Депутати и чиновници изнасят богатства от Русия

В Русия масово наричат партията на Путин „Партия на мошеници и крадци“. Пародия на емблемата на „Единая Россия“

В. „Комерсант“ коментира дискусията по повод законопроекта за ограничаване правото на държавните служители да притежават активи в чужбина. Идеята има както противници, така и привърженици, пише изданието, цитирано от Би Би Си.

Законопроектът за забрана за чиновниците, депутатите и най-близките им роднини да имат банкови сметки и недвижимост зад граница беше внесен от група депутати начело с Вячеслав Лисаков от Общоруския народен фронт. Предвижда се нарушителите да се наказват с глоба от 5 до 10 млн. рубли или затвор до пет години с последваща загуба на правото да заемат държавна длъжност в течение на три години.

Социологът Олга Крищановска казва по този повод, че в Русия е назряла криза на легитимността на властта. „Хората загубиха доверие в политическите институциии и административния апарат. Може да се чака, докато системата рухне като къщичка от карти, но по-здравословната позиция е да се мисли как да се направи управляващата класа съответстваща на очакванията в обществото“, заявява тя пред „Комерсант“.

„Щом отиваш да работиш за държавата, значи твоята задача е да мислиш за хората, а не за английската морава или гледката от прозореца към Айфеловата кула“, смята лидерът на фракцията на „Единна Русия“ Андрей Воробьов.

Появиха се и противници на идеята. Например, пълномощният представител на правителството във висшите съдилища Михаил Баршчевски заяви, что предложените ограничения са безсмислени и неконституционни. Като вариант той предложи да се въведе наказателна отговорност за недеклариране на недвижимост в чужбина.

Председателят на парламевнтарния комитет по бюджета и данъците Андрей Макаров счита, что забраната няма отношение към борбата с корупцията. Макаров подчерта, что углавна отговорност не може да се налага за действия или бездействие на трети лица и за действия, которые не представляват общественна опасност.

„Ако не дай боже, жена ви, а тя не е лишена от дееспособност, реши, чо не иска да продава собствеността – вила в Испании, затворете жена ми, защо мене, щом тя не иска да го продава?“, възмущава се представителят на „Единна Русия“.

Вестникът отбелязва, че за Макаров ситуациятя действително е актуална: според декларацията за 2011 г., съпругата и детето му притежават имот и къща с площ 318 кв. м именно в Испания.

„Законопроектът постави и Държавната дума, и Съвета на федерацията, и всички нас в патова ситуация“, заяви председателят на партията „Руски общонароден съюз“ Сергей Бабурин.

Той изрази съчувствие към депутатите: ако приемат законопроекта, това ще бъде „противоправно и недалновидно“, а ако го отхвърлят, гражданите ще кажат, че са се „изплашили за своето имущество в чужбина“. „Политическите последствия ще будат негативни и в двата случая“, каза политикът.

В друг материал на същата тема „Комерсант“ цитира данни от сондаж на ВЦИОМ, според който мнозинството от руските граждани са за тотална забрана за държавните служители да притежават чуждестранни активи. Така мисли 61 % от населението.

Политологът Евгений Минченко смята, что сега „в страната се извършват непопулярни реформи“ и затова властта е започнала да предлага на хората за обсъждане теми от друга плоскост: например, вместо образование или здравеопазване – процеса над Pussy Riot.

„В този смисъл ограниченията за руския елит може да има по-дългосрочен ефект“, смята експертът, според когото „всеки от управляващите кланове се опитва да впише тази тенденция в своите задачи“.

Вестникът цитира и сътрудника от Института по социология в Руската академия на науките Леонтий Бизов, който смята, че „пречистването на елита от покварата“ ще позволи „насъскване на народното недоволство срещу болярите, така че царят да остане “ с бели ръкавици““.

Впрочем „Независимая газета“ отбелязва, че в законопроекта има вратички за желаещите да си запазят активите. Жилище зад граница може да имаш, ако това е служебна необходимост, а пари – ако има необходимост да се лекуваш там“, обяснява „Независимая газета“.

Така че няма съмнения, че след приемането на закона много вили ще бъдат оформени като служебни квартири, луксозни апартаменти ще бъдат поделени между роднини, а много чиновници и депутати ще се окажат неизлечимо болни. И в случай на необходимост всички лесно ще преминават проверките и на най-строгите комисии“, прогнозира изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.