Референдум за ЕС ще бъде автогол за Сърбия

Ако Европейският съюз настоява признаването на Косово да бъде условие за европейска интеграция, решението за това би трябвало да вземат гражданите на Сърбия на референдум. Такава политика би имала висока цена.

Белградските медии посочват, че досегашната политка „И Косово, и ЕС“ е ударила на камък, особено след германското искане Сърбия да установи договорни добросъседски отношения с Косово. Ако това условие остане, не е изключено да се насрочи референдум с въпроса „Косово или Европа“. Очаква се също президентът на Сърбия Томислав Николич да събере политическите лидери от властта, опозицията и водещите държавни институции, за да се съгласува обща политика към големите предизвикателства, които очакват държавата.

Представителите на властта засега дават противоречиви изявления на тази тема. В един момент казват, че референдум няма да има, а след това, че референдумът остава като възможно последно средство за изразяване на демократичната воля на гражданите.

Трябва да се знае какво значи „да“, а какво “ не“.

Ако актуалното правителство насрочи референдум на тема Косово или Европа, това ще бъде опит да се намери някакво решение за тази тежка дилема, но същевременно властта да не бъде отговорна за това решение, оценява Александра Йоксимович, директор на Центъра за външна политика. Властите поради това трябва сериозно да помислят дали тази дилема изобщо има смисъл, тъй като накрая може да останем и без едното, и без другото.

През деветдесетте години Милошевич организираше някакви референдуми, които имаха определен резултат, а реалността показа нещо съвсем друго и гражданите на Сърбия мирно приеха този вид реалност. Говоря за референдума, на който бе поставен въпросът „Дали сте за това чуждестранни войски да дойдат на наша територия?“ и отговорът на така поставения въпрос естествено бе „не“, казва Йоксимович и добавя, че трябва добре да се претеглят всички възможни негативни последици по отношение на изхода от референдума.

Затова е много важно как точно ще бъде формулиран въпросът на референдума и гражданите да знаят какви ще бъдат последиците от определени решения. Ако отговорът на въпроса на референдума бъде „Не на Европейския съюз“, какво конкретно ще означава това за Сърбия. Необходимо е да се изправим пред възможните изходи и в този контекст трябва да съществува някакъв план Б. Естествено, същото важи и ако отговорът е обратният и Сърбия избере повече да се адаптира към европейската интеграция, казва Йоксимович.

Професорът от Факултета за политически науки Предраг Симич казва, че план Б вече съществува в сръбската общественост, в случай че тя се отрече от Европа. В този случай Сърбия още повече и по-твърдо би се обвързала с Русия и би се опитала на този терен да изгради позиция. Това на практика означава, че Сърбия няма да провъзгласи само военен, но и политически неутралитет и това би се превърнало в официална политика. В този смисъл Сърбия вероятно би продължила онова, което Вук Йеремич започна и това е укрепване на връзките с необвързаните страни. С други думи Сърбия в голяма степен ще бъде заплашена от изолация в Европа и тази изолация по естествен начин ще я тласка към Русия, Китай, необвързаните, независимо от това дали това са рационални или дългосрочни решения.

Сърбия във всеки случай би платила много висока цена, ако на потенциален референдум се отрече от европейската интеграция. Сърбия в този момент е в много тежка икономическа ситуация. Мнозина мислят, че това е и причината за натиска, който сега идва от Запада. Симич посочва, че Сърбия до края на годината трябва да осигури три милиарда долара и трудно може да направи това от тези алтернативни източници, като обяснява, че за това на Сърбия са необходими ЕС, МВФ и САЩ, които имат най-голямо влияние във финансовите институции.

Цената поради това би била в известна степен завръщане в шейсетте години на миналия век поне по отношение на доходите, стандарта, покупателната способност. Всичко това би довело Сърбия в още по-сериозна икономическа криза в сравнение с тази, която е вече в сила, заключава Симич.

Поставянето на въпроса Косово или Европа особено в контекста на все по-големия натиск от Запада, във всеки случай допълнително би укрепило варианта, при който Сърбия не би била готова да плати цената на Косово за неизвестния шанс в ЕС, изтъква Симич. Освен това в Белград се смята, че Косово е само условие за начало на преговори с ЕС, а по време на преговорите тук биха могли да се появят и някои нови условия, като например ревизия на дейтънската конституция в Босна и Херцеговина – това би могло да доведе до още по-голямо намаляване на подкрепата за европейската интеграция и неизвестен изход от този референдум, оценява Симич.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.