Заразява ли Гърция вирусът „Златна зора“?

в. Катимерини

Руски неонацисти гостуват на гръцките от „Златна зора“. Снимка: райтуърлд

Социологическите проучвания показват, че подкрепата за „Златна зора“ нараства.  Гърците обаче не са се заразили с някакъв мистериозен дясноцентристки вирус.  Има си причини подобна маргинална организация да има такъв отзвук. И причините са нелегалната имиграция, бумът на престъпността и ширещото се беззаконие.  Всички, които смятат, че с обвинения срещу щурмовите отряди на партията, ще спрат народната подкрепа за „Златна зора“, се заблуждават. Държавата прави опасни пропуски.

„Златна зора“ не печели популярност в обществото по идеологически причини. Печели я, тъй като по свой собствен насилствен и гнусен начин попълва тези пропуски. От години жителите на атинските квартали, превърнали се в гета, протестират срещу рязкото влошаване на всекидневния им живот. Драматичните призиви към общината, правителството и партиите обаче не намериха отговор. Стана нещо по-лошо – на хората беше гледано като на расисти!

Политически неморално е либерали и богати левичари, намиращи се на безопасно разстояние от северните предградия, да размахват пръст и да преподават уроци по антирасизъм на тези, които живеят в кошмар. Лесно е да продаваш хуманност, когато няма последствия от това и когато единствената ти връзка с нелегалните имигранти е да ги използваш като обслужващ персонал. Подобен тип действия подхранват политиката на „Златна зора“.

Докато държавата показваше безразличие, за да притеснява работодателите, които използват „черен труд“, а левите партии криеха главите си в пясъка, „Златна зора“ беше активна. Така лидерът й Никос Михалолякос получи през 2010 г. 5,3 на сто подкрепа в Атина, а в проблемните райони тя достигна 20 на сто.  И всъщност резултатите от последните избори не бяха гръм в ясно небе.

Замествайки държавата, „Златна зора“ се явява защитник на търговците, които страдат от нелоялната конкуренция на ширещата се нелегална търговия. И то в момент, в който държавата игнорира протестите им и ги товари с допълнително данъчно бреме.  Естествено опитите на „Златна зора“ да изземе функциите на държавата е провинение и то трябва да се осъди. Усещането обаче за все по-голяма част от гражданите е, че действията им са оправдани. И това е по-притеснителното.

Преди хората, почувствали се онеправдани, заплашваха, че ще се обърнат към „телевизионните обвинители“, които властваха в каналите. Всякакъв вид подмяна на държавата се дължи на факта, че няма достойна и резултатна такава. Институциите съществуват, но не работят и по този начин подхранват беззаконието.

Колкото повече държавата прави пропуски и колкото повече кризата се пренебрегва от политическата и медийната система, привържениците на „Златна зора“ ще нарастват. Това е горчивата истина и всички, които се опитват да свържат увеличаването на популярността й с независимото „движение на възмутените“ за пореден път ще прибегнат до евтини пропагандни тълкувания.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.