Обама в ООН: последната голяма реч преди президентските избори

Барак Обама говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: от тв екрана

Американският президент Барак Обама използва последната си голяма реч на международен форум преди президентските избори в САЩ през ноември, за да защити вярата на Америка в свободата на словото, като призова прохождащите арабски и северноафрикански демокрации да гарантират това право дори когато са изправени пред насилие, пише в. „Ню Йорк таймс“.

В много отношения обръщението пред Общото събрание на ООН беше опит за представяне на балансирана позиция от страна на Обама, който трябва да се бори с гневните антиамерикански демонстрации в Близкия изток напоследък и с републиканския си съперник Мит Ромни, обвиняващ президента в проява на слабост във външната политика. Посланието му изглежда беше отправено в еднаква степен към публиката в САЩ и към световните лидери в ООН, посочва изданието.

Обама използва явяването си пред Общото събрание на ООН, за да защити ролята на САЩ в Близкия изток и Северна Африка толкова силно, колкото никога досега, отбелязва в. „Вашингтон пост“.

Президентът на САЩ призова участниците във форума да помогнат, така че непредсказуемия политически преход, който се осъществява в региона, да доведе в крайна сметка до демократично управление и възможност за икономическо развитие. Той посочи конфликта в Сирия, палестинското национално движение и други регионални борби като удобни случаи да се затвърди подкрепата на Америка за тези, които се стремят към свобода.

Но Обама също така призна, че съществува „напрежение между Запада и придвижващия се към демокрация арабски свят“ – напрежения, които по думите му са излезли отново на повърхността при неотдавнашните нападения срещи американци в Либия и Египет, изтъква изданието.

Обама се опита да рестартира отношенията на САЩ с арабския свят, обхванат от антиамерикански бунтове заради видеоклип, обиждащ пророка Мохамед, пише британският в. „Гардиън“.

Той също така използва речта си в ООН, за да заяви отново позицията на САЩ по иранския ядрен въпрос, като настоя, че все още има време за дипломация, но че това време не е неограничено.

Освен това Обама призова за ново, демократично и представително правителство в Сирия, но не предложи нови идеи за това как международната общност да помогне за постигането на тази цел или как да бъде преодоляна безизходицата в Съвета за сигурност на ООН по въпроса за Сирия, отбелязва изданието.

Американският президент балансира между осъждането на антиислямския филм, разпалил гнева на мюсюлманите, и искането новите арабски правителства да положат повече усилия за защитата на американските дипломати. Той отхвърли призивите на арабски и други ислямски лидери по някакъв начин да бъде спрян публикувания в ЮТюб видеоклип, като изтъкна, че конституцията на САЩ защитава свободата на словото и че е технически невъзможно да се контролира разпространението на подобни материали, посочва „Гардиън“.

Речта на Обама пред Общото събрание на ООН показа, че въпреки всички планове и обсъждания във Вашингтон за дългосрочната важност на Азия и влиянието на възхода на Китай Близкият изток продължава да има доминираща роля в американската външна политика и дипломация, коментира британският в. „Файненшъл таймс“.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.