Грузия – война с компромати и тест за демокрацията

Михаил Саакашвили. Снимка: Известия

В Грузия набира обороти скандалът по повод излъчените от местна телевизия кадри, показващи гаври със затворници в Тбилиси, пише в. „Росийская газета“.

Миналата седмица са били разпространени близо половината или една трета от материалите, с които разполага авторът на записа – бившият служител от Гълданския затвор Владимир Бедукадзе. Друг въпрос е дали останалото ще може да бъде публикувано преди парламентарните избори в Грузия на 1 октомври, заявява в интервю за вестника Зазой Давитава, представен като известен грузински журналист, активен правозащитник и бивш политически затворник.

Ефектът е постигнат: повечето хора в Грузия видяха с очите си какви безчинства се вършат в грузинските затвори, казва Давитава. Местните правозащитници обаче се страхуват според него, че след евентуална изборна победа на управляващите „наказателното дело за изтезанията, по което са арестувани 11 надзиратели, тихомълком ще бъде потулено“.

Тогава „палачите ще останат безнаказани – по всичко личи, че те самите са убедени в това. Страхувам се след подобно нещо вярата в справедливостта да не изчезне завинаги в Грузия“, добавя журналистът, според когото правозащитниците в Грузия ще се борят шумното дело да стигне до съда.

За очевидец на гаври в Гълданския затвор се обяви и бившият фотограф на грузинското външно министерство Гиорги Абдаладзе, обвинен миналата година в шпионаж заедно с още трима известни репортери, припомня изданието. Давитава уточнява, че служителите в системата рядко се докосвали до политическите затворници.

„Видях обаче с очите си как изтезават и насилват затворниците в съседните помещения. Това бяха истински фашистки методи“, заявява той и ги сравнява с мъченията на пленниците от Освиенцим и Бухенвалд. „Системата на страха, създадена от президента Саакашвили, пронизва цялата съдебна вертикала на властта и държавата като цяло“, обобщава правозащитникът.

Сайтът Лента.ру съобщава, че грузинският опозиционер Гиорги Хаиндрава – бивш министър по уреждане на конфликтите, сега оглавяващ движението „Лига на избирателите“, е бил разпитан в прокуратурата по повод предоставен от френската жандармерия ведиозапис на негова среща с криминални босове от Грузия в Южна Франция. Изданието се позовава на сайта newsgeorgia.ru.

Според главния прокурор на Грузия Муртаз Зоделава на срещата било обсъдено „сваляне на правителството“ и „създаване на въоръжени формирования за дестабилизиране на парламентарните и на президентските избори“ догодина. Срещу което Хаиндрава обещал да върне на криминалните босове „някогашния им статут и влияние в Грузия“. В отговор Хаиндрава заявил, че се познава с домакина на срещата Реваз Лорткипанидзе от детинство и криминалният бос ще си остане негов приятел.

Парламентарната предизборна кампания в Грузия се превърна във война с компромати между власт и опозиция – управляващото Единно национално движение на Саакашвили и опозиционната коалиция „Грузинска мечта“ начело с Бидзина Иванишвили, посочва в. „Новие известия“.

След безпрецедентния шок в грузинското общество, предизвикан от скандала с разпространения от опозицията видеозапис на изтезания в Гълданския затвор, властта нанесе ответен удар. Нейни представители публикуваха чрез лоялни телевизии свой видеокомпромат срещу представители на „Грузинска мечта“.

Вътрешното министерство заяви, че става дума за опит да бъде подкупен полицай. Видеозаписът показва как трима активисти на опозиционната коалиция – Гиорги Геркелашвили, Гиорги Дзоценидзе и Коба Самхарадзе, предлагат на полицая Роман Майсурадзе солидни суми, за да изпълни някакви „задачи“. Задържани са и четиримата, включително полицаят. Конфискувани са 50 000 долара. От записа не става съвсем ясно за какви задачи се говори, но депутатът от мнозинството Гиорги Габашвили обвини опозицията, че се опитва да въвлече държавни служители в престъпни схеми с цел да дискредитира властта.

В отговор Созар Субари от ръководството на „Грузинска мечта“ по телевизията изрази съмнения, че заподозрените наистина са активисти на коалицията, и намекна, че може да става дума за провокация, разказва вестникът. По негови данни вътрешното ведомство смята за ключови фигури в историята с подкупа Алеко Табатадзе от листата на „Грузинска мечта“ и Емзар Иванашвили, племенник на лидера й Бидзина Иванишвили. По процедурни причини обаче двамата не били задържани.

Президентът Саакашвили нарече Табатадзе „дясна ръка“ на бивш полицейски началник, „наркоман“ и „наркобарон“, „зарибил цяло поколение“, с „реваншистки мераци да се върне във властта“. Това е всъщност основното предизборно послание на днешните власти – те призовават електората „да не допусне връщане в миналото“, отбелязва изданието.

„Грузинска мечта“ отхвърли обвиненията и нарече видеозаписа „фалшифициран сериал“. „Лъжата и насилието остават за властите на Саакашвили основно оръжие в борбата им срещу политическите опоненти и грузинския народ“, заяви коалицията. Созар Субари обвини властта, че подготвя нова провокация – привърженици на режима купили в Тбилиси 20 апартамента и складирали там оръжия, за да компрометират опозицията с нови разобличения.

Безпощадният дуел с компромати между политическите опоненти се води на фона на небивали студентски протести в Тбилиси срещу насилието в затворите. Младежите явно няма да се разотидат скоро, а протестът им май е изненадал и властта, и опозицията, заключава в. „Новие известия

Още по темата: Демокрацията в постсъветска Грузия е пред важно изпитание

в. Вашингтон пост

Преди осем години тази малка, планинска страна, поведена от мирна революция, се измъкна от постсъветския хаос и започна да се превръща в западна държава. Сега, през идната седмица, тя ще бъде изправена пред важно изпитание, което ще покаже доколко нейната млада демокрация може да надделее над авторитарното й минало.

Напредъкът на Грузия се измерва с парламентарните избори, насрочени за 1 октомври, а резултатите от тях ще имат голямо отражение не само върху тази държава, но и върху други, които изпитват затруднения да изградят свободни общества след минало, изпълнена с корупция и репресии.

В международен план правителството е възприемано предимно като стабилно – до миналата седмица, когато избухна скандал заради доказателства за систематични изнасилвания и изтезания в държавните затвори. Видеозаписи, направени от вътрешен човек и излъчени по националната телевизия, показаха как охранители приемат наредени в редица нови затворници, като всички биват методично пребивани, един по един, а документите им са подпечатвани между другото. Други записи показват как охранители изнасилват затворници с палки и дръжки на метли и им се подиграват, докато затворниците викат от болка и молят за милост.

Хиляди шокирани и вбесени граждани излязоха по улиците, министърът на вътрешните работи и затворнически служители бяха принудени да подадат оставка, няколко охранители и служители бяха арестувани, а грузинци – млади и стари – поискаха да узнаят как е възможно тяхното правителство да е пренебрегвало многократните доклади за жестокости и злоупотреби.

„Дълги години ние говорим за незаконното третиране (на затворници)“, каза Тамар Чугошвили, председателка на Грузинската асоциация на младите адвокати. „Правителството не разследва тези случаи и никой на практика не го е грижа“. „Те постигнаха много положителни неща, но не успяха да изградят демократична система и да защитават човешките права“, каза Чугошвили. „Малка група хора в изпълнителната власт взема всички решения, не съществува разделение на властите“.

САЩ инвестираха доста в Грузия и демокрацията, като осигуриха помощи на стойност 3,37 млрд. долара от 1992 до 2010 г.и поставиха 4,5 милионното население на едно от първите места по помощ на глава от населението, сочи Изследователската служба на Конгреса.

Грузия, разположена в Кавказките планини в сянката на Русия и Иран, е непоколебим съюзник на САЩ. Тя изпрати войски в Афганистан и осигурява енергийна сигурност с тръбопровод, по който тече петрол от Азербайджан през Грузия до Турция. Грузия цени съюза, а както правителството, така и опоненти харчат доста за лобиране във Вашингтон.

Световната банка публикува тази година книга от 100 страници, в която описва реформите в Грузия, така че други страни да се възползват от нейния опит.

Макар че президентът Михаил Саакашвили и неговото обкръжение елиминираха ежедневната корупция, превърнаха презряната полиция в заслужаваща доверие сила и направиха държавните служби лесно достъпни и в услуга на гражданина, те не позволиха развитието на политическа конкуренция, казват техните критици.

Парламентарните избори от 1 октомври изкарват на сцената първата сериозна опозиция – спектър от партии, наречен“ Грузинска мечта“, начело с Бидзина Иванишвили – 56-годишен политически новак, чието състояние от 6,4 млрд. долара се равнява на почти половината от брутния вътрешен продукт на страната.

Изборите са предшествани от обвинения за нарушения от двете страни, а правителството наложи големи глоби на Иванишвили и неговия екип, възлизащи на над 125 млн. долара, каза той. Представители на „Грузинска мечта“ казаха завчера, че полицията е арестувала около 20 техни членове в неделя без конкретни обвинения.

Полицейски служители казаха, че арестуваните са тормозели избирателни служители или са оказали съпротива, или са нападнали полицаи, когато са били спрени за пътни нарушения като несложен колан. Новинарските медии са предимно партийни и доминирани от правителството.

„Гледа се скептично на способността за политическа конкуренция“, каза Гиа Нодиа, председател на Кавказския институт за мир, демокрация и развитие.“Политическите опоненти не просто искат да спечелят изборите, те искат да унищожат правителството и да хвърлят хора в затвора“.

Иванишвили пътува миналата седмица в планините отвъд столицата Тбилиси до бедния район Тианети. Официалната статистика сочи, че безработицата в страната е 16 процента, но истинският размер е два пъти по-голям, а може би и повече, каза Нода. Всеки с 8 декара земя е смятан за човек с работа. Това значи, че ако имаш две плодове дръвчета и седиш на тротоара и продаваш кошница с ябълки, то имаш работа, казват грузинците.

За да стигнеш до Тианети, трябва да изминеш близо 25 км по нещо, което някога е било път, а сега е криволичеща и осеяна с безброй дупки пътечка с пръснат тук-таме чакъл. Възрастна двойка се придвижваше в овехтяла конска каруца по пътя, като жената бе толкова задълбочена да говори по мобилния си телефон, че не обърна никакво внимание на профучаващите спортни автомобили, вдигащи прахоляк.

„Грузинците са мечтатели“, каза Иванишвили пред приветстваща го публика в Тианети. „Трябва да се опитаме да реализираме мечтите си“.

Той предложи планове за инвестиции в селското стопанство, създаване на работни места, подкрепа за малкия бизнес и спасяване на опустяващите грузински села, и реагира скромно на одобрителните възгласи. „Моля ви, не скандирайте името ми“, каза той.

21-годишната селянка Тамуна Зедзинидзе, облечена в джинси и синята тениска на „Грузинска мечта“, бе дошла с голямото си, седемчленно семейство от отдалеченото им на 16 км селце.

„Ще гласувам за него, защото смятам, че той може да сложи край на несправедливостта. Никой в нашето семейство не работи. Ние сме пълни с енергия, но не можем да я използваме. Искаме по-добро бъдеще за децата си“.

Семейството отглежда крава, овца и няколко прасета. В селото няма училище и жените се местят в града с децата си, когато стигнат училищна възраст. „Защо трябва да си тръгваме, това е най-красивото място в Грузия?“, каза тя.

В интервю по-късно Иванишвили каза, че Грузия трябва да реши вътрешните си проблеми, преди да стане надеждна част от Европа и НАТО, и да оправи отношения си с Русия. „Ако изградим страна, основана на демократични институции, Америка и Европа ще ни обърнат по-голямо внимание“, каза той.

Революцията на розите от 2003 г., поведена от граждани, които бяха разгневени от фалшифицираните парламентарни избори, и на които им бе втръснало от неспособното правителство, доведе обещаващия реформи Саакашвили на власт като президент през 2004 година. Мандатът му свършва след година, когато системата ще се промени от силно президентство до такова, в което правомощията са възложени на премиера, който ще бъде избиран от най-голямата фракция в парламента.

Иванишвили възнамерява да заеме този пост. Същото смята и Вано Мерабишвили, който бе назначен за премиер през юни от Саакашвили, очевидно не само за да му даде предимство в изборите, но и за да заглуши слуховете, че президентът желае тази позиция, маневрирайки в стила на Владимир Путин, за да остане на власт.

Партията на Саакашвили Движение за единна Грузия доминира в парламента със 79 процента от местата, което й дава неоспорима способност да променя конституцията. Бизнесът се колебае дали да подкрепи опозицията от страх да не навреди на отношенията си с управляващата партия, каза Нодиа. Проучване неотдавна на съдилищата в Тбилиси, извършено от Сдружението на адвокатите, показа, че съдиите са удовлетворили 100 процента от исканията на прокурорите.

Саакашвили побърза да ограничи вредните последици от затворническата криза миналата седмица, като назначи за шеф на разследването Георгий Тугуши, омбудсман по правата на човека и постоянен критик на затворническата система. Секретарят на Съвета за национална сигурност Гига Бокерия, който е ключов съветник на Саакашвили каза, че споделя шока и гнева на народа и призна недостатъците на правителството.

„Ние като правителство направихме голяма грешка, тъй като не преценихме правилно идващите сигнали от омбудсмана и други групи на гражданското общество за систематични проблеми в системата на затворите“, каза Бокерия. Грузия е демокрация, в която правителството зависи от гласоподавателите, каза той в по-ранно интервю. Страната отбеляза голям напредък и това ще продължава, каза той.

„В момента тече много енергична и активна кампания и вече никой не е задушаван“, каза Бокерия, който контролира междуведомствена група, натоварена да осигури честни избори. „Гласоподавателите имат ясен избор“. В деня след излъчването на записите от затвора Чугошвили все още бе пребледняла от шока.

„Те боядисаха затворите и облякоха надзирателите в много хубави ризи“, каза тя. „Имат хубави малки магазинчета, където затворниците могат да си пазаруват. Поставиха постери, напомнящи на всички за правата им. Улиците са безопасно място ден и нощ.“ „Ако не развием обаче система на контрол, ще бъдем опазени от престъпници, но не и от държавата“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.