Pussy Riot, „Невинността на мюсюлманите“ и национал-анархистите

Кадър от „Невинността на мюсюлманите“.

Да си призная честно това сравнение ми дойде спонтанно и ме досмеша, че изобщо си го помислих, защото на пръв поглед тези две ниско художествени прояви нямат нищо общо. Но след като прочетох, че Пуси Райът и Джафар Панахи са номинирани за наградата „Сахаров“ съмненията ми отпаднаха.

Но тогава пък започнах да си задавам въпроса – поради каква причина скандалната пънк група попада под един общ знаменател с уважавания ирански филмов режисьор, носител на „Златната палма” за дебютния си филм „The White Balloon” и „Златен лъв” във Венеция за „The Circle” – бе осъден на 6 години затвор и още по-лошо, той няма право да напуска страната, да снима филми, да пише сценарии и да дава интервюта за чуждестранната преса цели 20 години!

И ако си мислите, че Панахи е убил автобус с първокласници, горил е корана или пък е рязал кръстове, дълбоко се лъжете. Причината за суровото му наказание, е че той открито поддържа опозицията на сегашния режим на управление в Иран.

Нещо се обърка с „религиите” напоследък. „Спонтанните” движения и протести дотолкова се оплетоха, че прераснаха в един „прост” национал-анархизъм.

Филмът „Невинността на мюсюлманите” е толкова тъп, че просто няма смисъл да се гледа, но реакцията, която последва ме изуми със своята провокативност и „дълбочина” на идеите инспирирани от някакъв християнин копт с явни национал-анархистични убеждения. Този изключително гламав филм стана причина дори да бъде убит организирано американският посланик в Либия.

Съществуват над два милиона пародии на тема Христос, една от най-хубавите от които е на Монти Пайтън – Животът на Брайън, но да сте видяли някой да се вдига на бунт и да прави атентати заради това?

Съвсем наскоро в метрото на Ню Йорк се появиха плакати. На постерите се чете надпис „Във всяка война между цивилизования човек и дивака подкрепете цивилизования човек. Подкрепете Израел. Осуетете джихада“.

На 8 септември 2007 г. в Сидни, Австралия, антиглобализационно движение проведе демонстрация срещу неолибералните икономически политики. Противопостави се на срещата на върха на АПЕК (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество).

Точно както по времето на протестите срещу Световната търговска организация в Сиатъл, Вашингтон, през 1999 г., където улиците бяха изпълнени с множество групи като природозащитници, социалисти и защитници на човешките права. Също като в Сиатъл и тук имаше “черен блок” – група войнстващи активисти, обикновено леви анархисти, които носят маски и са облечени изцяло в черно.

В Сидни “черният блок” вдигаше лозунги, които гласяха: “Глобализацията е геноцид”. Но когато погледнем отблизо тези демонстранти ще видим, че този маршируващ “черен блок” са национал-анархисти – местни фашисти облечени като анархисти. Полицията трябваше да ги защитава, за да не бъдат изгонени от разгневените активисти.

През 2008 г. те протестират от името на Тибет срещу китайското правителство по време на щафетата на Олимпийския огън в Канбера и Сан Франциско. През септември американските национал-анархисти протестираха против фестивала “Фолсъм стрийт” – ежегодно “кожено” гей събитие, което се провежда в Сан Франциско.

Въпреки че изглеждат като изолиран случай на една ловка измама, тези квази анархисти представляват интернационален експорт на новата версия на фашизма, която представлява значителна промяна в тенденциите и идеологията на движението.

Ловката измама продължава и днес. „Тези граждани натрапиха на обществото своето наименование и ви задължиха да го произнасяте на глас, а то е неприлично”, сподели преди време Владимир Путин. Той припомни и някои нелицеприятни факти от поведението на участничките в Pussy Riot – преди две години те окачили на публично място три чучела с надпис “Да освободим Москва от евреите, хомосексуалистите и гастарбайтерите”.

Освен това Путин разказа и за акцията през 2008 г. на осъдената пънкарка Надежда Толоконникова, която бременна в деветия месец правила групов секс в Тимирязевския музей. „Както се казва, това си е тяхна работа, хората имат право да правят каквото си искат, но без да нарушават закона”, категоричен бе Путин, който след това си изказване направи неочаквано лирическо отклонение. „Някои от любителите казват, че груповият секс е по-добър от индивидуалния, тъй като в него, както и във всяка друга колективна работа, можеш да се скатаеш”, иронично заяви руският лидер.

Това лирично отклонение за груповия секс ме наведе на мисълта и за едно друго действие, което е прикрито под формата на държавна политика. На 21 септември 2012 г. местните власти в латвийския град Бауска, намиращ се на юг от Рига откриха паметник на три батальона от наказателния латвийски легион от Вафен СС. На паметника е поставен кратък надпис, в който се казва, че монумента е посветен на „защитниците на Бауска срещу Втората Съветска окупация“ и „Латвия е за латвийците“. Това е първият паметник, посветен на наказателния легион в Балтийските държави.

Нацистите използваха батальоните през Втората световна война за унищожението на стотици цивилни граждани в района Псков в Русия, Брест в Беларус и близо до Днепропетровск. Латвийският СС Легион е създаден през 1943 година по време на нацистката окупация на Латвия. Членове на наказателния отряд са участвали в операции срещу цивилни и партизани. Повечето от легионерите са били убити или заловени от съветските войски по време на войната.

Това „прикриване” на национал-анархизма под формата на държавна политика не се наблюдава за пръв път и съвсем спокойно мога да заявя, че това си е чиста проба – фашизъм.

Всеизвестен факт е, че части от антиимпериалистическата левица (включително много анархисти) са изградили съюзи с реакционните ислямски движения като Хамас и Хизбула, които призовават за открит антисемитизъм и приемат национализма. Тази история подсказва на много космополитни анархисти, че трябва да се притесняват от увертюрата на новите фашисти с радикалните леви, защото могат да срещнат известен успех.

Провокацията с изключително глупавия филм „Невинността на мюсюлманите” е точно такава, каквато бе някога и хвалбата на Националния фронт към “Нацията на исляма” и Кадафи. Национал-анархистите хвалят черни и азиатски расови сепаратистки групи, както и подкрепят движения за национално самоопределение като “Тибетското движение за независимост”. За разлика от много бели националисти (като Британската национална партия), национал-анархистите са проислямисти, но само “ако са готови да ограничат тяхната борба за традиционните ислямски райони в света”.

Национал-анархисти често влизат в дискусии в “Stormfront” – главното място в Интернет за събиране на бели националисти. Там те защитават своите расови, сепаратистки и антисемитски идеи на традиционните фашисти. Дори някои бели националисти хвалят ислямистки, комунистически и анархистки мислители, но това от някои десни не може да се възприеме, тъй като е предназначено за левите.

Но да се върнем към филма „Невинността на мюсюлманите”. Вярвате ли, че повече от 1,5% от протестиращите са гледали това „произведение на изкуството“ ? Ако не вярвате, моля обяснете, защо тогава тези хора излизат по улиците? Както се разбира от различните коментари във форумите в Интернет в нашата страна има национал-анархисти и мюсюлмани.

И както пише един от участниците: „Безкрайно интересно ще бъде след двайсетина години, когато тези две групи… ще си съжителстват (говоря за цяла Европа) доколкото това е възможно. Тогава на национал-анархистите може и да им дойде акъла, но ще е късно. Ще искат християнство и демокрация, но няма да има. Нима не осъзнавате,…че когато мюсюлманите станат около 50 %, ще настане ад?! Децата ви ще са обрязани и със забрадки. Трябва да си доста прост за да сравняваш светото Християнство със сатанинския ислям. Ако някой промит мозък още не е разбрал атеизмът води до ислям”.

Нямам коментар – само цитирам.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.