„Домейн Пещера” и „Вила Ямбол” – уж вино за всеки ден, ама…

Уж са every day wine, пък взимат медали като скъпи вина

Снимка: е-vestnik

В e-vestnik писахме през март, че никак не е чудно как вино за 6-7 лева от магазина взе „Златен ритон” на прегледа на българското вино „Винария” през март в Пловдив. Едно от тези вина беше „Домейн Пещера” сира 2011 г.

Вината „Домейн Пещера” и „Вила Ямбол” се появиха на пазара преди около 10 месеца. Още на „Винария” направиха впечатление. Оказа се, че и двете серии Domaine Peshtera и Villa Yambol започнаха да взимат награди една след друга, не в България, а по света.

Последно, неотдавна „Домейн Пещера” мерло 2011 г. взе златен медал от конкурса „Мундус вини” в Германия. Там състезанието не е било между 600 вина като на „Винария”, ами между 6000 вина. И журито е от 300 души от 46 страни. Вината на избите „Винпром Пещера“ и „Винпром Ямбол“ са получили общо 5 златни и сребърни медала на „Мундус вини”.

Има вина, наричани every day wine – за всеки ден. Които можеш да си позволиш и да им се наслаждаваш на всяко сядане на масата. Такива вина са по-достъпни като цена. Но не са и от най-евтините, защото става дума за качествени вина. В България, обаче, хората имат шанса да пият every day вино, което по качества е като специални скъпи вина.

Двете серии  Domaine Peshtera и Villa Yambol са на пазара от декември 2011 г. Оттогава досега златото от Германия е десето отличие на „Домейн Пещера мерло“ от световен винен конкурс. Фактически то е награждавано на конкурси всеки месец, което го прави най-успешното българско вино за 2012 г. Цената му в магазина прави изненадата пълна, защото се продава за около 6-7 лв., а по дегустациите побеждава далеч по-скъпи вина.

Всъщност, ако направим едно сравнение, вината Domaine Peshtera и Villa Yambol са равностойни на български вина на цена 10-15 лева, а на европейския пазар се равняват на вина, които се продават на цена около 6-10 евро.

Не е шега. Досадно е да се изрежда колко медала и на колко прегледа са наградени. Domaine Peshtera и Villa Yambol спечелиха медали на парижкия Vinalies Internationales, лондонските International Wine Challenge и Decanter World Wine Awards (DWWA), американските San Fancisco International Wine Competition и Finger Lakes International Wine Competition, Chardonnay du Monde и др.

Поради подробната система за оценка на „Мундус вини“ става ясно, че например мерлото „Домейн Пещера” напълно съответства на описанието си на етикета за плътен рубинено-червен цвят, аромат на боровинки, череши, хармоничен и елегантен вкус на зряла череша и горски плодове, с плътност и дълг финал.

На „Мундус вини“ Domaine Peshtera има и два сребърни медала за сорта „Шардоне“, отново реколта 2011 г. Сред белите вина то е с най-много чуждестранни отличия за годината. Преди два месеца беше наградено и на най-големия алкохолен конкурс за напитки – International Wine and Spirit Competition във Великобритания, където участваха вина от 90 страни.

Снимка: е-vestnik

Вината с марката Villa Yambol получиха на „Мундус вини” злато и сребро за сортовете „Каберне Совиньон“ и „Шардоне“, реколта 2011 г. След „Домейн Пещера“ това е втората най-отличавана марка за 2012 г. у нас.

На какво се дължи този успех? „Винпром Пещера“ гледа над 15 000 декара първокачествени собствени лозя. В момента в България най-успешните вина са от собствени лозя. Причината е проста – те са гледани от агрономи, посадъчният материал е специално подбиран, берат се когато технолозите определят, а не по някакви конюнктурни причини кой искал да купи или продаде гроздето на добра цена и т. н.

Когато имаш много лозя, добро грозде, добра техника и добри технолози, не е чудно, че ще направиш вино на ниска цена, което може да изненада с високо качество.

Още една оценка прави впечатление – на т. нар. Винен индекс 2012 г. на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки четири сорта Villa Yambol – Шардоне, Мускат, Каберне и Мерло – получиха титлата „Златна колекция на 2012 година”. Те изпъкват измежду цялата винарска продукция на България.

Инж. Стоян Геров, зам-председател на дегустационната комисия и представител на Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки, казва, че никога в този конкурс вина на такава цена не са попадали в категорията „Златна  колекция”.

Толкова много високи оценки няма как да са случайни или по погрешка. Ценителят на виното у нас има късмет с тези вина. Може да избира и експериментира с вкусовите си предпочитания с няколко сорта от двете серии Domaine Peshtera и Villa Yambol. От червените – Каберне, Мерло, Сира, Мавруд, а от белите – Мускат, Шардоне, Совиньон блан.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.