Полицията в Русия получава индулгенция за безконтролно насилие

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

Практически всички централни вестници в Русия коментират постановление на Върховния съд за границите на самоотбраната срещу служители на реда, информира Би Би Си. Според магистрати, дори ако действията на служител от правоохранителните органи спрямо гражданин „са свързани с нанасяне на вреда или заплаха с нанасяне на такава“, това не може да е повод за самоотбрана, отбелязва „Комерсант“.

Според правозащитника Павел Чиков постановлението на Върховния съд фактически „въвежда презумпция за насилие от страна на полицията“. „Излиза, че имаш право да се браниш от полицията, само ако пред теб е пияният майор Денис Евсюков, който се разхожда из супера и стреля по хората“, коментира той. Евсюков бе осъден на доживотен затвор за убийство на клиенти в московски магазин през 2009 г.

„Ако човек сам е провокирал нападението и се е отбранявал, това не се смята за самоотбрана – обобщава постановлението „Ведомости“. – Това означава, че един демонстрант няма право да отвръща на полицаите, дори ако използват насилие непропорционално (…) Няма право на самоотбрана и онзи, който облича тениска или взема плакат с някакъв лозунг, с което „провокира“ религиозни или партийни активисти.“

Основен е обаче друг момент – служителите на реда не носят наказателна отговорност за причинените вреди, ако са действали според законите, уставите и другите нормативни актове, изтъква изданието.

Така секретната ведомствена инструкция за употребата на специални средства става по-висока от закона. Нещо повече, Върховният съд разрешава закононарушенията – издава на руската правоохранителна система „индулгенция за безконтролно насилие. Полицаите могат без страх от наказание да изтезават хора дори с бутилки, ако в някоя инструкция бутилките бъдат наречени „специално средство“, иронизира вестникът по повод неотдавнашно изнасилване на задържан от полицията в Татарстан с бутилка от шампанско.

„РБК Дейли“ обаче посочва, че Върховният съд забранява самоотбраната срещу хора от силовите структури, но разширява границите на допустимата съпротива срещу обикновени престъпници. Съдиите подкрепиха принципа „моят дом е моя крепост“, пише всекидневникът.

Правото на самоотбрана няма никакви граници и включва дори убийство на нападателя, пише по този повод „Новие известия“.

Документът фактически разрешава на хората да бранят живота си по всички възможни начини. Човек, станал обект на нападение, не бива дори да бъде изправян пред въпроса „свободата или животът“, коментира „Росийская газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.