Имиджът на турската армия помръква

 в. Хюриет дейли нюз

Военен парад в Турция. Снимка: нюзпро

Помислете за малко за някогашния имидж и престиж на турските въоръжени сили в очите на обществото.

Това бе армия, свикнала да е перфектна във всяко нещо, която не допускаше никакви грешки, изглеждаше изрядно, бе честна, ефективна, а според чужденците бе „най-дисциплинираната армия в света“. Бяхме свикнали да разглеждаме турските въоръжени сили по този начин. По-точно самите въоръжени сили се представяха по този начин. Не сме знаели какво става вътре в самата институция. Особено в сферата на борбата срещу тероризма армията бе най-компетентна от всички.

Забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) щеше да е отцепила част от страната преди много време, ако не бяха изключителните умения на армията. Макар турската армия да не е спечелила войната срещу тероризма, тя усмири ПКК и накара кюрдските бунтовници да се върнат в пещерите. Такова бе общото схващане.

Ситуацията днес обаче е много различна. Това, което е важно, е общият възглед на обществото. Това ме безпокои. Обществото не се вглежда внимателно в същината на всяко нещо. То не се вглежда в детайлите на политически мотивираните дела или в обвиненията за предполагаеми заговори. Разглежда всяко развитие по един и същ начин и прави общи изводи.

Днес в няколко прослойки на обществото малко по малко се увеличават съмненията за компетентността на армията. Преди никога и дума не е ставало член на армията да е възможно да извърши престъпление. Сега 404 членове на армията са на съд. От тях 64-ма са генерали или адмирали, 273-ма са офицери с по-нисък ранг, 60 са подофицери. Дори, ако само половината от тях са съдени във връзка с делата, заведени по подозрения в планиране на заговори, другата половина е достатъчна да предизвика въпросителни.

Обвиненията в шпионаж, включително срещу висши командири във военноморските сили, смайват хората. Армията също така претърпява големи разочарования в борбата срещу тероризма. Никой не вниква в причините, стоящи зад сегашната ситуация, всички гледат само резултата.

Нападенията на ПКК, на които страната става свидетел всеки ден, се разглеждат като провал за нашата огромна армия. Говори се, че турските въоръжени сили не могат да охраняват участъците, не могат да осигурят необходимата защита на войските си. Накратко – обсъжда се „некомпетентността“ на армията.

Обществото си създава мнение за всеки инцидент. Това не е правилно или погрешно. Без значение колко е неправилно, след като веднъж се е създало едно обществено мнение, то няма да се промени и след много години.

Генералният щаб на турската армия взима под внимание тази заплаха и призовава за реформи на основните й приоритети. Армията вероятно обмисля как да спре тази тенденция и как да извърши реформи. Тази работа изисква повече от публикуването на строги изявления, от получаването на похвали от премиера и от героични документални филми или статии. Необходими са реформи, които да стигнат до същината на проблемите и да реорганизират целия механизъм на работа.

Другояче казано турската армия ще загуби мястото си дори в сърцата на онези, които най-много са я обичали.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.