Ромни губи възрастни избиратели

Ройтерс

Още преди неговият вицепрезидентски кандидат да бъде освиркан от лобистка група на по-възрастните американци миналата седмица, републиканският президентски кандидат Мит Ромни губеше подкрепа сред тези избиратели, чиито гласове са решаващи за надеждите му да спечели изборите на 6 ноември.

Ново социологическо проучване на Ройтерс Ипсос показва, че през последните две седмици – след конгреса на Демократическата партия, подкрепата за Ромни сред американците над 60-годишна възраст се е стопила – от 20 пункта преднина на кандидата на демократите, президента Обама, до по-малко от 4 пункта.

Двуцифрената преднина на бившия губернатор на Масачузетс сред по-възрастните избиратели по въпросите на здравеопазването и „Медикеър“ (националната здравноосигурителна програма за лица над 65-годишна възраст и за хората с увреждания) също се изпари, а Обама започна да трупа преднина и по двете теми.

Нагласите сред възрастните може да се променят през последните шест седмици от предизборната кампания, но проучванията на общественото мнение сочат, че поредицата от събития напоследък, облагодетелствали Обама и демократите, може би разяждат подкрепата за Ромни сред американците от третата възраст.

Изборът на Ромни на конгресмена от щата Уисконсин Пол Райън за вицепрезидент постави федералния бюджет и програмата Медикеър в центъра на кампанията. Но дебатът за разходите и специализираните програми за осигуряване, който Ромни изглежда търсеше, не са разви по желания от републиканците начин.

На конгреса на демократите в Шарлот, Северна Каролина, на 5 септември бившият президент Бил Клинтън отправи иронична, но остра критика плана на Райън за реформиране на „Медикеър“, предупреждавайки, че той може да остави възрастните незащитени от ескалиращите цени за здравеопазване.

Междувременно усилията на демократите да представят Ромни като богат бивш бизнесмен бе особена симпатия към не толкова късметлиите, миналата седмица получиха тласък от самия републиканец.

Тайно записан видеоклип, разпространен от либералното сп. „Мадър Джоунс“, показва как Ромни казва пред свои поддръжници на частно събитие за набиране на средства с куверт 50 000 долара на човек, че 47 процента от американците никога не биха гласували за него, защото не плащат федерални данъци, имат самочувствие на жертви и зависят от правителствени помощи.

Демократите обвиниха бившия губернатор на Масачузетс, че отписва значителна част от американците, включително възрастните хора, които зависят от държавни програми за здравно и социално осигуряване.

От щаба на Ромни отхвърлиха обвиненията, ала последните социологически проучвания показват, че подобни твърдения може би намират благоприятен отзвук сред американците на 60 и повече години, които от месеци бяха единствената възрастова група, устойчиво предпочитаща Ромни пред Обама.

Наблюдателите смятат, че ако републиканецът не успее да обърне тази тенденция сред възрастните избиратели, няма да спечели на 6 ноември.

„Ако Ромни изгуби гласовете на възрастните, ще изгуби тези изборите, точка“, казва Джонатан Оберландер, специалист по здравна политика от университета на Северна Каролина. „Едно лошо представяне в национален мащаб (сред възрастните избиратели) не вещае нищо добро във Флорида и другите щати с възрастно население“.

ПЛАНЪТ РАЙЪН

Планът на Райън ще ограничи разходите за „Медикеър“, превръщайки я от програма, осигуряваща масови помощи, в система, която ще даде на бъдещите бенефициенти финансова стипендия, която да им помогне да плащат за частно осигуряване или за традиционната „Медикеър“.

Обама и съпратийците му казват, че подходът на конгресмена от Уисконсин, който до голяма степен беше възприет от републиканците, в това число и от Ромни, ще направи възрастните още по-уязвими пред растящите цени за здравеопазване и ще засили финансовата нестабилност на „Медикеър“.

Републиканците твърдят, че планът им ще запази „Медикеър“ за бъдещите поколения.

„Медикеър“ обслужва 50 милиона пенсионери и хора с увреждания в САЩ и социологическите проучвания показват твърда обществена съпротива срещу плана на Райън, като неодобрението сред възрастните е в съотношение 2 към 1.

Досега обаче нямаше осезаеми признаци, че опозицията срещу плана на републиканеца ще се материализира в предпочитание при избора на президент.

ОБРАТ ЗА ДЕМОКРАТИТЕ?

Според социолозите възходът в популярността на Обама сред възрастните американци напоследък може да е сигнал, че демократите печелят пропагандната битка за „Медикеър“.

Това би било нещо като обрат за демократите.

През по-голямата част от последните две години републиканците съдействаха общественото мнение да се настрои против знаковия законодателен успех на Обама – реформата на системата на здравеопазването, представяйки я като намеса на държавата, която ще закрие работни места, повишавайки разходите за работодателите.

Те също така казваха, че Обама ще ореже 716 милиарда долара от „Медикеър“ – обвинение, което беше отхвърлено от демократите и от независими експерти. Дори и така твърденията на републиканците за съкращения в програмата привлякоха голям брой възрастни на изборите през 2010 г., когато партията на Ромни спечели контрола над Камарата на представителите.

Лобистката група Ей Ей Ар Пи (AARР – American Association of Retired Persons) с 37 милиона членове на възраст над 50 години защитиха плана на Обама за здравеопазването срещу критиките на републиканците. Затова не беше изненада, че миналата седмица, когато Райън, говорейки на конгрес на организацията в Ню Орлиънс, се изправи пред враждебна публика.

Не бяха минали и пет минути от началото на речта му и вече се чуха освирквания и викове „Не!“, когато той изложи посланието на републиканците за „Медикеър“ и обеща да отмени „Обамакеър“.

Но данните от проучването на Ройтерс Ипсос, както и аналогичните резултати от социлогическо проучване сред по-възрастни на изследователския център „Пю“ показват, че реакцията на публиката в Ню Орлиънс може би означава нещо повече от недоволството само на една голяма обществена група от листата Ромни-Райън.

Проучване на общественото мнение на „Пю“ между 12 и 16 септември, публикувано миналата седмица, показа, че Ромни води с едва 46-47 процента от вота на регистрираните избиратели над 65-годишна възраст. Той също така изостава от Обама със 7 пункта сред хората между 45 и 64-годишна възраст – огромна потенциална електорална група, която според анализаторите е все по-загрижена за пенсионното осигуряване.

За да илюстрират предизвикателството, пред което Ромни може да се изправи през ноември, анализаторите отбелязват, че през 2008 г. републиканецът Джон Маккейн спечели 53 процента от гласовете на хората над 65-годишна възраст и загуби от Обама, получавайки 46 процента от общия вот.

„Това определено е фактор, който може да промени изхода“, каза социологът от „Ипсос“ Джулия Кларк за нарастващата подкрепа за Обама сред възрастните американци. „Възрастните хора редовно гласуват. Те със сигурност ще отидат да гласуват в изборния ден“.

Ромни и Райън вероятно ще се нуждаят от категорична победа сред по-възрастните избиратели, за да спечелят изборите, имайки предвид преднината на Обама сред други важни електорални групи като жените, малцинствата и младите, смятат анализаторите.

„За да спечели изборите, Ромни ще трябва да спечели мнозинството от вота на хората над 50 години“, каза политическият анализатор Робърт Блендън от Харвардския факултет по обществено здравеопазване. „Ако си поделят с Обама поравно гласовете на хората над 50, Ромни определено ще загуби“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.