Изборите в Русия – загадка

На първия тур ще гласува Путин, на втория – всички руснаци

putin.jpgГодина преди да се състоят, президентските избори в Русия остават загадка, чийто отговор знае само един човек.
Президентът Владимир Путин, който съсредоточи огромна власт, кара всички да гадаят кого ще определи за свой приемник на изборите на 2 март 2008.
Приемникът – ако има такъв – ще наследи много по-богата, по-мощна и по-подредена държава в сравнение с разтърсената от дълбока криза страна, която Путин пое от болния Борис Елцин през 2000 г.
Продължаващият 7 години силен икономически растеж, подхранван от ръста в цените на петрола и на металите, напълни големите руски градове с пари и Москва отново демонстрира сила на световната сцена.
Но в една строго централизирана система, където всяко важно решение в областта на политиката или икономиката зависи от шефа на Кремъл, индустриалците милиардери, генералите, които отговарят за ядрените сили, и основните инвеститори изпитват еднакво притеснение за евентуалния изход.
„Путин създаде система, на която е пълен господар“, казва Мария Липман, редактор на списание „Про и контра“ в московския център „Карнеги“.
„Той може да прави каквото си пожелае. Никой не знае какво е намислил и всички престанаха да се правят, че знаят.“
Стараейки се да не изглежда като политик, на чието време изтича, Путин продължава да подема нови инициативи като важната външнполитическа реч с критики към САЩ, програмата за диверсификация на икономиката и промените в правителството.
Двамата най-често споменавани политици като водещи кандидати
са дългогодишни съюзници на Путин.
Първите вицепремиери Дмитрий Медведев и Сергей Иванов внимателно избягват да споменават, че имат президентски амбиции, макар че кръстосват страната и се появяват на внимателно подбрани места да пропагандират правителствената политика.
Техните безизразни физиономии се появяват всеки ден в телевизионните новинарски емисии, като отразяването е внимателно разпределено между двамата, а лъвският пай от времето в новините все още се пада на Путин.

ОТСЛАБЕНА ОПОЗИЦИЯ

Обезсилената либерална опозиция, която е подложена на непрекъснат тормоз и все повече заприличва на съветските дисиденти от миналото, не представлява никаква заплаха. Комунистите отдавна залязоха. Единствените двама независими кандидати – Михаил Касянов, бивш премиер, който изпадна в немилост, и Александър Донской, кмет на Архангелск, едвам се споменават в социологическите анкети. И двамата са разследвани за предполагаеми финансови далавери. Те отричат да са направили нещо нередно.
„Президентът разполага с огромен контрол – заявява Лев Гудков, ръководител на центъра „Левада“, водеща независима социологическа агенция. „Правителството контролира медиите, а те оказват много силно влияние над общественото мнение.“ Допитванията на „Левада“ показват, че многострадалните руски избиратели, които не са свикнали на свободно и демократично предаване на президентската власт, ще оставят на Путин свободата сам да реши.
Президентът се радва на рейтинг 80 на сто, много повече от
всяка друга политическа фигура в Русия. Около 60 на сто от руснаците са съгласни Путин да промени конституцията, за да може да се кандидатира за трети мандат.
Ако той посочи свой приемник, 43 на сто ще гласуват за него, а други 33 на сто са готови да направят същото в зависимост от кандидата, допълва Гудков.
Тази ситуация стана повод за популярен виц, според който изборите догодина ще преминат в два тура – на първия тур ще гласува Путин, а на втория – останалите руснаци.
В Москва гъмжи от слухове за скрити кандидати, изненадващи кандидати или за липса на кандидати, ако президентът си осигури трети мандат – нещо, което той многократно изключи.
Путин позволи спекулациите да растат, ограничавайки се до загадъчни изявления за изборите.
„Няма да има приемник, каза той на пресконфренция миналия месец. Ще има кандидати за президентския пост.“
Путин каза, че си запазва правото да разкрие предпочитанията си по време на предизборната кампания. Тя ще започне официално през ноември или началото на декември.
Президентът намекна също, че ще запази за себе си някаква власт или влияние след изборите, без да конкретизира.
Това породи друга вълна от спекулации, според които Путин ще оглави държавния газов монопол „Газпром“, най-голямата политическа партия „Единна Русия“ или кампанията на руския град Сочи за спечелване на домакинството за зимните олимпийски игри през 2014 г.
Путин до такава степен доминира над политическия пейзаж, че е трудно за елита в Русия да си представи живота без него, което е част от проблема.
„Путин е всепризнат като много успешен арбитър между различните фракции, които се борят за влияние в политиката и бизнеса“, каза западен дипломат.
„Никой друг няма подобен авторитет. Статуквото е удобно за много хора, които направиха пари именно благодарение на него.
Това създава значителен натиск върху него да остане.“ (По БТА)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.