Евроскептици спасиха Борисов от изслушване в CRIM за тъмното му минало

Марио Боргезио. Снимка: личен сайт

Вчера координационният съвет на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари е отхвърлил с 4 на 3 гласа искането за изслушване по темата за криминалното минало на премиера Борисов – научи Биволъ от свои източници в Европарламента.

Решението на Координационния съвет се взима на закрити врати, като в него има по един представител от всяка европарламентарна група. Решението става официално след като се гласува от членовете на Комисията. Следващата дата, на която това може да стане е 15 октомври, когато CRIM ще проведе редовна сесия.

Искането за изслушване на Борисов е подкрепено от председателката на CRIM, италианката Соня Алфано (АЛДЕ), както и от нейната сънародничка Рита Борселино от групата на Социалистите и Демократите. За изслушването е бил и датчанинът Сьорен Бо Сордергаард от Северната зелена левица. Вторият „зелен“ координатор, белгиецът Барт Стаес не е присъствал.

Съпартиецът на Алфано от АЛДЕ Бил Нютон Дън обаче не е подкрепил председателката на CRIM и е гласувал против изслушването, заедно с представителката на ЕНП Вероник Матьо (Франция). Партията на Бойко Борисов ГЕРБ е член на ЕНП и вотът на Матьо е напълно предвидим.

Шизофренично поведение на АЛДЕ – един глас „за“ и един „против“, обаче може да се тълкува и като сделка с ЕНП.

Против изслушването за тъмното минало на Борисов са гласували и двама евроскептици: Джеймс Никълсън от консерваторите и представителят на крайно-дясната италианска „Северна лига“ – Марио Боргезе (на снимката).

Списъкът на гласувалите на Координационен съвет:

ALDE: Chair Sonia Alfano, Italy, PRESENT, vote YES

ALDE: Bill Newtonn Dunn, UK, PRESENT, vote NO

S&D: Rita BORSELLINO, Italy PRESENT, vote YES

Nordic Green Left: Soren Bo Sondergaard, Denmark, PRESENT, vote YES

EPP: Veronique Mathieu, France, PRESENT, vote NO

ECR: James Nicholson, UK, PRESENT, vote NO

EFD: Mario Borghezio Italy, PRESENT, vote NO

Greens: Bart Staes, Belgium, ABSENT

Вносителите на сигнала от Биволъ и АССАП Анна Политковская ще внесат искане да се запознаят с мотивите на гласувалите и ще настояват за прегласуване на това решение на откритото заседание на CRIM на 15-ти октомври 2012 г.

От Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.