Палестинците ще искат по-висок статут в ООН. САЩ и Израел са против

Ройтерс

Палестинците ще поискат от ООН до края на годината да получат по-висок статут в световната организация, което ще им позволи да съдят Израел в международните съдилища, каза високопоставен палестински представител.

Искането за статут на „държава наблюдател“, Която не е членка на организацията, вместо статут само на „наблюдател“, ще изравни палестинците със статута на Ватикана, увеличавайки законните им права в момент, когато мирните преговори с Израел са в задънена улица.

За подобен ход ще е нужна единствено подкрепата на Общото събрание на ООН, в което членуват 193 страни. Там палестинците могат да разчитат на сериозна подкрепа и на резолюциите не може да бъде налагано вето от най-силния съюзник на Израел, САЩ.

„Когато се сдобием със статут на държава не член, животът вече няма да е същият“, каза опитният палестински преговарящ Саеб Ерекат, говорейки от офиса си в намиращия се на Западния бряг град Йерихон.

„Да, окупацията ще продължи, селищата ще продължи да ги има, престъпленията на заселниците може би ще продължат, но ще има последствия“, каза той пред репортери.

Палестинският президент Махмуд Абас миналата година поиска в ООН пълно признаване на палестинска държава. Амбициозното начинание трябваше да мине през Съвета за сигурност, но не успя да събере достатъчно гласове заради ожесточеното лобиране от страна на САЩ против това.

Абас ще говори пред Общото събрание на 27 септември, след което неговите помощници ще обсъдят въпроса с други страни. Едва след това те ще представят по-смекчен вариант на искането си – да получат статут на държава наблюдател, определяйки като палестински територии завзетите от Израел земи по време на Шестдневната война от 1967 г., със столица Източен Ерусалим.

Израел анексира Източен Ерусалим и построи 120 селища на окупирания Западен бряг, където около 500 000 израелци живеят отвъд така наречената „зелена линия от 1967 г.“, която отначало е очертавала границите на примирието, а не границите на палестинска държава.

„След гласуването в ООН . . . Палестина ще стане „окупирана страна“. Израел няма да може да каже, че това е спорен район“, каза Ерекат. „Предмет на всякакви бъдещи преговори ще бъде изтеглянето, а не какво Израел твърди, че е законно и какво не“.

НА СЪД

Израел твърди, че палестинците могат да получат независимост само след преки преговори и лобираше усилено зад кулисите срещу най-новия им ход в ООН, страхувайки се от последствията.

През 2010 г. преките разговори с посредничеството на САЩ се провалиха заради въпроса с продължаващото строителство на селища.

Като държава наблюдател Палестина не само ще може да участва в дебатите в Общото събрание, но и ще може да се присъедини към институциите на ООН като Конвенцията на ООН по морско право и Международният наказателен съд МНС в Хага.

През април МНС отхвърли искане на палестинците да разгледа предполагаеми престъпления в Палестинските територии, защото не са пълноправен член на ООН. Ерекат загатна, че след предстоящото гласуване в Общото събрание те отново ще се обърнат към МНС.

„Тези, които не искат да се изправят пред международни трибунали, трябва да спрат с престъпленията си и е време да си понесат отговорността“, каза той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е намекнал в частни разговори, че се страхува, че палестинците може да обвинят правителството му в нарушаване на съдържаща се в една от Женевските конвенции забрана за принудително прогонване на население чрез изграждането на селища.

В опит да разубеди Абас и да предотврати конфликт в ООН Израел заплаши, че ще спре приходите от данъци на нуждаещата се от пари Палестинска власт.

САЩ може да наложат и финансови санкции. Някои европейски страни призовават палестинците да действат внимателно.

„Инвестирали сме доста в Палестинската власт и не искаме тази инвестиция да бъде изложена на риск“, каза европейски дипломат, допускайки, че редица европейски държави може да гласуват против резолюция на ООН за Палестина.

Около 120 страни вече я признаха за суверенна държава, но Ерекат каза, че палестинците се надяват да спечелят гласовете на между 150 и 170 страни в ООН, за да преодолеят американската и израелската съпротива по въпроса.

Палестинците обаче се колебаят дали да настояват за гласуване преди изборите в САЩ през ноември (което може да ядоса президента Барак Обама), или да изчакат изборите да минат. „Каквото и да стане, определено ще е преди края на годината“, каза за Ройтерс Ерекат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.