Милиционерската власт погна рапърите; Проверки за алкохол на опозицията

Вътрешният министър Цветан Цветанов опитва очила, които имитират алкохолно опиянение, по време на кампания против шофирането след употреба на алкохол. На това събитие той обяви, че ще направи кампания за проверка на всички, които „в последните пет години са били на важни позиции в държавата“. Снимка: Булфото

Не, това не е 1984 година, а 2012 г.
В милицията пак привикват да разпитват и „профилактират” музиканти. Този път рапъри. По онова време бяха рок и поп музиканти.
Милиционерщината се възражда с всичка сила.
В един ден заплашиха и музикантите, също и опозицията – специални акции ще има за нея с проверки за алкохол зад волана…

Кой се осмелява да пее срещу ГЕРБ?

Младият рапър Серафим Мартинов – Сарафа е извикан на разпит в прокуратурата, след като изпя песента „Бяло, зелено и червено“, заедно с Мишо Шамара. Песента е отпреди една година (виж клипа).

В песента се пее: „Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба. Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред!“.

Както и:
”Нема що всички големи държавници
и Костов, и Борисов излезнаха измамници.
Чалгата не спира да свири по радиата,
мама ви деба ходите си по селата.
София стана като шопска салата.
На кючеци ли възпитавате децата?!”

За същата песен е разпитван и Мишо Шамара. Него го разпитват втори път. Веднъж вече го е бил на разпит във Варна за друга песен (виж тук).

От ГЕРБ официално отричат да имат нещо общо с привикването на рапърите. Обяснение обаче даде лично зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие Бойко Найденов. Той каза, че разследват рапърите за поругаване на национални символи.

В песента се пее още:
„От трите цвята най-много обичам бялото.
Зеленото го пуша и съм high.
Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die, die.
Червеното е като мензис,
като кисела мацка с Тойота Авенсис“,

И завършва с рефрена: „Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба.“

По обвиненията срещу рапърите, според Наказателния кодекс, ги заплашва до 2 г. затвор и до 3000 лева глоба.
Никой не се и съмнява, че споменаването на ГЕРБ е истинската причина за сплашването и досъдебното производство. Иначе никой нямаше да забележи какво пеят двамата.
На практика досъдебното производство срещу двамата е грубо нарушение на правото на изразяване и свободата на словото. Само милиционерска държава може да предприеме такива действия срещу музиканти, с демагогските обяснения, че има поругаване на национални символи. В целия Западен свят има подобни случаи с музиканти и песни, които още по-грубо засягат национални символи, но никой там още не е викан в прокуратурата за това.

Да ги изловим с алкохол

Същия ден вицето и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви:

„Удачно е да направим кампания за всички, които през последните пет години са били на важни позиции в държавата, било то депутати и министри или известни общественици, които по някакъв начин трябва да бъдат еталон за обществото. Интересно е да видим тези, които са нарушили това правило, карали са автомобилите пияни и са застрашили хората на пътя.” (Цитатът е по правителствения вестник „Монитор”). Става дума за кампания за проверки за алкохол, с която на практика да се преследва опозицията – бившите на власт. Специално тях. Такова безобразие не се е сетила да извърши нито една партия на власт в Европа – да гони за алкохол политическите си съперници.
Цветанов усмихнат официално обявява лов на вещици. Или не съзнава какво приказва, или е просто нагъл…

Тия дни ДСБ излезе с официална критика на президента Плевнелиев, че „възкресява“ живковизма и социалистическа България. Причината беше, че Плевнелиев се изказа критично за приватизацията по времето на правителството на Иван Костов. Тази тема е болезнена са бившия премиер Костов и той побърза да реагира. Оказва се, че бившият комсомолец Плевнелиев е възкресителят на живковизма. А милиционера Цветанов? А Борисов, който 1990 г. напусна МВР заради отказа да се деполитизира и да прекрати членството си в БКП? Който заявява, че Тодор Живков е „колос в българската история“?
В България наистина се възкресява комунизма и милиционерския режим, но политиците забелязват само онова, което ги засяга лично. За всичко останало има нови поколения, които трябва да се борят за свободата си.

Грешният и правилният рапър

„…За мен е малко смешно 2012 г. да ме викат в прокуратурата да се обяснявам за текстовете на песните ми. Смятам, че живеем в демократична държава, живеем в бъдещето, не в 80-те. Нали има свобода на словото. Ще си говорим и ще си пеем каквото си искаме“, коментира Сарафа пред БГНЕС.
„Всеки ден стават тежки криминални престъпления, но явно ние сме по-големи престъпници”, казва той и пред сайта dnes.bg.

За разлика от него, има рапъри, които пеят във възхвала на Борисов. Такъв е Гошо от Почивка. Той става известен с хитове като „Ела да те еб.м“ и „Пейте, дивейте, бикините си вейте“, „Лайнец на гъза ми”, „Къде ми е лайното” и др.
Сега се е обърнал към политиката и пее:
„Знаеш ли за кой ще гласувам? За Бойко Борисов… Тази песен е посветена на един велик премиер – Бойко Борисов”.
Разбира се, него никой не го привиква в прокуратурата.

Рап „за един велик премиер – Бойко Борисов“

http://www.youtube.com/watch?v=hL_4pscNINk

Из текста:

„Господин Бойко Борисов, you heared me? Знаеш ли за кой ще гласувам от страната, да се оправят нещата, да стъпваме по-лесно по земята? Йе. Здравей, България! Как са всички? Имаме велик премиер в нашата страна, промяната е видна: магистрали, училища, болници, той наказа всички виновници…“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.