Защо Путин прогони USAID от Русия

„Агресивно“ и „провокативно“ нарича в. „Ню Йорк таймс“ решението на Москва да забрани на Американската агенция за международно развитие (USAID) да оказва занапред финансова подкрепа за продемократични и други граждански програми на руска територия. Според вестника това означава, че това означава орязване на около 50 милиона долара годишно – относително малка сума, но жизнено важна за функционирането на руски организации, които разчитат на чуждестранна помощ поради затягането на вътрешния контрол и политика.

Вестникът припомня поредицата действия на руските власти от последните месеци за оказване на натиск върху неправителствени групи и потъпкването на политическото инакомислие, като новия закон, според който всяка организация, която получава помощи от чужбина, трябва да се регистрира като „чуждестранен агент“. Освен това Русия увеличи глобите за клевета и обида – стъпка към заглушаване на критиките към правителствени служители, подчертава изданието.

Реакцията във Вашингтон бе мълниеносна, като сенаторът от Аризона Джон Маккейн поиска от Държавния департамент да заклейми решението на Кремъл. По думите на Маккейн, цитиран от „Ню Йорк таймс“, решението на руското правителство да прекрати дейността на американската агенция е „обида за САЩ и за администрацията на Обама, която постоянно тръби за своя предполагаем успех в т. нар. политика на рестартиране на политиката към Москва“. Но говорителката на Белия дом Виктория Нюланд каза, че това си е суверенно решение на руската страна и че щом тя не иска американската помощ, тези пари ще отидат другаде. „Има много страни по света, които биха желали да получат повече финансиране и помощ“, заяви Нюланд, цитирана от „Ню Йорк таймс“.

„Вашингтон пост“ също констатира, че забраната е удар за политиката на сегашната администрация във Вашингтон за „рестартиране“ на отношенията с Москва. Вестникът припомня, че агенцията действа в Русия след разпадането на СССР преди 20 години със задачата да пропагандира „по-отворено и новаторско общество“ и да засилва партньорството между Русия и САЩ. За този тя е изхарчила в Русия около 2,7 милиарда долара.

Вашингтонското печатно издание също подчертава, че Държавният департамент не е разкритикувал решението на руската страна за разлика от сенатора Маккейн, който бе съперник на Барак Обама на предишните президентски избори.

Прогонването на американската агенция съвпадна с атаките срещу организации на руското гражданско общество след манипулираните парламентарни избори миналата година, предизвикали масови протести, изтъква изданието. Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че се опитват да дестабилизират Русия и обвини държавния секретар Хилари Клинтън, че дава сигнал за начало на демонстрации в Русия, припомня „Вашингтон пост“.

Вестникът отбелязва, че „Голос“, единствената в Русия независима организация за наблюдаване на избори, ще изпита сега големи финансови затруднения, защото тя разчиташе на американската помощ и сега ще трябва да търси финансиране от другаде. Освен това, напомна „Вашингтон пост“, според новото законодателство организациите, ползващи чуждестранна помощ, ще трябва да се регистрират като „чуждестранни агенти“, и това ги дискредитира в очите на обикновените руснаци.
Печатът в Русия за решението на Москва да забрани дейността на Американската агенция за международно развитие

Държавният департамент на САЩ търси начини да продължи финансирането на руски неправителствени организации, чиято дейност може да бъда парализирана заради закриването на представителството на Американската агенция за международно развитие (USAID), пише „Комерсант“. Според руския вестник държавният секретар Хилари Клинтън е изпратила на руския външен министър Сергей Лавров писмо, в което молела да бъде удължен до май 2013 г. срокът за работа на агенцията на руска територия. Но в министерството на Лавров проявили решителност и обяснили, че искането им е мотивирано с опитите на САЩ да влияят върху политическите процеси в Русия чрез разпределянето на помощи, посочва „Комерсант“.

Вестникът цитира източник от правителствените среди в САЩ, според когото закриването на представителството на агенцията не означава, че Вашингтон ще промени своята политика и няма да подкрепя програмите, които досега тя е финансирала. Източникът припомня, че в Русия продължават да действат най-малко три други организации, тясно свързани с американското правителство – Националният фонд за демокрация (National Endowment for Democracy), Националният демократически институт (National Democratic Institute) и Международният републикански институт (International Republican Institute). „Разликата е само в това, че тези структури няма да се занимават с детски градини и финансиране ще получават само правозащитни и политически организации с идеална цел“, казва източникът, близък до Държавния департамент.

Но руските организации, които разчитат на американската помощ, не изключват възможността сега да им се наложи да съкратят своята дейност, пише „Комерсант“.

Вестникът привежда мнението на директора на правозащитния проект „Аз съм прав“ Антон Бурков, че не ясно дали ще може да бъде завършен проектът. От предстоящ през октомври финансов удар се оплаква и ръководителката на организацията за наблюдение на избори „Голос“ Лилия Шабанова. Ръководителят на базираната в Казан организация на роднини на наркомани „Вяра“ Алберт Зарипов съобщи, че й предстои значително съкращаване на дейности и персонал, тъй като парите от американската агенция са формирали до три четвърти от нейния бюджет.

Ръководителят на правозащитния център „Мемориал“ Олег Орлов казва пред „Комерсант“, че центърът изпитва недостиг от 50 на сто от средствата, предназначени за програми в Северен Кавказ. „Получава се така, че фалшифицирането на изборите и държавният тероризъм в Северен Кавказ е политика на нашата страна и по това нищо не може да се направи“, казва Орлов пред „Комерсант“.

В. „Ведомости“ цитира изявление на говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, която отхвърля обвиненията на Москва, че Агенцията за международно развитие е оказвала влияние върху политическите процеси в Русия. „Категорично отхвърляме забележката, че нашата подкрепа за гражданското общество, демокрацията, правата на човека във всичките има проявления е насочена към оказването на влияние върху изборния процес както в Русия, така и в която и да било друга страна по света. В изявлението си Нюланд припомня, че САЩ помагат на Русия и руския народ да решава проблемите си със здравеопазването (в частност с туберкулозата и СПИН), да се повишат екологичните стандарти или да се защити дивата природа.

„Ведомости“ продължава с описанието на обясненията на Виктория Нюланд, като посочва, че USAID е работила равнопоставено с всички руски политически партии. Тя обяснява, че програмите на агенцията не целят някой определен кандидат или партия да спечели изборите, а те обучават как се води предизборна кампания, как се работи с гражданското общество и прочие. „Не мога да кажа дали партията на президента на Русия е участвала в тези програми, но мога да предположа, че по някои въпроси някои хора са работили с нас“, казва говорителката на Държавния департамент на САЩ, цитирана от „Ведомости“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.