Унгарците очакват с нетърпение обещаната „приказка“

Ройтерс

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

За унгарците, наредили се на опашка в търсене на работа в чужбина, обещанието на правителството, че скоро щял да настъпи „приказен“ национален просперитет, е именно това – повече фантазия, отколкото реална възможност.

По оценки на правителството в Западна Европа работят най-малко 300 000 унгарци, които очевидно не са били убедени, че независимата и често непредсказуема политика на консервативния премиер Виктор Орбан може да реши проблемите на страната.

Тези, които са останали в Унгария, не вярват нито в нетрадиционния стил на премиера в икономиката и политиката, създал конфликти в страната и чужбина, нито пък в слабата опозиция. Миналия месец резултатите от социологическо проучване на компанията „Ипсос“ показаха, че 53 процента от избирателите – или 4,2 милиона души – изобщо нямат никакви партийни предпочитания.

Яростно независим, Орбан в един или друг момент притесни Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ), правителството на Армения – и поне косвено – НАТО. С унгарската опозиция конфликтът му е постоянен.

Двадесет и четири годишният безработен дърводелец Миклош Зелко е един от многото унгарци, които нямат търпение да видят дали нетрадиционните опити за изваждане на страната от рецесията и за създаване на така нужните работни места ще проработят.

Той беше един от групата млади унгарци, които в центъра на Будапеща чакаха за интервю за работа на круизен кораб, с който предимно възрастни западноевропейски туристи плават по големите европейски реки.

„Там, откъдето идвам, нещата не се получават“, каза мъжът, който е от западния унгарски град Залаегерсег. След като не е успял да си намери работа в Унгария, той залага на по-добро бъдеще в чужбина. „Все още съм млад и искам да правя това няколко години, за да изкарам пари и да имам някаква финансова сигурност“, каза той преди интервюто за работа, която е да мие чинии на един от корабите, плаващи по Дунав и Рейн.

Собственичката на агенция за подбор на персонал Габриела Киш, казва, че все повече хора между 20 и 35-годишна възраст напускат 10-милионната страна заради по-добрите възможности навън. „Много от тях смятат, че светът само тях чака и че ще спечелят купища пари с малко работа, но нещата в чужбина не стоят така . . . Важно е да разберат, че и там парите не растат по дърветата“, каза тя.

ЩЕ БЪДЕ КАТО В ПРИКАЗКА

Правителството на Орбан, което има още година-година и половина от мандата си, се опитва да убеди унгарците, че политиките му скоро ще дадат резултат. „Само след година унгарската приказка или унгарският модел ще е най-успешният“, каза тази година министърът на икономиката Дьорд Матолчи.

Но избирателите трудно могат да бъдат убедени, че Унгария ще излезе като силна държава от кризата, обхванала по-голямата част от Европа.

Въпреки нея Орбан успя да избегне много от проблемите, които измъчват много страни от ЕС. Доминираното от неговата партия ФИДЕС правителство има мнозинство от две трети след съкрушителната победа на парламентарните избори преди две години и е едно от най-стабилните в ЕС.

Докато други се опитват да обуздаят бюджетния си дефицит, в Унгария се очаква тази година той да остане под максимално допустимия от Брюксел 3-процентов праг. Орбан, който беше премиер и от 1998 до 2002 г., постигна това, без да прибягва до безкомпромисните мерки за икономии, свалили няколко правителства в ЕС. Той дори намали и данък общ доход.

Унгарският премиер осигури финансов ресурс за това чрез облагане на свръхпечалбите в секторите на финансите, енергетиката, телекомуникациите и търговията на дребно, както и чрез ефективно ренационализиране на частните пенсионни фондове.

Но унгарската икономика, чийто износ след падането на комунизма преди повече от 20 години в голямата си част се насочи предимно към Западна Европа, изпадна в рецесия, след като търсенето в еврозоната намаля.

Политиките на Орбан като допълнителни данъци подкопаха доверието на инвеститорите и сега го чакат трудни преговори с МВФ и ЕС за заем, който ще помогне да се намалят високите лихви по държавните облигации. Борбен, както винаги, той заяви, че Унгария се нуждае от заема, за да „се предпази от болестта, която измъчва Европа“.

„Можем да постигнем това единствено, ако станем по-независими и ако сами вземаме решения, или с други думи, ако осигурим на Унгария по-голямо поле за самостоятелни действия“, заяви той миналата седмица в парламента, давайки ясно да се разбере, че иска да сключи сделката с международните кредитори според своите условия.

Провалът на преговорите може да предизвика ново обезценяване на форинта, както и отлив на капитали от унгарските държавни ценни книжа – опасности, с които Орбан вече веднъж се сблъска през януари, когато кредитният рейтинг на страната беше понижен до ниво „с висока степен на риск“.

УМЕЛ СТРАТЕГ ИЛИ ЛУДА ГЛАВА?

В оживената Будапеща някои бизнеси процъфтяват въпреки хватката на рецесията. Пред малкия „супен бар“ ЛЕВЕШ, отворен миналата година от двама приятели, всеки ден, когато стане време за обяд, се извиват дълги опашки.

Но собствениците казват, че успехът им не се дължи на правителствената политика. „Не сме се съобразявали с икономическата ситуация, нашият бизнес е прекалено малък за това. Всеки бизнес може да върви, стига да е иновативен, да си намери мястото на пазара и хората да работят с нестихващ ентусиазъм“, казаха в интервю за Ройтерс Золтан Хорват и Адам Гоге.

Само времето ще покаже дали Орбановата политика, отхвърляна от някои противници като „вуду икономика“, ще постигне целта си да създаде нови работни места, да намали укриването на данъци и в крайна сметка да засили потреблението.

Орбан, който е един от основателите на ФИДЕС, създадена малко преди падането на комунизма, предизвиква спорове не само заради икономическата си политика. За съюзниците и привържениците му той е силен лидер със стратегическа визия, който иска да постави Унгария на нови основи, за да преживее европейската криза.

„Той не взема необмислени решения. Той мисли в дългосрочен план и никога не взема решения, без зад тях да стои някаква стратегия. Няма как винаги да знаеш дали ще сработи накрая“, каза правителствен източник, пожелал да не съобщаваме името му.

Противниците му смятат премиера за луда глава, за човек, който излага на опасност унгарската икономика и позициите на страната в международен план.

Орбан консолидира с твърда ръка властта на ФИДЕС – започнала отначало като радикално студентско обединение, преди с годините да стане дясна – използвайки похвати, които според критици са подкопали демокрацията.

Правителството упорито отхвърляше тези обвинения, но прокараният закон за медиите, който според критици може да се използва за потъпкване на свободата на пресата, предизвика спор с Европейската комисия.

Ограничаването на правомощията на Конституционния съд също стана причина за скандал. През януари, след като конституцията беше пренаписана, десетки хиляди унгарци излязоха на митинг, настоявайки за отстраняване на човека, когото те наричат „Виктатор“. Няколко седмици по-късно на проправителствен митинг дойдоха 100 000 души, показвайки, че Орбан си остава популярен сред най-верните си поддръжници.

Промените в закона за централната банка предизвикаха нови спорове с ЕС и МВФ, които казаха, че с това се нарушава независимостта на Унгарската национална банка. Кризата забави с месеци преговорите за финансиране с МВФ и ЕС и беше разрешена чрез приемане на законови поправки.

При Орбан Унгария се оказа замесена дори в спорове, свързани с далечни страни – с Южен Кавказ, където има голямо напрежение между Азербайджан и Армения. Миналия месец страната предизвика скандал, позволявайки на азербайджански военен да се завърне в родината си, въпреки че е убил с брадва арменски офицер по време учения на НАТО в Будапеща през 2004 г.

Рамил Сафаров беше помилван и посрещнат у дома като герой. Армения веднага прекъсна отношенията си с Унгария, а генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза, че е „сериозно обезпокоен“ от амнистията. Орбан защити решението, заявявайки, че то не противоречи на международното право. Дори каза, че Унгария е действала, съзнавайки, че в дипломатически план този ход може да има обратен ефект.

„Начините му на действие може да са рисковани и не винаги да знаеш до какво ще доведат“, каза източник, запознат с начина на мислене на Орбан, пожелал да не съобщаваме името му. „Но дори да не си съгласен с него, той винаги има добре обоснован отговор за всеки въпрос“.

Макар правителството да отрича, според опозиционните партии то е позволило завръщането на Сафаров в Азербайджан, надявайки се в замяна да получи икономически изгоди от страна на тази страна производителка на енергийни източници. Унгарската социалистическа партия, която победи Орбан на изборите през 2002 и 2006 г., го призова да се оттегли заради решението, но в електорален план тя си остава слаба.

ФИНА НАСТРОЙКА НА СИСТЕМАТА

ФИДЕС породи дискусии и с предложението си да се приеме закон, че избирателите трябва да се регистрират поне 15 дни преди вота, дори вече да са включени в избирателните списъци. Критиците казват, че това ще помогне на ФИДЕС, защото ще отстрани много от колебаещите се хора, които решават дали и как ще гласуват едва в последния момент, след като чуят всички аргументи. Според проучването на „Ипсос“ подкрепата за партията е едва 17 процента, но тя добре умее да мобилизира поддръжниците си, а делът на колебаещите се е голям.

Бившият социалистически премиер Ференц Дюрчани, който сега е начело на малкото обединение Демократична коалиция, този месец предприе за една седмица гладна стачка пред парламента като протест срещу този план. Дюрчани, който се опозори, признавайки, че е излъгал за икономиката през 2006 г., за да победи Орбан, каза, че единствената цел на мерките е да спомогнат за преизбирането на ФИДЕС. „Целта на концепцията за регистрацията е правителството да остане на власт, въпреки че мнозина искат да видят как отива по дяволите, защото е разрушило живота им“, каза той.

Янош Лазар, началник на кабинета на Орбан, казва, че промяната е необходима, за да може в следващите избори, насрочени за 2014 г., да се регистрират най-малко милион нови избиратели. Сред новите избиратели ще бъдат и стотици хиляди етнически унгарци от страни като Румъния, Словакия и Сърбия, които с едно от първите решения на Орбан след идването на власт през 2010 г. получиха право на унгарско гражданство.

„Целта ни е колкото може повече хора да гласуват и да вземат отговорно решение“, каза Лазар. „Трябва да се пропагандира и демокрацията – освен да се очернят взаимно, партиите трябва и да призовават хората да гласуват“.

Според изборния експерт Роберт Ласло ФИДЕС иска да реши несъществуващ проблем. Унгария вече има актуален регистър на гласоподавателите в страната, отбеляза той, а другите промени като смекчаването на изискванията за кандидатите за участие в избори може да направят по-трудно за опозиционните обединения да победят управляващата партия, освен ако не обединят сили.

Ласло каза, че последните две седмици са решаващи при всички избори, като мнозина решават за кого ще гласуват в последния момент – както стана през 2010 г., когато избирателите, уморени от мерките за икономии, не подкрепиха социалистите.

Габриела Хантош е типичен представител на колебаещите се. „мисля, че със или без регистрация никой не знае как да гласува, когато дойдат изборите“, каза 57-годишната Хантош, която от години е безработна.

Според Ласло именно тази група на разочарованите, които според него възлиза на 1,5 милиона души, може да преобърне изборите през 2014 г. „Противно на популярното схващане, не твърдите избиратели, а тези, които не знаят за кого ще гласуват, могат да определят изхода от вота“, каза той. „Ако междувременно не се случи някакво икономическо чудо, те надали ще подкрепят управляващата партия, вземайки решение в последния момент“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.