Бомба за Топлофикация! Искат ни 2000 лв. за отпреди 12 години, когато не сме били на този адрес

Директно си признавам, че ако някой ден чуя, че прелитащ през въздушното пространство на България бомбардировач случайно е изпуснал товара си над сградата на Топлофикация, то аз няма да изпитам никакво лошо чувство от този неприятен иначе факт.

Вчера, докато уточнявахме последни детайли по прехвърлянето на една партида от обект, който фирмата ни отдавна не ползва, към новия му наемател, те изведнъж в телефонния разговор казаха, че няма проблем, ама само трябва да платим едни малко над 2000 лева от 2000 година. Да де, казах аз, ама ние изобщо не сме били там през 2000 година – договорът ни беше от 2002 година. След кратко време за размисъл се обадиха отново и казаха, че колегите от отоплителния район (значи, не е лошо и над него да падне част от товарът) им казали, че при тях има договор за наем, от който е видно, че фирмата ни е държала този обект от 1992 година.

Естествено, поисках да се запозная с този договор, защото чудесно знам къде сме
се намирали в онези години, на което те с готовност обещаха след малко да ми го изпратят сканиран. Честно казано, в този момент силно се надявах наистина да ми изпратят такъв договор и след това да им заведа едно сладко дело за фалшификация на документи, но за техен късмет след 10 минути се обадиха, че в договора наистина пишело друга фирма, ама колегите й „си го водели на наше име“.

Толкова бях вбесен и сащисан от подобни нелепи обвинения, че дори не ми хрумна да им напомня, че задълженията ни от 2000 година (каквито вече съжалявам, че нямаме) могат да ги вземат и да си ги заврат отзад (въпреки че нямам никаква идея как се завира нещо нематериално и при това – отрицателно като стойност), защото те тъй или иначе са изтекли по давност преди може би 8 години.

Основният принцип на всякакви подобни бюрократични изчадия при общуването с клиентите им е „Ако мине номера!“. И понеже номерът не мина, бяхме поканени учтиво вече да направим прехвърлянето. Ааамаха!

Статус ПП…

Газпром е намалил от август цената на природния газ за България с 11%. В отговор на това намаление БулгарГаз намалява цената на газа с по-малко от 1%, а топлофикационните дружества запазват цените на отоплението непроменени. Не че руснаците са най-милите хора на планетата, но мисля, че в случая наблюдаваме ценообразуване чисто по български…

От Фейсбук страницата на Stephan Yankov

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.