Бойкотирани избори с предизвестен край в Беларус

Франс прес

Александър Лукашенко: снимка: белпан

В неделя беларуските избиратели ще гласуват на парламентарни избори, бойкотирани от големите опозиционни партии в най-затворената в Европа страна – обект на санкции на Запада заради репресии срещу опонентите на властта.

Изборите са с предизвестен край. Те се произвеждат близо две години след спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко, осигурило му четвърти мандат, след което десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на Минск, за да протестират срещу масовите изборни измами.

Протестите бяха последвани от многобройни арести и присъди. Един от бившите кандидат-президенти и десетина правозащитници и представители на опозицията все още са в затвора.

В началото на годината Европейският съюз засили санкциите срещу близо 250 висши представители на беларуската власт в знак на протест срещу репресиите над опозицията и така накара много изолираната на международната сцена Беларус да потърси подкрепа и финансова помощ от Русия.

Миналата година Беларус преживя тежка икономическа криза. Инфлацията достигна рекордните 108 процента и доведе до значително обезценяване на националната валута, което позволи да се възстанови крехко равновесие.

В тази малка страна с 9,5 милиона жители, където всичките 110 депутати в досегашния парламент подкрепят режима, трудно можеш да забележиш, че в неделя предстоят избори.

„Малко са признаците, които подсказват, че в страната ще има избори“, отбелязва мисията на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) в Беларус в предварителен доклад, публикуван миналата седмица. Организацията „изразява безпокойство“ от отказа на властите да регистрират някои кандидати.

Двете основни опозиционни движения – Обединената гражданска партия и Беларуският народен фронт – обявиха на 15 септември, че ще бойкотират вота и призоваха избирателите да не гласуват, протестирайки по този начин срещу многобройните нарушения на изборните процедури.

Като знак за засилване на напрежението във вторник в Минск бяха арестувани няколко беларуски и чуждестранни журналисти, които се готвеха да отразят акция, организирана от беларуската опозиция, твърди Асоциацията на беларуските журналисти.

ЕС изрази наскоро тревога и изказа опасения, че „ще бъдат атакувани свободата на словото, сдружаването и събранията“.

Функция: потвърждаване на президентските решения

Според опозицията и анализаторите през последните четири години ролята на депутатите в парламента се свеждаше в основни линии до одобряването на решенията на президента.

„За целия четиригодишен мандат те приеха три закона. В останалото време просто одобряват това, което им се спуска от президентската администрация“, казва Анатолий Лебедко от Обединена гражданска партия.

За разлика от двете основни опозиционни партии, малки опозиционни движения като формацията „Говори истината“ на бившия кандидат за президент Владимир Некляев решиха да участват в изборите. Голямата част от кандидатите обаче са функционери, предани на президента Лукашенко.

На предишните парламентарни избори през 2008 г. не беше избран нито един критично настроен депутат – сценарий, който най-вероятно ще се повтори в неделя.

Възможно е до 20 процента от избирателите да бойкотират изборите, но активността без съмнение ще надхвърли 50 процента – минималния праг, при който вотът е валиден, казва независимият социолог Олег Манаев.

Беларуските власти ожесточено критикуваха призивите за бойкот на парламентарните избори, а Лукашенко намекна, че това решение на опозицията се диктува от чужбина.

„Ако това беше истинска опозиция, тя щеше да се бори докрай. Ако само се перчите, значи или някой ви командва, или просто искате да ви забележат“, заяви неотдавна Лукашенко на пресконференция. Беларуският президент често заклеймява „заговора“ на опозицията и Запада срещу него.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.