„Индипендънт“: България остава в плен на бирата и пържените картофи

Под заглавие „България: между рая и ада“ британският вестник „Индипендънт“ публикува пътепис, посветен на пещерата Дяволското гърло и село Гела в Родопите, свързани с легендата за Орфей.

В Родопите се крие село Гела, идеалното място за луксозно уединение. Внимавайте обаче: Дяволското гърло, обширна и страшна пещера, е съвсем наблизо, предупреждава авторът на пътеписа Филип Норман.

В материала си той подробно описва легендата за Орфей, пещерата и селото, местната кухня, както и възможностите за туризъм. „Думите ми може да ви прозвучат като клише от поредния пътепис, но това лято надзърнах в челюстите на ада“, започва статията на Норман.

Първо, стигнете до българските Родопи, на близо 240 км югоизточно от столицата София, пише той. „После последвайте един от пътищата, криволичещи през дефилета, които все още са населени от мечки и вълци. Прекосете реките, като преминете през каменните мостове, датиращи от времето на римляните.

А след това минете покрай фермите и старите камиони, останали от ерата на комунизма, част от които се използват за превоз на животни, а други плуват в ръжда, както се случи и с идеологията, на която някога служеха“, разказва авторът.

Той припомня, че България, както и съседките й Гърция, Турция и Румъния, някога била земя на траките. Двамата най-велики герои на древната цивилизация – полуистински, полумитични – били Спартак и Орфей. Първият бил войн, който по-късно бе изигран от Кърк Дъглас. А вторият – музикант с неизмерима красота и харизма, нещо като прототип на Мик Джагър, пише Норман.

Ако човек извърви петдесетина метра към пещерата Дяволското гърло, ще последва митичните стъпки на Орфей,казва журналистът. По думите му обаче не това е важното.

Най-страшната гледка в живота ми, по-ужасяваща и от пътническия контрол на „Хийтроу“, бе прочутата Бучаща зала – огромна сумрачна пещера, намираща се непосредствено под впечатляващ водопад, разказва авторът.

Филип Норман открива и известна аналогия между легендата за Орфей и България като туристическа дестинация. „След като соцблокът отвори своите врати за западни туристи, България си спечели слава на място с евтини черноморски курорти като Бургас и Варна. Но райони с извънредно красива природа като Родопите останаха неоползотворени.

Докато Гърция и Турция развиваха туристическите си пазари, България остана в плен на бирата, пържените картофи и някои от най-отвратителните сувенири на планетата. По тази причина днес страната се нуждае от съвременен Орфей, който да я изведе напред, без да поглежда назад към миналото“, допълва авторът.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.