Пак ли ще се пляскаме?

Румен Белчев

От времето, когато Алековите депутати се биеха в гърдите, че те на това, Австрия, митническа война ще є обявят, та чак до миналата седмица подобен патриотически подем и възторг по нашите земи не бе имало. Добре, че бе вицепремиерът Дянков да ни умие очите и да събуди левът наш балкански в душите. Газетите добросъвестно цитираха думите му по адрес на руския енергиен гигант, заплашил ни с огромна неустойка – „Ако трябва, пак ще ги пляскаме“!

Това, за пляскането – добре. Но защо – „пак“? Кога друг път сме ги шамарили? Нещо не можем да си спомним!

Разгръщаме газетите – може пък там да е останала следа от някой шамар – за историята! Ето едно подозрително антрефиленце в „СТАНДАРТ“ – „Баща наби учител, шамаросал сина му“. Може би учителят е руснак? Не става ясно.

Поглеждаме наслуки „24 ЧАСА“. „Пиян абитуриент наби шеф на спешно отделение“. Пак са плющяли шамари, но дали докторът е бил от руски произход? Пак не става ясно.

Ясно е поне, че у нас всички конфликти се решават с шамари – даже си имаме и ценоразпис – четем го в „ТЕЛЕГРАФ“ – „100 лв. глоба за 2 шамара“. По петдесетачка на пляскане – кво му плащаш!

По-сложен казус открива „24 ЧАСА“ в Люлин – там шамарите са придружени и с друго – „2-ма уринират по кола, бият съсед“.  Услугата е две в едно – първо – да пуснем по една вода, после – бой на спокойствие!

При положение, че хората се шамаросват за щяло и нещяло, никаква изненада не е информацията в „ПРЕСА“ – „Преброиха 120 000 частни охранители“. Значи така – армията, която ще ни защитава от външни врагове – 30 000 с генералите барабар, охранителите, защитаващи ни от вътрешни – четири пъти повече!

И как да не е така, след като и духовните ни водачи се държат непристойно – поне според газетите. „Максим буйства в болницата“ – твърди „ВСЕКИ ДЕН“. Става въпрос за почти стогодишния патриарх Максим – и той раздавал юмручно правосъдие!

Да не говорим за възкръсналите национални герои – в държава, в която на всяка копка излиза по вампир, възкресението не може да е чудо. Но хвърляме едно око на вестникарската сергия – о, чудо в „ТЕЛЕГРАФ“! „Революционери и поети възкръснаха като рапъри“!

Как ли се рапира „Майце си“?

Но да не гадаем – възкръсналият рапър-революционер хич не си поплюва – „Ботев би Азис“ – радва ни телеграфната газета. Тъкмо да си речем, че най-после някой се престраши да направи това, което на доста хора им идва на ум, и разбираме, че тетрадките с Ботев на корицата се били продавали повече от тия, с образа на Васко от Костинброд…

И не само шамари хвърчат у нас под път и над път – реки от кръв се леят по футболните терени! В съвсем буквалния смисъл! Вижте „24 ЧАСА“ – „Намазаха с кръв гредите на „Лаута“! Слава Богу, не човешка – има си и снимка на прясно заклано агне пред вратата, а с кръвта му намазали гредите „за здраве и успехи“… Имало и поп – само че той май никого не е набил, или поне за това не става дума в дописката. Ако тоя работа хване дикиш и „Локо“ от Пловдив почне да бие пред кървавите си врати, жална им майка на агнетата!

Не е зле и министърът Дянков да си намаже с кръв вратите на министерството – хем за здраве и късмет, хем – за да посплаши руснаците, когато идват, за да ги напляска!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.