„Шарли ебдо“ или правото да бъдеш непочтителен

Ройтерс

Понякога смешен, често тъп, винаги непочтителен. „Шарли ебдо“, френският сатиричен седмичник, който публикува неприлични карикатури на пророка Мохамед, не прави подобно нещо за първи път и се гордее с това.

След като всички бройки на вестника с цена 2,50 евро се разпродадоха като топъл хляб от будките вчера, издателите му, както винаги, се позоваха на своето право да си правят шеги с всякакви символи на политическа и религиозна власт в името на свободата на словото.

Няколко от карикатурите разчитаха на изобразяването на гениталии, за да осмеят фурора от филма, сниман в САЩ и представящ Пророка като развратник, потвърждавайки репутацията на „Шарли ебдо“, че е за сатира без граници.

„За мен тези религиозни фанатици, които протестираха и убиваха заради един отвратителен филм, не са по-различни от хората, направили отвратителния филм. Всички са в един кюп, банда задници“, заяви главният редактор Стефан Шарбоние-Шарб, който е под полицейска защита, откакто публикува подобни карикатури през ноември.

Някои от карикатуристите, които работят с него сега, са същите твърдоглавци, които работеха през 60-те години за изданието „Хара-Кири“, чиято самообявена амбиция беше да е „нелепо и гнусно“. Изданието беше забранено през 70-те години, след като се изгаври със съвпадението на две събития, покрусили нацията – смъртта на генерал Шарл де Гол в провинциалната му къща в Коломбе, източно от Париж, и пожара в дискотека край Гренобъл, при който загинаха близо 150 души.

„Трагедия в Коломбе. Един умрял“ – писа във водещото заглавие „Хара-Кири“, което доведе до закриването му. Преродило се в „Шарли ебдо“ след няколко месеца, то запази традиционния си облик – срещу върхушката до мозъка на костите си и критично към всякакво религиозно преследване.

Веднъж приветства папата, главата на римокатолическата църква, със заглавието: „Bienvenu au Pape de merde“, което може да се преведе горе-долу като „Добре дошъл на шибания папа“.

Тазседмичният фурор бе предшестван от друг през ноември 2011 г., когато седмичникът вбеси мюсюлманите, като се прекръсти на „Шариа ебдо“, заигравайки се с ислямския закон шариат, и през 2006 г., когато помести датските карикатури, предизвикали протести и най-малко 50 убийства по целия свят.

До днес списанието се придържа стриктно към традиция, която предизвиква буря, и още повече пари, когато вълните се разбиват с грохот. „Това е сатирично издание, правено от леви и като казвам леви, имам предвид целия спектър – от анархисти до комунисти, зелени, социалисти и всички останали. Освен това е светски и атеистичен вестник“, каза Шарбоние, който подписва своите скечове с името „Шарб“.

„Когато нападаме фанатичните католици, никой не пише за това по вестниците. Сякаш „Шарли ебдо“ има официално позволение да отправя нападки към крайните католици. Но нямаме право да се шегуваме с мюсюлманите фундаменталисти. Това е ново правило, но ние няма да му се подчиним“, добави той.

Шарбоние заяви, че заради голямото търсене ще отпечата още 70 хиляди бройки, както изданието направи миналата година, когато пак предизвика буря.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.