Между Скопие и Атина е необходим диалог вместо мълчание

Говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас на брифинг миналата седмица пожела да се окаже в ролята на еврокомисар по разширяването, подчертавайки, че Македония трябва да осъществи повече реформи за членство в ЕС, че имало сериозен проблем с функционирането на държавата, което се отразявало в докладите на многобройни международни организации, които следят напредъка в нашата държава.

Делавекурас не подбираше думите си, с които целеше да покаже, че октомврийският доклад от Брюксел няма да попречи на Атина да избълва нови забележки, за да се види, че не само спорът за името е проблем, който пречи на македонската евроинтеграция.

Затова Гърция непосредствено преди третия рунд от диалога на високо равнище и преди оповеставянето на доклада за напредъка на Македония публично постави въпроса, който до вчера гръцките дипломати шептяха зад затворени врати: Нима не е странно, че Македония има проблеми с всички съседи.

Щом така разсъждава Делавекурас, нима не трябва да му е малко чудно, че неговата държава има пролем с целия Европейски съюз!? А да не говорим за гръцкото добросъседство към нас или към турците!

Има надежда, че Щефан Фюле от друга страна не иска да се окаже в ролята на говорител на гръцката дипломация, щом вчера още веднъж илезе с оценката, че процесът на изпълнение на реформите от диалога с Брюксел е наистина успешен. Няма нищо необичайно в изявлението на еврокомисаря пред депутатите, че Македония има много дълго минало в получаването на препоръки за начало на преговори, а не успява да мине през тази врата. Всички знаят в чии ръце е ключът.

Новината, която ни донесе Фюле, е, че за пръв път в разговор с премиера Груевски е отворил въпроса за добросъседските отношения. Еврокомисарят поясни, че в третото полувреме от диалога на високо равнище за пръв път вчера е било разговаряно за двустранните отношения между нашата страна и съседите. За наша изненада Фюле говореше за съседи в множествено число и спомена още една държава освен Гърция.

Засега е неясно какво съдържа папката „добросъседство“, но е добре, че еврокомисарят обяви, че с Груевски ще разговаря за инициативите от македонска страна за добросъседство с Гърция. Все пак, за добросъседство между Скопие и Атина е необходим диалог вместо мълчание. И то диалог на високо ниво между Груевски и (гръцкия премиер Андонис) Самарас.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.