Русия крои планове за изборите Грузия

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: Новая газета

Четири години след руско-грузинската война президентът Путин най-после разкри вътрешната история на конфликта от 2008 година. Досега се смяташе, че Русия беше отговорила на агресия на Грузия срещу сепаратистката република Южна Осетия, чиято независимост признават само в Москва. В действителност, руският Генерален щаб е разработвал планове за война срещу Грузия.

През 2008 г. Русия използва Южна Осетия най-вече като база за нахлуване в Грузия, като обучаваше и въоръжаваше военните в тази република, която също като Абхазия се отцепи от Грузия през 1992 година. Москва изобщо не се ограничаваше да защитава руските граждани в Южна Осетия и фактически сама създаде почва за руско-грузинския конфликт, в пълно противоречие с международното право и принципа на безпристрастността, към които тя беше длъжна да се придържа в рамките на миротворческата си мисия.

Четири години по-късно никой вече не се съмнява, че днес Русия също използва Южна Осетия в перспективата на нов конфликт в Кавказ. Москва неизменно поддържа вето на разполагането на наблюдателски мисии на ООН не само в Южна Осетия, но и в Абхазия. Трябва да се отбележи, че тя е запазила между 10 000 и 20 000 руски войници в северен Кавказ, на първо място на територията на Абхазия и Северна Осетия, както и значителен военен арсенал: танкове, ракетни комплекси „Точка“ SS-21 и зенитно-ракетни комплекси S300.

Предвид на започналите неотдавна на Кавказ годишни руски учения това изявление на руския президент говори красноречиво за намеренията на Москва. Известно е, че сегашните руски маневри на Кавказ включват участието на силите на сепаратистките територии Южна Осетия и Абхазия. Войските на тези две територии участват в ученията заедно с 8000-те руски войници, както и бойната авиация и Черноморския флот.

Както смятат в руския Генерален щаб, военните учения „Кавказ-2012“ са прекрасна възможност за възстановяване на бойната готовност на част от силите на 58-а армия, която участваше в боевете от август 2008 година. Дали Русия се готви за ново нахлуване в Грузия? Трудно е да се каже. Но едно е сигурно: маневрите на Путин вече са започнали.

След две седмици в Грузия ще се състоят парламентарни избори. Москва подкрепя проруския кандидат Бидзина Иванишвили, олигарх, натрупал състояние в постсъветска Русия и получаващ оттам сериозна помощ. Състоянието му, оценявано на 6 милиарда долара, му открива широко поле за маневри в предизборната кампания.

Иванишвили изгражда реториката си на популистка и дори ксенофобска основа и успя да спечели подкрепата на част от населението с помощта на съмнителни практики на купуване на гласове, които бяха изобличени през май от Трансперънси интернешънъл. Освен това неговата коалиция „Грузинска мечта“ отказа да подпише „кодекс на поведение“ на грузинските политически партии, за да може да заобикаля правилата за финансиране на партиите и да получава средства от руски активи.

Трябва все пак да се отбележи, че 53 процента от грузинците смятат да гласуват за управляващата партия, а огромното мнозинство от населението отхвърля всякаква руска намеса във вътрешната и външната политика на страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.