава в затворническо общежитие при по-лек режим.

На практика Опиц е извършил предумишлено убийство на невъоръжен човек по време на бягство (това, че жертвата е бил крадец рецидивист, не променя обстоятелствата). В САЩ, например, щеше да бъде осъден за т. нар. First Degree Murder (съответства на българското „предумишлено убийство“) и щеше да получи поне 20 години затвор. Там осъждат и полицаи, които застрелват невъоръжен престъпник при бягство.

Това е убитият от Опиц и неговата приятелка, която се е самоубила два дни след смъртта му. Снимка: от страницата във Фейсбук „Йордан Опиц е извършил предумишлено убийство и мястото му е в затвора“

Като чете човек интервютата с Опиц, остава с впечатление, че той е социопат. Нито за секунда не съжалява за извършеното, иронизира случващото се. Нарича убития „боклук“. Казва, че е постъпил правилно и едновременно твърди, че не е доказано, че жертвата е загинала от неговия куршум. Демонстрира самосъжаление как ще влезе в затвора на 63 години и печели симпатии с това.

Но такъв е по-опасен на свобода от крадец наркоман, защото утре с увреденото си мислене може да гръмне още някого. Това, че го наричат постоянно „иконописец”, не го прави свят човек. Освен художник, той е бил и служител на милицията (полицията). И е известен сред съседите си, че избивал котките в махалата наоколо.
Ако Плевнелиев помилва Опиц, това ще означава, че оправдава предумишлено убийство и

ще поощри убийства при подобни обстоятелства

Утре ще чуем по новините, че някой е застрелял момче, защото му се сторило, че то му краде емблемата на колата или се опитва да влезе в апартамент или в мазето на блока.
А за селски имоти пък съвсем – миналата година по това време край Монтана неизвестен уби ром с пушка и рани други двама, че беряли орехи. И тогава интернет се изпълни със „справедлив” гняв от страна на ксенофоби, расисти и всякакви лумпени – правилно са ги гръмнали тия цигани. Тоест, у нас има хора, които смятат за справедливо да се убиват роми, че крадат орехи. В онзи случай дори не се намери кой стреля, нито има обвинен за убийство. Никой и не се вълнува от един убит ром. Както и от убит наркоман-крадец, каквато е жертвата на Опиц.

С казуса „Опиц“ българското общество се показа инфантилно. Мнозинството разсъждават първобитно – щом е наркоман, крадец, арестуван многократно, може да го убиват. И нека пуснат стрелеца, нищо лошо не е направил. Ами тогава да му докарат още 10-ина арестувани от полицията крадци, да ги гръмне и тях. Става ли?

Все пак – защо се стига до такива случаи на саморазправа?

(следва – Основната причина е бездействието и некадърността на полицаите)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.