Турската управляваща партия търси нов образ

Турското знаме може да се види навсякъде в Истанбул. Снимка: тюркнюз

Турската Партия на справедливостта и развитието (ПСР), на власт от около десетилетие, се очаква да направи радикални промени в ръководството си в неделя в опит да запази партията привлекателна за гласоподавателите за следващите местни, президентски и общи избори, които предстоят едни след други от следващата година нататък.

Привличането на добри професионалисти за нови членове на ПСР, някои от които са ръководили по-малки политически формации в миналото, идва на фона на усилията на ПСР да задържи благоприятен рейтинг на ниво от около 50 процента избирателна подкрепа. Скорошните проучвания на общественото мнение показват, че партията е загубила известна подкрепа сред избирателите, които се колебаят за кого да гласуват – тревожно развитие за лидера на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган.

В момент, когато двете основни предизвикателства, пред които е изправена Турция – нарастване на тероризма и влошаване на икономическата перспектива – започнаха да изяждат подкрепата за правителството сред турците, политикът ветеран, който управлява партията без конкуренция в продължение на 11 години, се втурна да създаде нов облик на партията си, за да отговори на тези предизвикателства.

Ердоган даде зелена светлина за мащабна промяна в ръководството на ПСР през юли, когато говори пред участниците в окръжен конгрес на партията си в Ескишехир. Той заяви, че ПСР ще бъде преструктурирана след партийния конгрес на 30 септември, за да се подготви политиката на партията за 2023 г., 100-тната годишнина от основаването на Република Турция.

Той осъзнава, че много обещания, които даде като част от партийната си програма по време на предизборната кампания, не са изпълнени и се опасява от отлив на гласове. Ердоган разбира, че турският народ ще го държи отговорен за предизборните обещания. Основна част от предизборната кампания на ПСР се основаваше на обещанието за изготвяне на нова конституция, която да замени основния закон, писан преди 30 години по времето на военния период. За съжаление, въпросът беше възложен на зле функционираща парламентарна комисия, за която мнозина очакват, че няма да може да произведе нищо заради строгото правило за единодушие сред четирите партии, представени в парламента.

Ердоган усеща също, че с новите попълнения от десноцентристкия и консервативния политически спектър партията му ще привлече симпатиите на по-голяма част от консервативните изборатели. Това ще послужи като противодействие в спада на популярността на правителството на ПСР, което ръководи страната три последователни мандата. Ердоган убеди популярния лидер на партията Гласът на народа Нуман Куртулмуш да се присъедини към ПСР, след като тази формация бе разпусната преди две седмици.

Пред „Тудейс заман“ Куртулмуш изрази очакване сливането да помогне на обединените политически сили да се справят с предизвикателствата в обществен, икономически и външнополитически план, за да се проправи пътят към една нова Турция.

Други обаче гледат по различен начин на присъединяването на Куртулмуш към ПСР. Масум Тюркер, председател на Демократичната лява партия (ДЛП), твърди, че ПСР е повикала Куртулмуш да се присъедини към ПСР като политическа маневра на Ердоган, имаща за цел да елиминира политическите алтернативи. В подкрепа на твърдението си Тюркер сочи към резултатите от скорошно социологическо изследване, поръчано от ПСР, което показва, че 27 на сто от избирателите на ПСР са от центъра на политическия спектър, с уклон към либерални или социалдемократически тенденции и подкрепящи секуларизма.

„Запитани за коя политическа партия биха гласували, ако я нямаше ПСР, по-голямата част от тези 27 процента са заявили, че следващ техен избор е партията Гласът на народа, докато някои биха се насочили към ДЛП“, каза Тюркер.

Същото може да бъде казано и за бившия лидер на Демократическата партия Сюлейман Сойлу, който също се присъедини към ПСР по-рано този месец. Демократическата партия е една от двете най-стари турски партии и продължава да има силни позиции в западните части на Турция, особено по крайбрежието между Мраморно и Егейско море. Със Сойлу Ердоган се стреми да привлече по-силна подкрепа от десноцентристките избиратели в Турция, които чувстват привързаност към дългата традиция на Демократическата партия.

В интервю за „Тудейс заман“ Сойлу обясни причините за членството си в ПСР. „Притегателната сила на ПСР в чужбина изигра роля в това мое решение. Тя представлява стабилност, доверие и реформи. Партийният конгрес в неделя ще изпрати тези послания и на международната аудитория. Партията не само събира държавата и народа заедно, но и предлага модел за много държави в Близкия изток и Северна Африка“.

Сегашният лидер на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал обаче не е сългасен с това и казва, че Сойлу сам си противоречи с присъединяването си към ПСР, защото в миналото е бил един от най-отявлените критици на правителството. „Бях изумен от изявлението му на церемонията с Ердоган, когато каза: „Отново съм си у дома“, заяви Уйсал и запита „Дали това значи, че когато самият той ръководеше Демократическата партия, не си е бил у дома?“

Докато се опитва да промени облика на ПСР, като промени старото й ръководство, Ердоган обаче рискува и да отчужди дългогодишните ръководни кадри на формацията. Над 70 депутати от ПСР, включително 17 министри и някои видни партийни фигури, ще трябва да напуснат постовете си, съгласно партийните правила. Ердоган намекна, че някои от тези хора може да бъдат номинирани за кандидат-кметове на местните избори през есента на 2013 г. Въпреки че това негово действие имаше за цел да успокои старата гвардия в партията, просто няма достатъчно пространство за назначаването на всички тях, което създава почва за появата на негодуващи фракции.

Това създаде вълнение в ПСР и дори засили спекулациите, че в рамките на ПСР може да се появи нова партия, ако или когато тя се разцепи. Маргинализираните политици може да бъдат проводник на този процес, смятат някои. Слухът в столицата е, че тези недоволни политици ухажват президента Абдуллах Гюл да създаде нова партия. Засега обаче няма индикации, че Гюл иска да формира нова партия. Той намекна, че ще реши дали да се кандидатира за нов мандат на президентските избори, когато настъпи моментът.

Пред ПСР, която получи приблизително 60 процента от гласовете на кюрдите на парламентарните избори, има и още едно предизвикателство. По-специално, набожните кюрдски политици, които подкрепят от все сърце ПСР, искат в ръководството на партията да бъдат представени и кюрдски депутати. Орхан Мироглу, известен кюрдски интелектуалец, се споменава като ново лице на предстоящия партиен конгрес, макар че засега не е известно дали той ще стане член на ПСР.

Същевременно самият Ердоган изглежда е решен да се кандидатира за президентския пост на изборите през август 2014 г. , макар че засега не е обявил намерението си официално. Понеже разпоредбите на ПСР не му позволяват да бъде избран за председател за повече от три последователни мандата, единственият начин да продължи напред в политиката е президентството.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.