Премиер с пура и „Фалкон“ вбесява гражданите

Испанският премир Мариано Рахой се наслаждава на пурата си в Ню Йорк. Снимка: от тв екрана

Снимки на министър-председателя Мариано Рахой, на които се вижда как той с удоволствие пуши пура на Шесто Авеню в Ню Йорк, заляха испанските вестници в четвъртък, в момент, когато правителството му се готвеше да обяви безпрецедентни мерки за строги икономии.

Очевидният вкус на консервативния лидер към изисканите неща предизвика раздразнение сред обществеността, след като той помоли испанците да направят сериозни саможертви, за да бъдат оздравени държавните финанси.

Някои испанци писаха в социалната мрежа Туитър, че снимката на Рахой пред Радио сити мюзик хол им напомня на Мария-Антоанета, обезглавената по време на Френската революция кралица, която според преданието посъветвала хората да ядат пасти, ако нямат хляб.

Говорителка на Рахой заяви, че министър-председателят е имал много натоварена програма в Ню Йорк – срещи с други лидери, интервюта за медиите, реч пред Общото събрание – и кратката му разходка е била единствената му възможност за глътка въздух.

Но снимките с пурата припомниха друг случай, който повдигна някои съмнения относно чувствителността на Рахой към общественото мнение.

Ден след като Испания потърси животоспасяващите 100 милиарда евро (128 милиарда долара) за своите банки през юни, на пресконференция премиерът съвсем лаконично обяви, че е спасил страната и отлетя със сина си за Полша, за да гледат мач на националния отбор по футбол.

Много вестници на следващия ден публикуваха на първите си страници снимки на Рахой как аплодира първия гол редом с новината за европейския заем, обещан на задлъжнелите испански банки.

Сега, когато страната се готви за още един вероятен спасителен пакет – този път за държавата и при 25 процента безработица в страната, неговият начин на живот, наситен с цигарен дим, изглежда контрастира още повече с мрачното национално настроение.

„Този мъж е много ловък комуникатор“, иронично заяви европейски дипломат пред Ройтерс в сряда по повод изказването на Рахой, че не би потърсил помощ, докато финансовите пазари не го принуждават да го направи.

Същия ден лихвата по държавните облигации на Испания скочи с над 45 базисни пункта над лихвата на десетгодишните германски дългови книжа.

Много европейски политици, анализатори на пазара и дори представители на испанското правителство смятат, че лошата комуникация не по-малко от присъщите на страната икономически проблеми е допринесла за това Испания да попадне в центъра на дълговата криза в еврозоната.

Ястие за 1000 евро

В Ню Йорк министър-председателят подкани бизнес аудитория да не обръща внимание на кадрите, показващи сблъсъците на полицията със стачкуващите срещу строгите икономически мерки пред парламента в Мадрид, а вместо това да се концентрира върху „тихото малцинство“ на не-протестиращите.

Незаинтересованото му поведение контрастира с испанската средна класа, която рязко обедня след криза, започнала през 2007 г., когато десетгодишният балон на недвижимите имоти се спука. Близо шест милиона души сега са безработни, а домовете на стотици хиляди бяха отнети.

Седмичното списание „Интервю“ съобщи, че вечерята, сервирана на Рахой на борда на самолета (полет, платен с държавни пари) на връщане от Гданск през юни, е струвала 1000 евро.

Девет души, включително Рахой, са били на борда на испанския военен „Фалкон 900“, който винаги е зареден с допълнително количество уиски „Кардю“, когато министър-председателят е на път. Вечерята е включвала филе миньон и калкан, седем бутилки вино Риоха и Руеда, както и десет бири.

Това не необичайно угощение за испанския елит. Седмичникът „Интервю“ и друг път е съобщавал за подобно изобилие от храни и напитки по времето на бившия министър-председател социалисти Хосе Луис Родригес Сапатеро. Но тази вечеря се явява в най-неподходящия момент за Рахой, чиято популярност бележи рязък спад, откакто той бе избран с огромно мнозинство миналия ноември.

Стотици хиляди испанци протестират периодично от юли насам срещу надхвърлящите 60 милиарда евро съкращения на държавните разходи, включващи тежки ограничения в здравната система и образованието, нови орязвания на заплатите на служителите в обществената сфера и повишаване на данъците.

Представители на Германия и на ЕС хвалят усилията на Испания да приложи структурни икономически реформи и съкращения на разходите, но смятат, че подобряването на политиката на комуникация на правителството би трябвало да е основен приоритет на Рахой.

„Те наистина вършат повече, отколкото някой би очаквал. За подобна икономика това са наистина впечатляващи стъпки“, заяви високопоставен европейски дипломат. „Но по отношение на комуникацията са много зле.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.