Готвят „Революция на метлите“ за галеника на Запада Саакашвили

ДПА

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: Новая газета

Все по-голям брой грузинци излизат по улиците да горят метли с дървени дръжки в знак на протест срещу мъченията и сексуалните издевателства в грузинските затвори.

Протестите, избухнали след появата на видеозапис на гавра в затвор, на която изнасилват млад затворник с дръжка на метла, преминаха в мирна демонстрация в навечерието на парламентарните избори на 1 октомври.

Вотът ще доведе до значителни конституционни промени, според които след президентските избори през октомври 2013 г. не президентът, а премиерът ще разполага с по-голяма политическа власт.

Призивът, отправян в социалните мрежи, е за „Революция на метлите“ – след Революцията на розите от ноември 2003 г., довела на власт президента Михаил Саакашвили.

Преди повече от осем години Саакашили пое управлението на парламента с роза в ръка. Сега на протестни плакати може да се види президента с рози в задните части.

Мнозина казват, че във въздуха се много по-силен мирис на революция, отколкото през 2003 г.

„Искаме да почистим страната. Метлата е символ и на прочистване от ненужното“, каза на един от участниците в състоялите се напоследък протести, студентът Гурам, отказал да си каже фамилията.

Антиправителственият седмичник „Либерали“ отпечата на първа страница снимка на млади хора, изгарящи метли и под заглавие „Терор в затвора“.

Министърът на вътрешните работи Бачо Ахалая наскоро подаде оставка заради видеозапис, на който надзиратели издевателстват над затворници.

Остава неясно до каква степен протестиращите изливат гнева си заради гаврите и доколко изразяват подкрепа за опозицията.

Редакторът на „Либерали“ Шорена Шавердашвили казва, че Саакашвили може да е успял да запази демократичен имидж на Запад, но сполучливият му пиар е „само фасада“.

По-малко от седмица преди изборите улиците на Тбилиси са облепени с плакати на формацията „Единно национално движение“ на Саакашвили.

За разлика от тях сините плакати на новоучреденото опозиционно движение „Грузинска мечта – Демократична Грузия“, оглавено от богатия бизнесмен Бидзина Иванишвили, рядко могат да се видят из града.

„Управляващите и собствениците на рекламно пространство са се обединили в името на това да не допуснат каквато и да било политическа конкуренция“, казва говорителката на опозиционната коалиция Мая Панджикидзе.

Милиардерът Иванишвили – най-богатият човек в страната – е първият сериозен съперник, изправил се пред Саакашвили, чийто войнствен стил на ръководство буди все повече спорове.

Западът най-сетне успя да прозре, че Грузия се управлява от палач, заяви 56-годишният опозиционен водач на голям митинг през уикенда. Митингът се състоя в западния грузински град Зугдиди, близо до границата с отцепническия район Абхазия.

Иванишвили прикани разгневеното множество към спокойствие, тъй като опозицията се опасява, че Саакашливи може да използва вълненията като претекст да отложи изборите. Саакашвили вижда „заговор срещу Грузия с руски пари“ за отклоняване на страната от избрания демократичен курс.

В действителност Иванишвили, подобно на Саакашвили преди него, също потърси съдействие от американски лобисти, казват анализатори. Това подхрани спекулациите в Тбилиси, че САЩ може да са готови да оттеглят подкрепата си за президента след катастрофалната война с Русия през 2008 г.

Още по темата: Михаил Саакашвили – галеникът на Запада, обвиняван в авторитаризъм

Матю Колин, Франс прес
Грузинският президент Михаил Саакашвили, който при идването си на власт през 2004 г. след „Революцията на розите“ бе галеник на Запада, днес заради авторитарните си забежки е критикуван от опонентите си, които се стремят да разклатят властта му на парламентарните избори в понеделник.

Неотдавнашните скандални разкрития за изтезания в тбилиски затвор, остро порицани от международната общност, помрачиха имиджа на правителството и поставиха в трудно положение партията на държавния глава дни преди грузинския вот.

По принцип се предвижда Саакашвили да се оттегли от поста в края на втория си президентски мандат – през 2013 г. Според мнозина грузинци обаче, ако се справи успешно с изпитанието на изборите, той би могъл задълго да остане сред водещите политически фактори в страната.

Обвиняват го наистина, че е станал автократ, но според допитванията Саакашвили и до днес е един от най-популярните политици в малката кавказка република.

Четирийсет и четиригодишният тъмнокос здравеняк е също тъй енергичен и самоуверен, както при идването си на власт след „революцията на розите“ от 2003 г.

Амбициозен и импулсивен, харизматичният юрист, следвал в САЩ и Франция, говорещ пет езика, вдъхва нови сили на Грузия, сваляйки от власт президента Едуард Шеварднадзе – бивш апаратчик и външен министър на Съветския съюз, обвинен в изборни измами.

Образът на младия революционер, влязъл в парламента през ноември 2003 г. с роза в ръка, обикаля тогава цял свят. Избран малко след това на висшия пост с 96 на сто от гласовете – едва 36-годишен, той става най-младият държавен глава в Европа; възприемат го като въплъщение на демократичния блян в постсъветското пространство.

Любимец на Запада и най-вече на САЩ, той се захваща да модернизира страната си, тънеща в бедност и корупция, като започва реформи в икономиката и ухажва западните инвеститори.

2007 г. обаче хвърля сянка върху неговия имидж: демонстрации на опозицията се разпръсват със сълзотворен газ, щурмувана и превзета е централата на опозиционна телевизия, въвежда се извънредно положение.

Син на лекар и историчка, роден в Тбилиси на 21 декември 1967 г., Михаил Саакашвили се проявява като ловък тактик и си връща инициативата – свиква за всеобщо учудване предсрочни президентски избори и ги печели.

Напрежението в отношенията с Русия нараства все повече, но той решава да си възвърне контрола върху проруската сепаратистка територия Южна Осетия с операция, за която избира 8 август 2008 г. – датата, когато се откриват олимпийските игри в Пекин. Тази стъпка му струва скъпо.

Русия се намесва и окупира голяма част от Грузия. Тбилиси губи тази светкавична петдневна война, след което Москва признава независимостта на Южна Осетия и на Абхазия, друг грузински сепаратистки регион.

При все че осъжда руската интервенция в Грузия, Европа се разграничава от офанзивата на Тбилиси.

САЩ и ЕС отпускат все пак в подкрепа на Грузия помощ от 4,5 милиарда долара, което осигурява на партията на Саакашвили доминиращо положение в местните избори, последвали конфликта.

Репутацията на държавния лидер е опетнена отново през 2011 г., когато двама души загиват при насилствено разпръсване на демонстрация в Грузия. Малко след това парламентът гласува по-строги ограничения в закона за събиранията.

Според критиците на Михаил Саакашвили той не е успял да изкорени бедността. Симпатизантите му обаче посочват, че грузинският БВП на глава от населението е нараснал повече от тройно след идването му на власт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.