Да не се смеем на изборите в Беларус, може да ни чакат същите

Путин и Лукашенко. Снимка: официален сайт

В българските медии към Беларус, особено по повод на онзиденшните  избори, се прокрадва иронично-спизходително отношение. Един вид колко са жалки там: мустакат диктатор, фалшификации, КГБ, спират им интернета, а  у нас ехеее, каква демокрация…

Ето един пример, и то от невинните: „Въпреки недоволството на опозицията  и критиките на международните наблюдатели Лукашенко в типичния си стил  приветства вота и посъветва недоволните да завиждат на „скучния ни  изборен процес“.

Естествено, Беларус си е Беларус с наложените от ЕС санкции, Лукашенко си е Лукашенко (макар и в  България да сме чували, че у нас е скучно, защото сме си направили  примерно пенсионната реформа), КГБ си е КГБ, но ако се припомни (с  цялата му политическа коректност) доклада на ОССЕ за не толкова  отдавнашните президентски и местни избори, разликите може би не са чак  толкова несъизмерими.

Да не говорим за депутати, които носят чували, или членки на избирателни  комисии, които пъхат бюлетини под полите си.

„Високият брой регистрирани гласоподаватели в съотношение с броя на  населението … поражда безпокойство“. „Някои опозиционни кандидати  твърдяха, че е оказван натиск върху техни кандидати и симпатизанти“.  Беше забелязано присъствието на неупълномощени лица, включително   членове на Народното събрание…“ в ОИК София. Това са произволно  избрани цитати от доста дългия доклад на наблюдателите на ОССЕ,  публикуван от МВнР.

Касирани бяха общински или кметски избори в Кюстендил, Горна Оряховица,  Белоградчик, Плевен, Кнежа, десетки малки общини. На много места не бяха  касирани, което бе още по-лошо.

Това са минали, макар и не толкова отдавна, че да бъдат забравени, неща.

Какво се подготвя за след девет месеца (една бременност) вече се вижда. Жалко, но шумно пропагандирано половин година преди да се е случило  повишение на пенсиите с по двадесетина лева, впрягане на всички пряко и  косвено финансирани от държавата и за жалост с европейски средства  медии, откровени неистини редом с изопачени факти.

Вероятно ще се окаже, че средната продължителност на живота се е увеличила с пет години за последните четири, че се е родило най-доброто жито за последните 1332  години, построено е най-уникалното метро, а половината руски народ е  дошъл да увеличава приходите от туризъм.

Междувременно с механизмите на избирателния кодекс ще се подготвя  служебна победа. Какви точно ще бъдат тези механизми с всичките им  тънкости предстои да се разбере. Ще се различават от тези на Лукашенко  само с необходимостта да се хвърля по едно око към Брюксел.

Асортиментът е богат: финансов ценз за участниците в изборите, включително партиите, ограничен достъп до медиите, поредните машинации с  избирателните списъци, изпълване на избирателните секции с наблюдатели  от една партия и спиране на достъп за други, купуване на кандидати и избиратели… Накрая, ако това не е дало резултат, винаги може да се отмъкне чувалът.

Така че нека не се смеем, защото България, макар и формално член на ЕС, е по-близо до Беларус в изборната си практика, както е по-близо до Русия  в корупционната.

От Кафене.нет

Още по темата: Парламент без опозиция в Беларус

сп. Впрост

В неделните избори за долна камара на беларуския парламент бяха избрани 109 от 110-те депутати. Нито един от тях не представлява опозицията. Според наблюдателската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изборите не са били нито свободни, нито честни, което бе разочарование за международната общност.

Според Централната избирателна комисия (ЦИК) са гласували 74,2 на сто от имащите право на глас. Но беларуски правозащитници твърдят, че активността в наблюдаваните секции е била с 18,9 пункта по-ниска.

В изборите за Камарата на представителите в неделя, които бяха предшествани от пет дни предварително гласуване, стартираха 293 кандидати, вкл. 46 представители на опозицията. По думите на шефката на ЦИК Лидзия Ярмошина в парламента са попаднали петима представители на политически партии: Комунистическата партия на Беларус, Републиканската партия на труда и справедливостта и Аграрната партия. Всичките тези партии са смятани за проправителствени.

Останалите депутати са формално безпартийни, но по мнението на опозицията те са свързани с властта. Сред тях са представители на местната власт, един заместник-министър на вътрешните работи и двама служители на беларуския КГБ. Списъкът на избраните депутати съвпада напълно с предполагаемия списък на проправителствените депутати, публикуван от опозицията малко преди вота в неделя.

Независими коментатори също казват, че е било възможно да се прогнозира изходът от изборите. „Работата е в това, че парламентът е елемент от системната политика. За властите даже би било по-лесно да освободят някого от политическа обвързаност, отколкото да допуснат опозицията в камарата“, казва независимият коментатор Алаксандър Класкоуски.

Единственият избирателен район, която не излъчи депутат, е в Гомел, в източната част на страната. В него имаше само един кандидат от Либералдемократическата партия на Беларус, който не получи необходимото мнозинство гласове.

Независимият седмичник „Наша нива“ пише, че преди това за кандидат в този избирателен район е бил определен тогавашният главен инспектор от администрацията на президента, отговарящ за Гомелската област. Въпросният инспектор обаче бил уволнен на 6 септември и после той оттеглил кандидатурата си за депутат, оставяйки в надпреварата само представителя на либералдемократите. Според оценката на независимия коментатор Валер Карбалевич в този избирателен район се е стигнало до „случайна грешка“. „Там бе принуден да се оттегли от предизборната кампания представителят на властите, обвинен в корупция, и на практика районът остана без представител“, обяснява Карбалевич.

Председателката на ЦИК информира, че в комисията са постъпили 130 жалби, главно от наблюдатели. По думите й някои от тях „възприемат функциите си не като контролиране на изборния процес, а като създаване на провокативни ситуации, за да бъдат дискредитирани изборите и да се постигне анулиране на техните резултати“.
Ярмошина посъветва опозиционните партии, които не попаднаха в парламента, да се замислят над бъдещето си. „ЦИК не може да прави изводи относно това защо на тези избори не бяха избрани техните представители“, добави тя.

Наблюдателската мисия на ОССЕ констатира в своя доклад, че изборите не са били нито свободни, нито честни. „Свободните избори предполагат хората да могат свободно да изразяват мненията си, да се организират и да се кандидатират. По време на тези избори това не се случи“, огласи в декларация Матео Мекачи, координатор на краткосрочната група наблюдатели от Парламентарната асамблея на ОССЕ за беларуските избори.

Мнозина известни политици, които биха могли да изиграят значима роля в изборите, „останаха в затвора или не можаха да се регистрират като кандидати заради съдебни присъди“, пише в доклада, основан на данни от 330-те наблюдатели на ОССЕ. В документа се подчертава, че наблюдателите не са разполагали със „големи възможности“ да присъстват на преброяването на гласовете и се оценява негативно този процес в наблюдаваните избирателни секции.

Като положителен аспект на тези избори наблюдателите от ОССЕ посочват, че партиите за пръв път са имали право да издигат кандидатури в избирателните райони, където нямат свои локални представителства. „Въпреки това формалното прилагане на закона доведе до изключването на една четвърт от желаещите да се кандидатират“, се подчертава в доклада.

„Имам впечатлението, че се връщам от поредната мистификация, която се повтаря в Беларус през няколко години. Това е спектакъл на „привидности“, в който ролите са подробно разписани“, каза във Варшава депутатът от полската „Гражданска платформа“ Михал Шчерба, който беше наблюдател на ПА на ОССЕ на неделните избори.

По думите му той станал свидетел как се вършат фалшификации – дописване в избирателния протокол на 600 лица, които не са гласували. Това е позволило да се постигне 50-процентна избирателна активност, изисквана от закона, за да бъдат валидни изборите в конкретния район. Беларуски правозащитници също обявиха в Минск, че на гласуването в неделя са били нарушавани международните стандарти и предписанията на беларуското законодателство. Това е показал осъщественият от тях мониторинг на 150 от 6400-те избирателни секции.

Както заяви председателят на беларуския Хелзинкски комитет Алех Хулак, имало е нередности при съставянето на изборните комисии на различни равнища, като в тях са влезли малцина представители на опозицията и независимите среди, по време на предизборната кампания повсеместно е бил оказван административен натиск; а що се отнася до малките възможности за предизборна агитация избирателите не са получавали необходимата информация, която да им позволи да си съставят мнение за кандидатите. Правозащитници също обърнаха внимание на непрозрачното преброяване на гласовете.

Наблюдателската мисия на Общността на независимите държави обаче заяви, че изборите са преминали в унисон с конституцията и изборния закон, че отговарят на демократичните норми и че са били прозрачни.

Полското външно министерство е „дълбоко разочаровано“, че както през минали години, така и през тази година беларуските избори се отличават с множество несправедливости и нарушения. Ведомството изрази и загриженост по повод арестите на защитници на правата на човека, политически противници и журналисти в тази страна. Полското МВнР съжалява, че беларуската ЦИК не е била реформирана, каквито са били препоръките на Бюрото за демократични институции и права на човека към ОССЕ, гласи писмено изявление на говорителя на полското външно министерство Марчин Босацки.

„Ние сме за диалог с гражданите на Беларус. Приканваме и беларуските власти да подкрепят демократичните свободи, в това число да подобрят спазването на правата на човека“ обяви говорителят. Тойотбеляза, че тези стъпки са необходими за подобряването на отношенията между ЕС и Беларус.

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц даде оценка, че вотът в Беларус е станал по време, когато някои от лидерите на опозицията са пребивавали в затвора, а на други е била отказана регистрация, което според него е подигравка с демократичните избори. „При тези условия ЕП няма да може да
възстанови прекъснатите официални контакти с беларуския парламент“, подчерта Шулц.

Шефът на германското МВнР Гидо Вестервеле също спомена за „крещящи нередности“ по време на гласуването. Той подчерта, че не са се оправдали надеждите на президента Александър Лукашенко да легитимира режима си чрез привидно демократични избори. Вестервеле изрази увереност, че неговата страна ще продължи да настоява заедно с европейските си партньори за освобождаването на политическите затворници, ще подкрепя гражданското общество в Беларус и ще продължи политиката на изолация на беларуския режим. Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел, каза, че гласуването е протекло в атмосфера на сплашване.

Според председателя на Беларуското сдружение на журналистите Жана Литвина, изборите са помогнали на Лукашенко да затвърди властта си. Не се появи алтернатива на кандидатите, предложени от властта, не се стигна даже до следизборни протести, смята тя. Същевременно тя констатира, че беларуското общество е обхванато от безразличие, включително и относно съдбата на политическите затворници.

В понеделник двайсетина независими наблюдатели бяха задържани в хотел в Минск. След проверка на документите и снемане на пръстови отпечатъци всичките бяха освободени от милиционерския участък. Млади хора участваха в проекта „Наблюдение на изборите. Теория и практика“, осъществяван съвместно от обществените организации „Беларус уоч“, Европейския хуманитарен университет и Беларуския дом за права на човека във Вилнюс.

Източници от Европейския съюз казаха, че Брюксел обмисля да наложи нови санкции на беларуския режим, включително икономически, но това изисква съгласието на всички страни членки.

Източниците подчертаха, това не е само заради изборите, а и заради отдавна съществуващата ситуация в Беларус, напр. факта, че още не са освободени политическите затворници, а през юли е възникнала поредната дипломатическа криза, когато режимът прогони от Минск посланика на Швеция. Решение по евентуалните нови санкции може да се очаква на срещата на европейските първи дипломати на 15 октомври.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.