Цигарите могат да убият 1 милиард души през 21 век

Снимка: Ройтерс

Един милиард души ще умрат от болести, причинени от тютюнопушенето, през 21 век, ако правителствата на отделните страни не се заемат сериозно със забраната му. До това заключение са стигнали експерти от Световната здравна организация. Те провеждат едноседмична международна конференция в Банког, свързана с последиците от тютюнопушенето и възможностите за справяне с проблема.

“Тютюнът е “лош” продукт, той убива половината от хората, които го купуват – твърди Дъглас Бетчър, ръководител на инициативата за ограничаване на тютюнопушенето на Световната здравна организация. – Заради цигарите в света загиват 5,4 милиона души годишно и половината от тях са от развиващите се страни. В тези държави процентът на пушачите непрекъснато расте, особено сред тийнейджърите. Ако не се направи нещо по въпроса, смъртността ще скочи на 8,3 милиона за 20 години.”

Според Дъглас Бетчър и неговия екип, ако правителствата в отделните държави въведат солидни глоби за пушене на обществени места, забранят рекламите на цигари и направят офисите и заведеният изцяло зони за непушачи, процентът на пушачите ще намалее наполовина до 2050 година.

“Всичко това е напълно осъществимо – смята Бетчър. – В страни като Сингапур, Австралия и Тайланд законите срещу тютюнопушенето принудиха много хора да откажат цигарите. Ако вземем мерки, можем да спасим живота на 200 милиона души през следващите 40 години”.

Снимка: Ройтерс

В Тайланд от 1992 г. насам процентът на пушачите е намалял с 12% вследствие на прокарването на закон, забраняващ рекламите на цигари. “Забраната на тези реклами трябва да е сред главните мерки в борбата с тютюнопушенето”, казва Хатай Читанонд от Тайландския здравен институт.

Специалистите от Световната здравна организация са на мнение, че трябва да се обърне сериозно внимание и на т.нар. “втора ръка пушене”, т.е. вредата от цигарите за хората, които не пушат, но са изложени на дим.

“Излагането на дим от цигари и стоенето в много задимени места като барове и дискотеки е изключително вредно – убедени са специалистите. – Дори вентилацията и монтирането на устройства за филтриране на въздуха не могат да помогнат кой знае колко в тези случаи”.

(по агенция Ройтерс)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.