Сирийското археологическо наследство става жертва на войната

Франс прес

Изключителното сирийско археологическо наследство е жертва на боевете и разрушенията, но и на зачестилите се организирани кражби и плячкосване, съобщават пред АФП независими източници.

В страна, богата на антични съкровища, където корупцията и трафикът на археологически предмети са хронични, разрастването на бойните действия, вакуумът във властта в някои райони и контролът на въоръжени групировки над други доведоха до взрив на кражбите и незаконните разкопки.

„Очевидно в подобни ситуации винаги се наблюдава увличаване на грабежите, на незаконните разкопки и контрабандата“, казва по телефона Вероник Дож от Центъра за световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО, припомняйки плячкосването в Ирак през 2003 г.

Срещу сирийската армия редовно се отправят обвинение, че самата тя извършва грабежи или толерира тези действия от страна на цивилни – често добре организирани банди от трафиканти.

В Рейханлъ – турско градче на границата със Сирия – сирийски бежанец, пристигнал наскоро от прочутия античен град Палмира, разказа, че музеят там е ограбен и на мястото са извършени кражби в голям мащаб.

„Армията е там, тя надзирава всичко, добави той, твърдейки, че грабежите са дело на милициите на режима на Башар Асад.

Любителски видеозапис, качен в интернет на 17 август, показва седем или осем скулптури и бюстове, натрупани в багажника на пикап, докато военни разговарят около автомобила.

„Помолихме сирийците, с които работим, да проучат какво казват те: става въпрос за войници и всичко ни навежда на мисълта, че армията краде или оставя да бъдат откраднати древните паметници на Палмира и други места, казва испанският археолог Родриго Мартин.

Мартин е говорител на екип сирийски и чуждестранни археолози, създал организацията „Сирийско културно-историческо наследство в опасност“, чиято цел е да се опита да следи чрез мрежа от информатори какво става край археологическите обекти в страната.

Засилено търсене

„На някои места се водеха сражения, други бяха плячкосани, а на трети армията раздава разрешителни за разкопки на банди в замяна на съучастничество в конфликта“, казва Родриго Мартин. „Макар да имаме многобройни контакти, трудно можем да знаем какво става в действителност. Установяваме размера на щетите едва след войната“, отбелязва той.

Организацията му е събрала също сведения, че бунтовнически групировки прибягват до контрабанда, за да се финансират. „Получаваме сведения от слухове, мълва, но е много трудно да ги проверим“, посочва Мартин.

В статия на лондонския в. „Таймс“ от 12 септември ливански трафикант на антични предмети, нарекъл се Абу Халед, твърди, че бунтовниците са създали иманярски групи, за да финансират борбата си. „Бунтовниците имат нужда от оръжие и старинните предмети са добър начин да си осигурят пари, за да си го набавят“, казва контрабандистът.

Доклад на организацията „Юромед-херитидж“, финансирана от Европейския съюз, подчертава колко пагубни са тези нелегални разкопки. „Те от години представляват опасност за сирийската история и наследство. За нещастие сегашните събития засилиха значително тази опасност. Множество групи се впуснаха да извършват нелегални разкопки, начело със силите за сигурност“, посочва докладът.

Нещо повече, нелегалните разкопки дават възможност за злоупотреби: властите ги толерират, ако се извършват от хора, които се съгласяват в замяна да стоят далеч от бунта или да издават активисти“, се казва в доклада.

Според британската археоложка Ема Кънлиф в Сирия е на път да се повтори иракското бедствие от 2003 г. Вижте цените на предметите, предлагани на търг в „Кристис“ или „Сотбис“ – толкова са високи, че е направо смешно. Докато има такова търсене на международния пазар, грабежите ще продължават“, казва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.