Денят, в който Ромни загуби изборите

Гафът на републиканския кандидат за президент на САЩ Мит Ромни, който бе тайно заснет на затворена за журналисти проява за набиране на средства да заявява, че избирателите на демократите (47 процента от гласоподавателите) са хрантутници на правителствена издръжка, които не се грижат за собствения си живот, е основна тема в западния печат.

Направеният през май видеозапис се появи в момент, когато предизборната кампания навлиза в последните си 50 дни, а Ромни се опитва да рестартира кампанията си с нови рекламни клипове и нови послания в отговор на призивите да обясни по-конкретно как политиката му ще оправи националната икономика и ще помогне на средната класа, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Сега тайният видеозапис поражда възможността кампанията на Ромни да бъде отклонена и вниманието отново да се съсредоточи върху предложените от него данъчни облекчения за най-богатите, публикуването на личните му данъчни декларации и способността му да установи връзка с избирателите от средната класа. Нелустросаните му думи от видеозаписа подронват аргумента на сътрудниците му, че Ромни ще привлече независимите избиратели с усещането, че той е грижовен човек, който умее да разбира проблемите на другите, отбелязва вестникът.

Възгледите на Ромни за хората на правителствена издръжка ще бъдат аплодирани от отделни сегменти на десницата, но той рискува да отблъсне независимите избиратели, които не споделят възгледите му за американското общество, както и да мотивира разочаровани демократи, които иначе можеше да се въздържат от гласуване на 6 ноември, пише в. „Гардиън“.

Изказването му също така потвърждава портрета, който постепенно му изграждат демократите – на изключително богат човек, който не може да разбере проблемите на американците от работническата и средната класа, отбелязва изданието. На последвалата пресконференция в Калифорния Ромни на практика повтори тезата си от видеозаписа, че 47-те процента американци, които зависят от правителствени помощи, ще гласуват за Обама, макар и да я формулира с по-меки думи. Политиката на Обама е „привлекателна за хората, които не плащат данъци“, каза Ромни.

Освен че обижда голяма част от населението, този коментар е и неточен. Мнозина от хората, които Ромни включва в тези 47 процента, плащат данъци. Много от тях получават пари от правителството, защото са хора от третата възраст и цял живот са плащали вноските си в системата, отбелязва „Гардиън“. В. „Фигаро“ пише, че 50 дни преди изборите публикуването на този документ става в деликатен момент за Ромни, чийто рейтинг буксува в допитванията откакто завършиха конгресите на двете партии в края на август и началото на септември, а вчера трябваше да се защитава от статия във в. „Политико“, в която се твърди, че предизборният му щаб е раздиран от вътрешни борби между съветниците му.

В. Монд“ излиза със заглавие „Скритото лице на кампанията на Мит Ромни“. Тайно заснетите видеокадри ни потапят в интимността на предизборната кампания на Мит Ромни. Те показват какъв е един кандидат, когато не се придържа към „форматирани“ за телевизионната публика речи. Както казва той: „Тук сме сред свои хора, републиканци.“ Сред републиканците смятаме, че половината американско общество е непотребно, че има хора, които работят, за да успеят, и хрантутници, че има и заблудени овце – непартийните избиратели, на които трябва да съумеем да отворим очите, но без да ги тормозим, за да се надяваме да спечелим на 6 ноември, пише вестникът.

Впоследствие кандидатът за президент уточни изказването си – да, коментарите му не били елегантно поднесени, да, те били направени импровизирано, в отговор на въпрос и да, той би могъл да ги изрази по-ясно. Обаче не, не се отказва от съждението си, че 47 процента от американците са храненици. Твърде късно. Машината вече се задейства. Някои коментатори, като един анализатор на „Блумбърг“, вече пишат за „деня, в който Мит Ромни изгуби изборите“, отбелязва „Монд“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.