Безсрамието на Борисов

Карикатура, вдъхновена от класацията за футболист на годината
Карикатура от Христо Комарницки, вестник „Сега“.

Бойко Борисов изглежда трудно се засрамва. Иначе няма как да си обясним радостта, с която посрещна поредните разкрития за незаконния полет на отбора му Витоша (Бистрица) с правителствен самолет, около който близо месец се вихри скандал.

В неделя от „Движение България на гражданите” изнесоха данни, че „бистришките тигри” са превозени до Варна на 28 юли, а заявката до премиера за полета им от Българския футболен съюз (БФС) е от 1 август. От партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева се позоваха на документи, получени по Закона за достъп до обществена информация от правителствения Авиоотряд 28.

Точно те разкриват, че въпросният полет явно не е рутинна практика, както Борисов се опитва да го представи. Според документите първоначално той е заявен като празен (без пътници), но после неизвестно как това е задраскано и с химикал е записано, че става въпрос за обикновен полет, какъвто Авиоотряд 28 не може да изпълнява, посочи Сергей Петков, авиоинженер и член на националния съвет на партията.

В летателния дневник на капитана пък полетът е записан като правителствен. Ако се приеме, че това е последният и окончателен документ за него, изглежда логичен въпроса на Петков какви държавни задачи са изпълнили пътувалите футболисти на 28 юли във Варна. Още повече, че целият скандал започна с публикация в „Преса” за изгубен от Борисов бас при игра на карти, заради който отборът му трябвало да направи морски мач срещу тима „Чавдар-Етрополе” на депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

Въпросът с облога бе между първите отречени неща, но и до момента няма дадени приемливи аргументи защо един втородивизионен отбор от Етрополе трябва да играе срещу тим от аматьорската футболна група и то не на стадиона му в с. Бистрица, а чак във Варна. И най-важното как така с лека ръка Българският футболен съюз плаща 23 163 лв. за подобно нелогично пътуване и защо прави заявка за него 3 дни, след като то се е състояло?

На очи се набива и още едно разминаване. Първоначално депутатът от ГЕРБ Емил Димитров съобщи, че полетът е финансиран от етрополския тим, тъй като приятелският мач във Варна бил от предсезонна подготовка на двата отбора. Сега документите обаче показват друго.

Както преди, така и сега Борисов избягва да дава отговори по същество за футболното си пътуване, а предпочита да изтъква, че самолетът е ползван и от други отбори. Така индиректно принуждава редица държавни служители вече близо месец да се чудят как да натъкмяват фактите, за да отговарят на неговите твърдения. Защото подобно подправяне и разминаване на документи няма как да е редовна практика на администрацията.

Вероятно истината е много прозаична и се корени в амбицията на премиера да се прави на футболист. Тъй като „бистришките тигри“ нямат шанс скоро да се класират за евроквалификации и да летят за мачове в чужбина, най-знатният им нападател е решил да ги почерпи с едно пътуване поне до Варна, точно както правят големите футболни звезди. Само че ексурзията се разчу и сега узаконяването й става все по-трудно.

И колкото повече справки и обяснения се правят, толкова нещата изглежда по-гротескни. Най-нелепи са обясненията на Борисов, че дава правителствения самолет на който го поиска, за да не стои на земята и пилотите да трябва да летят с други компании, за да натрупат необходимите им часове във въздуха.

Те направо са подигравка към редицата журналистически разследвания, които показаха, че „бистришките тигри“ са пътували незаконно, защото правителственият Airbus А319 има разрешение само за специални полети на официални държавни представители. Дори и да се намери обяснение как наредбите са били заобикаляни, премиерът пак дължи отговор на основния въпрос – злоупотребил ли е с властта, използвайки държавно имущество за лично развлечение към датата на пътуването 28 юли.

Изказването му: „Аз се радвам, че тези хора просто няма с какво да се занимават друго, не могат да ни намерят никакъв друг кусур” на изнесените от „Движение България на гражданите” документи е меко казано скандален. Той издава безсрамие на политик, който е забравил, че властта му произлиза от гражданите и е длъжен да се отчита пред тях за всяко свое действие.

Още повече, че партията на Кунева е поредната, която се опитва да разбере как „бистришките тигри” и етрополските им другари са се оказали на самолета с българския герб. Депутати от почти всички опозиционни партии отправиха парламентарни питания, но въпросите им не бяха допуснати от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. От НДСВ поискаха да бъде отнет лиценза на Авиоотряд 28 и изпратиха сигнал до директора на Гражданската въздухоплавателна администрация и Сметната палата.

До момента нито едно от ведомствата за контрол на държавните разходи не е посмяло да се произнесе по скандала. Въпреки многото публикации прокуратурата също не се самосезирала. Това само потвърждава съмнението, че в страната цари страх и никой не смее да си върши работата, особено когато става въпрос за безсрамния Борисов.

Защото това не е първият случай, в който премиерът мачка държавни служители, за да угоди на момчетата от Витоша (Бистрица). Вероятно си спомняте онзи негов телефонен разговор с шефа на митниците Ваньо Танов, в който ходатайства за връщането на съотборника си Вучката на работа на терминал 2 на летище София. Тогава той също толкова чистосърдечно обясни: „това да ни е кусурът – че от хилядите, хилядите служители на митницата, които са назначени от бившите правителства, аз за един съм се обадил да кажа, че не е хубаво да го уволнят, защото предишното правителство го е назначило – значи е бил добър“.

След подобни изказвания човек се пита дали наистина Борисов е толкова политически неграмотен, че да не съзнава колко е опасна злоупотребата с власт или просто всячески се опитва да пренебрегва скандалите, в които се забърква. Каквато и да е причината, подобно действие не бива да остава безнаказано, защото този модел на поведение с лекота се предава по веригата и вече дори редови гербаджийски кадри се държат като феодали.

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.