Антиислямският филм отклонява вниманието от Сирия

Асошиейтед прес

За подложения на огън сирийски режим недодяланият филм, осмиващ исляма, който отприщи гняв в мюсюлманския свят, не можеше да дойде в по-добър момент. Кадри на разгневени демонстранти, нападащи западни дипломатически мисии в Либия, Египет, Пакистан и другаде, отвлякоха вниманието на света от обляните с кръв улици на Сирия, където президентът Башар Асад се опитва да потуши 18-месечното въстание.

Кризата, предизвикана от филма, съживи войнствената реторика, че САЩ и Израел са истинските врагове на мюсюлманите и така облекчи натиска върху Асад и неговия верен и влиятелен съюзник в съседен Ливан – екстремистката група Хизбула. Сирийското правителство осъди вчера филма, озаглавен „Невинността на мюсюлманите“.

В първата си официална реакция кабинетът съобщи, че филмът за пророка Мохамед е „евтин и провокативен“ и добави, че той е „част от западен план, чиято цел е да посегне върху наследството и символите на държавата… като прелюдия към установяване на контрол върху ресурсите и богатството й“. Предстои да видим дали спорът ще доведе до трайни постижения за Сирия или Хизбула, чиято репутация жестоко пострада, защото застана на страната на Асад дори и след като подкрепи бунтовете в Египет, Тунис, Либия и Бахрейн.

Демонстрациите заради филма, макар и бурни, бяха относително слаби като начало и изглежда затихват в арабския свят. Въпреки това Хизбула е решена да ги продължи и това служи на интересите на шиитската екстремистка група, както и на Асад. Падането на Асад би било кошмар за Хизбула. Всеки нов режим, воден от сунитското мнозинство на Сирия, вероятно ще е много по-малко приятелски настроен – а дори и направо враждебен, към шиитската Хизбула.

Иран си остава най-важният покровител на групата, но Сирия е ключов маршрут за доставките. Без нея на Хизбула ще е трудно да получава пари и оръжия. Сирийският конфликт ескалира в гражданска война, в която нито една от двете страни не може да нанесе решаващ удар по другата. Резултатът е убийствено безизходно положение със засилващото се в целия свят усещане на ужас от насилието, което според активисти е отнело живота на 23 000 души.

Филмът за пророка обаче разкри широкоразпространен дълбок гняв и разочарование, идващ далеч отвъд сирийските граници, и Сирия и нейните съюзници се възползват от това. В първата си публична поява от 2011 г. насам шейх Хасан Насрала каза в понеделник пред десетки хиляди екзалтиран поддръжници, че трябва да има продължителни демонстрации срещу филма.

В Ливан са планирани още четири демонстрации тази седмица, тъй като Хизбула се опитва да пренасочи народния гняв срещу САЩ, описвайки филма – който е аматьорски и умишлено провокативен – като безпрецедентна атака срещу исляма. „Светът трябва да знае, че нашият гняв няма да стихне. Това е началото на сериозна кампания, която трябва да продължи в целия мюсюлмански свят в защита на Божия пророк“, каза Насрала, който рядко се появява на публично място заради страх от покушение. „Докато във вените ни тече кръв, няма да останем безмълвни пред обидите срещу нашия пророк“, добави той.

Насрала каза, че смята филма за най-голямата обида за исляма, основно защото той е достъпен онлайн и всеки може да го гледа. „Мисля, че тази обида е много голяма, много дълбока и безпрецедентна“, каза той в излъчена неотдавна по телевизията реч. Той каза, че филмът е по-голяма обида от публикуването през 2005 г. на карикатури на пророка в датски вестник, която отприщи вълна от бурни протести на мюсюлмани, както и от книгата на Салман Рушди от 1988 г. „Сатанински строфи“, вдъхновена отчасти от живота на Мохамед.

Иранският аятолах Рухола Хомейни издаде религиозен указ през 1989 г., осъждащ на смърт Рушди и това накара писателят да се укрива в продължение на 10 години. Хизбула се възползва от гнева срещу филма в очевиден опит да поддържа темата актуална и да засили позициите си като защитник на мюсюлманското достойнство и морална сила в арабския свят. Мнозина в тълпата завчера носеха на главите ленти в зелено и жълто – цветовете на Хизбула. Други развяваха сирийски знамена, за да покажат предаността си към Асад – знак за силните връзки между Сирия и Хизбула.

Групата обаче изглежда се опитва да гарантира, че митингите няма да прераснат в сблъсъци, като ги планира само в райони, където Хизбула има контрол. Нито един от митингите не взема на прицел добре укрепеното американско посолство на хълмовете извън Бейрут. Филмът описва пророка Мохамед като измамник, женкар и педофил. Протестиращите насочиха гнева си към американското правителство и настояха, че то трябва да направи нещо, за да спре филма, макар че той е частна продукция.

Държавният секретар Хилари Клинтън разкритикува филма като „ужасен видеозапис в интернет, с който нямаме нищо общо“. За момента масите, които се надигнаха срещу Асад изглежда са заглушени от онези, които скандират срещу по-познати врагове – САЩ и Израел. „Смърт за Америка!“ скандираха тълпите завчера в Бейрут. „Америка е големия Сатана!“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.