Нели Крус: „Аз ще бъда вашият най-голям поддръжник за прозрачност“

Нели Крус в София. Снимка: от тв екрана

Какво каза Нели Крус, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии на срещата с представители на двата издателски съюза, главни редактори, новинарски шефове и журналисти в София.

Имам готовност да предприема действия по вашите тревоги. Аз съм тук, за да слушам, за да чуя и да добия впечатление за какво става дума. Имам опит, на възраст съм, когато много неща са ясни. Разбирам желанието ви и значението на медийните диспути.

Има примери за насилие срещу журналисти. Репортажите извън България я слагат на едно много лошо място и заслужават внимание. Необходима е позитивна динамика между медиите и демокрацията. Може да има добри закони, но ако те не се спазват, има проблем.

Ако има липса на прозрачност, тогава само законът не може да реши такъв проблем. По въпроса за прозрачността, говорих с вашия премиер. Той се съгласи, че няма прозрачност, както по отношение на собствеността, така и по отношение на медиите.

Ние говорихме за това дали той е съгласен с мен, когато говорим за финансиране. Попитах го – дали той ще работи за повишаване на прозрачността и той ми каза – аз напълно ви подкрепям. Искам да чуя вашите идеи как да се повиши прозрачността. Дайте конкретни идеи за това. Моето послание е в един цифров свят да има повече медии, които са по-стойностни.

Ясно ми е, че тук става въпрос за важни неща, за които вие изпитвате истинска страст. Имам само първоначални впечатления. От това, което чух, вие цените независимостта на медиите, колкото и аз, но ние не сме на едно мнение – какво означава прозрачност и за това до какъв резултат ще доведе.

Насилието е неприемливо. Автоцензурата е притеснително явление. Липсата на прозрачност е голям проблем. Трябва да решим този проблем, за да можем да решим кой е собственик на даден вестник, който хората четат. Трябва да има прозрачност къде се разпределят публичните ресурси. Трябва да обясняваме за какво се използват парите на данъкоплатците. Ние имаме право, не само нужда да знаем.

В Румъния, във Великобритания, в Унгария също има спорове за собствеността на медиите. Проблемите на медиите няма да изчезнат без дебат по прозрачността. Не искам да си завирам главата в пясъка. Можем да обсъдим различни решения и на една бъдеща кръгла маса.

Дигитализацията подпомага създаването на по-разнообразни медии, но не си мислете, че за една нощ ще има промяна. Онлайн медиите не са заместител на традиционните медии, но дават различен нюанс.

Благодаря, че бяхте честни. Ваш дълг е да не мълчите и да се отказвате от правата си. Правителството трябва да внимава и да не поставя ръка на медиите. Отнасям се с разбиране към факта, че понякога действията на правителството нараняват медийния плурализъм. Законодателната рамка не ни дава всички инструменти срещу заплахата за свободата на словото. Нека организираме една кръгла маса с участие не само на България.

През целия си живот съм била чиста. Ако не сте чист, не влизайте в политиката. Все още съм възхитена да съм сред вас. Впечатлена съм, защото вие се борите и се опитвате да изясните нещата, какво може да се направи – има няколко проблема, които са нерешени.

Всички сме за демокрацията, това е основата на Европа. Говорим за свободата на словото. Аз имам голям политически опит и понякога е добре когато се говорят глупости. Трябва да направите меко кацане, но трябва да се сблъскате с реалността. Държавната помощ са пари на данъкоплатците, но понякога става дума за данъци от вашите сънародници.

За мен са ясни три неща: тези проблеми няма да изчезнат без дебат по прозрачността, не искам да си скрия главата в пясъка, но можем да разгледаме варианти за решение, което казах и на премиера ви. В една по-формална кръгла маса аз ще бъда вашият най-голям поддръжник за прозрачност.

По Агенция Фокус

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.