Член на изпълнително (полит) бюро или къде се крият крокодилите

През уикенда министърът в оставка Румен Овчаров беше свален от поста зам.-председател на БСП и беше преизбран само за член на изпълнителното бюро. Какво ще рече това?
Някогашната БКП, която БСП наследи, имаше политбюро и ЦК. Първото от 12 души – като 12-те апостоли. Това бяха Живков и приближените му, които той си избираше от конгрес на конгрес през десетилетията. ЦК бяха 50-ина души. Имаше и секретари на ЦК, някои от които бяха едновременно и членове на политбюро.
В първите години след 1989 г. БСП смени изцяло терминологията, с която описва структурата си – ЦК стана Висш партиен съвет, политбюро стана изпълнително бюро, пленумите на ЦК станаха съвещания. Генералният секретар на БКП стана председател на партия. (При Виденов беше възстановено понятието “пленум”). Появиха се зам.-председатели на партия.
Сегашният лидер на БСП Станишев премахна зам.-председателите. Тази стъпка изглежда е изцяло продиктувана от нуждата – трябваше някак компрометираният Овчаров да не е вече зам.-председател на партията, а същевременно поддръжниците му да останат доволни. Така и стана. Вместо заместници Станишев измисли секретари и за такива бяха избрани сравнително по-млади хора, не от ешелона на Овчаров и Петков. Може пък това да е победа на Станишев и стъпка към модернизация на БСП.
Но по важно е друго – получава се така, че един компрометиран министър е леко погален с перце в партията. Тя не се отрича от него. Но и доказателства срещу него никой не извади, освен изявленията на Ангел Александров.
Скандалът с Овчаров беше ужасен. Като каза Джефри Ван Орден при посещението си в България точно в този момент – имам чувството, че съм попаднал в блато с алигатори.
Шефът на националното следствие Александров обвини публично Овчаров, че иска да го унищожи, заплашвал го, смятал се за собственик на държавата, прикривал свой приближен бизнесмен при разследването за Топлофикация. Овчаров атакува с две пресконференции – заместничката му Корнелия Нинова обвини Александров, че я рекетира, иска от нея документи и компромати, оказва натиск за бизнесинтереси. Шефът на “Булгартабак” на друга пресконференция заяви, че Александров му искал пари (любопитно – отговори на предварително подучен журналистически въпрос – искал ли му е пари?).
Накрая се получи така, че Александров подаде оставка като шеф на следствието, но остана член на Висшия съдебен съвет с мощна подкрепа. Овчаров вече не е министър и зам.-председател на партията, но остава член на изпълнителното бюро на БСП с мощна подкрепа.
Къде са крокодилите? На Джефри Ван Орден му се привижда…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.