Ударите на ЦРУ с безпилотни самолети будят въпроси и възмущение

в. Индипендънт

Безпилотен хеликоптер с две камери. Снимка: фирмен сайт

Според доклад едва една от всеки петдесет жертви на „хирургическите“ удари на САЩ в Пакистан е човек, за който се знае, че е боец. Късно вечерта на 6 юни тази година безпилотен самолет летял високо над пакистанското село Дата Хел в Северен Вазиристан.

Бръмченето на американските безпилотни самолети „Предатър“ и „Рийпър“ е познат звук за жителите на прашното селце, разположено край речно корито близо до границата на Пакистан с Афганистан и представляващо крепост на талибанския командир Хафиз Гул Бахадур.

След като направил кръгче, безпилотният самолет изстрелял първата от своите ракети „Хелфайър“, която уцелила една къщурка и я сринала. Когато жители се втурнали към мястото на нападението, за да видят дали могат да помогнат, те били поразени от нов удар.

Според тогавашни съобщения втора ракета убила трима местни жители, притекли се на помощ, а следващ удар убил още трима души пет минути по-късно. Общата равносметка показва, че при нападението са били убити някъде между 17 и 24 човека.

Атаката в Дата Хел беше само един от над 345-те удара, поразили племенните райони на Пакистан през последните осем години. Тя обаче разкрива една все по-често използвана тактика в тайната война на Америка с безпилотни самолети – „двойните“ удари.

Въпреки че като цяло честотата на ударите намалява, откакто през 2011 г. НАТО извърши нападение, при което бяха убити 24 пакистански войници и което обтегна отношенията между САЩ и Пакистан, сега все по-често първоначалните удари са последвани от още ракети. Това е тактика, която според адвокати и активисти убива още повече цивилни. Тя всява такъв страх в поразяваните зони, че хората, които идват на помощ, често чакат часове, преди да посмеят да посетят мястото на дадено нападение.

„Тези удари стават все по-разпространени“, каза пред „Индипендънт“ пакистанският адвокат Мирза Шахзад Акбар, който представлява жертви на атаки с безпилотни самолети. „В миналото те бяха единични, от време на време. Сега почти всяко следващо нападение е двоен удар. Няма оправдание за това“, заяви той.

Все по-честото използване на „двойни удари“ при атаките с безпилотни самолети е само едно от явленията, които се забелязват напоследък в тайната война на САЩ срещу войнстващите ислямисти. То е документирано в нов доклад на правни експерти от Станфордския и Нюйоркския университет.

Той е плод на деветмесечно проучване и над 130 интервюта и представлява един от най-обстойните опити на изследователи да разберат и оценят войните на Вашингтон с безпилотни самолети. А присъдата им е съкрушителна. На 146-те страници на публикувания във вторник доклад авторите осъждат ударите с безпилотни самолети заради тяхната неефективност.

Въпреки уверенията, че нападенията са „хирургически“, изследователите установяват, че едва 2 процента от жертвите са хора, за които се знае, че са бойци. Според тях представата, че ударите правят света по-безопасно място за САЩ, е „в най-добрия случай съмнителна“.

Изследователите добавят, че ударите оказват травмиращо действие не само със смъртта, която причиняват, а и с това, че психически съсипват население, което живее под всекидневната заплаха да бъде изтребено от въздуха, и разрушават местната икономика.

В края на доклада те призовават Вашингтон напълно да преразгледа програмата си за удари с безпилотни самолети, защото в противен случай рискува да отблъсне самите хора, чието доверие се надява да спечели. Те също така констатират, че ударите създават тревожни прецеденти за убийства без съд във време, когато много държави изграждат свои арсенали от безпилотни бойни средства.

Правителството на Обама едва ли ще се вслуша в техните искания, като се има предвид усърдието, с което Америка разширява програмата си за безпилотни самолети през последните две години. Сега безпилотните самолети „Рийпър“ и „Предатър“ действат в небето на Сомалия и Йемен, а също на Пакистан и не толкова тайно на Афганистан.

Но активисти като Акбар се надяват, че изследването на Станфордския и Нюйоркския университет може да започне да оказва влияние върху американската общественост. „Това е важен труд“, каза той. „Никой в САЩ не иска да слуша пакистански адвокат, който казва, че тези удари са лоши. Но те може да послушат американски учени“, заяви Акбар.

Благотворителната организация „Риприйв“, която се опитва да оспори ударите с безпилотни самолети в британски, пакистански и американски съдилища, каза, че докладът подробно обяснява как вторичният ефект от неразрешените от съда удари не трябва да бъде измерван само от гледна точка на убитите и ранените.

„Цял регион е тероризиран от постоянната заплаха от смърт от небето“, заяви директорът на „Риприйв“ Клайв Стафорд Смит. „Техният начин на живот се срива: децата са прекалено уплашени, за да ходят на училище, възрастните се страхуват да ходят на сватби, погребения, делови срещи и всичко, което включва събиране на групи“, каза той. Някои от най-покъртителните лични свидетелства са на хора, станали очевидци на „двойни“ удари.

Изследователите казват, че хората във Вазиристан, племенния район, в който са извършвани повечето удари, са „напълно осведомени за практиката на последващите удари“, и обясняват, че вторичните удари карат обикновените мирни жители да не смеят да се притичват на помощ едни на други.

Един от интервюираните, който описва удар по дома на своите сватове, казал, че последваща ракета убила притекли се на помощ местни жители.

„Други хора дойдоха да проверят какво се е случило; те търсеха децата по леглата и тогава бяха поразени от втори удар с безпилотен самолет“, заявил той.

Баща на четири деца, загубил единия си крак при удар с безпилотен самолет, признал: „Ние и други хора сега толкова се страхуваме от нападенията с безпилотни самолети, че когато има удар с безпилотен самолет, в продължение на два или три часа никой не се приближава (до мястото на удара). Не знаем кои са (жертвите), дали са млади или стари, защото се опитваме да оцелеем“, казал той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.