Истинското лице на Златна зора

Руски неонацисти гостуват на гръцките от „Златна зора“. Снимка: райтуърлд

Водачите на Златна зора не пропускат случай да отричат каквато и да е идеологическа близост на крайнодясната партия с нацизма и фашизма. Самата история на организацията, но и нейните действия опровергават мнението на ръководната група на партията, която за да разширява своето влияние, си слага маската на „патриотична“ и християнска политическа формация, опитвайки се обаче по всякакъв начин да следва на нацистката си идентичност.

Неопровержими доказателства за това са снимките от първия конгрес на Златна зора през февруари 1990 г., когато сегашният лидер на партията Никос Михалолиакос говори пред малкото насъбрали се носталгици по Хитлер в Гърция на фона на гръцкото национално знаме и символите на паравоенните германско-нацистки организации. Съвсем естествено от тях не отсъства и пречупеният кръст, изложен на видно място в залата.

По-специално символът, под който говори водачът на гръцките неонацисти на първия конгрес на Златна зора, се нарича „волфсангел“ (Wolfsangel), което в превод означава кука за вълци, с която германците от Средновековието са ловували. По времето на нацистка Германия като символ бе използвана паравоенната организация Верволф (Werwolf), създадена през 1944 г. от шефа на есесовците Хайнрих Химлер, в чиито редици фигурираха войници от Ес-Ес и представители на хитлеровата младеж.

През 1982 г. в Германия бе забранено използването на конкретния символ, а по тази причина извън закона бе поставена и неонацистката организация VSBD PDA. Но не са само символите, потвърждаващи нацисткото ДНК на Златна зора. През 80-те години в списание на организацията бяха публикувани множество статии, подписани от нейния лидер Никос Михалолиакос, който определя Хитлер като „Велик мечтател на Нова Европа“ и „Велик лидер“.

Ние „съществуваме“, казва Михалолиакос с един приповдигнат тон на нацистка „гордост“, като подчертава, че „обаянието на пречупения кръст“ и „величието на черно-червеното знаме са все още живи“. Текстът „завършва“ с нацисткия поздрав, написан на немски „Heil Hitler“! Самият секретар на Златна зора е отричал в телевизионно интервю за наличието на такива конкретни писания.

Ръководени от военната дисциплина на пронацистката организация, след влизането си в гръцкия парламент, лидерите на Златна зора се опитват да превърнат формацията в една народняшка партия, защитаваща чистотата на бялата раса, като за целта обаче използват гръцко-християнски лозунги.

Така например, лозунгът „Отечество, религия, семейство“ от времето на гръцката военна хунта на полковниците и упоритата привързаност на партията към „национализма“, съчетани с послания от православната християнска традиция, са възприети от тях, за да заменят „одите“ на Хитлер и поемите… на Велзевул.

Целта на ръководството на Златна зора е да изгради един „по-приятелски“ образ на партията пред народните маси, сред които, заради кризата, въпросната националистическа формация изглежда увеличава своето влияние.

* * *

Неотдавнашно социологическо проучване подреди Златна зора като трета политическа сила в Гърция. На първо място в тази анкета бе поставена радикалната левица СИРИЗА, следвана от консервативната партия Нова демокрамия.

Бившият премиер Костас Караманлис наскоро алармира, че ако сега има избори в Гърция, Златна зора би могла да получи около 20 на сто. Той мотивира мнението си с думите, че „докато има отчаяни хора в страната и обществото страда, всеки би могъл да намери опора в Златна зора“! Изказването на Караманлис бе публикувано във в. „Риъл нюз“.

Почетният председател на партията Нова демокрация и бивш премиер Константинос Мицотакис пък определи възхода на крайната десница в Гърция и по-специално на Златна зора като „постижение на левицата“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.