Българска следа и много мъгла в инвеститора за АЕЦ „Белене“

2008 г. – багер прави първа копка на размразения проект за АЕЦ „Белене“. След 4 години той беше замразен отново, а днес неясен инвеститор провокира обществото обектът пак да бъде размразен. Снимка: Булфото

Ще приеме ли обществото частна АЕЦ на българска територия? Каква ще е ползата за България и какъв ще е рискът, освен ядрения?
Кой ще построи инфраструктура (далекопроводи и др.) и хранилища за ядрени отпадъци за частната АЕЦ?
Ще участва ли държавата в този проект на още неясен инвеститор, с чиито представители премиерът Борисов се бил срещал, но казва, че не помни.
Защо този инвеститор се явява изведнъж сега, когато „Атомекспортстрой“ обави, че предявява иск от 1 млрд. евро към България?
Все повече въпросителни се появяват около изненадващото предложение на консорциум от фирми да строят АЕЦ „Белене“.

Обявилият се за основен инвеститор фонд „Куантум Груп“ заявява все по-гръмко намеренията си и негови представители се опитват да убедят обществото, че става дума за сериозни компании.
Междувременно валят все  повече смущаващи новини за „Куантум Груп“. Вестник „Дневник“ съобщи, че представителят на потенциалния инвеститор индиецът Арун Савкур е бил глобен и обвинен в Италия за опит за измама. По съобщения в италианските медии миналата година Арун Савкур е бил глобен с 300 000 евро и прокуратурата е предложила да му бъдат повдигнати обвинения за това, че е излъгал, че се интересува от приватизацията на авиокомпания „Алиталия“ през 2007 г.
Богомил Манчев, шеф на фирмата „Риск енжениринг“, консултант на проекта „Белене“, даде пресконференция, на която се опита да оправдае това с думите, че много големи компании били глобявани.
Манчев заяви, че АЕЦ „Белене“ ще струва 8 млрд. евро, като в тази цена влиза всичко налично, което инвеститорът ще изкупи. Той каза, че в консорциума участват девет фирми, от които всички са американски, само една е западноевропейска. Манчев заяви, че не е възможно те да изпират руски пари, защото американското финансово разузнаване не би го допуснало.
Едно от подразделенията на „Куантум груп“ – посочена за основен инвеститор в консорциума за „Белене“ – се нарича Quantum Risk Engineering. Името напомня на това на фирмата на Манчев „Риск инженеринг“. Фирмата е регистрирана в щата Делауеър преди осем месеца (Щатът е офшорна зона в САЩ, там може да не се декларира истинският собственик на фирмата). Директор бизнес развитие на въпросния „Куантум риск инженеринг“ е Анчо Бадев. Представител на фонда за България е финансистът Емил Хърсев.

Същевременно сайтът „Биволъ“ намери друга българска следа в „Куантум груп“. Нишката за това тръгна от читател на e-vestnik, който разровил и намерил в мрежата изтрито старо съдържание на страницата на инвестиционния фонд „Куантум груп“. Ето и текста на „Биволъ„:

Мрежата е коварна и паметлива. Дори когато нещо е изтрито, някъде се пази архив. Читател сигнализира, че е открил съдържанието на страницата на инвестиционния фонд на мистериозния кандидат-инвеститор в АЕЦ Белене – Quantum Group. Както писа по-рано Биволъ, в момента линкът води към несъществуваща страница. Оказва се, че това не е грешка в линка, страница е имало и е била изтрита. Кога точно и по какви причини е заличена информацията за инвестиционния фонд можем само да гадаем. За последно страница е индексирана в архиватора на 11 ноември 2006 г.

http://web.archive.org/web/20061111000914/http://quantumgroupus.com/Industries/Evergreen%20Fund/Evergreen%20Fund.htm

От текста се разбира, че инвестиционните фондове на Quantum всъщност са три:

– Evergreen Fund, управляван от Quantum Fund Management Ltd., който се специализира в технологични инвестиции в Азия и се хвали с управлявани активи на стойност 1 587 786 078 евро.

– Quantum Fund LP, който инвестира в САЩ в IT-компании, телекоми, мини, енергетика и имоти. Фондът се интересува от старт-ъп компании, и обещава да вложи до 564 милиона долара.

– Quantum Investments пък се интересува от тежко машиностроене, металургия, фармацевтика и развойни инженерингови дейности в САЩ. Този фонд е управляван от Арун Савкур, който в момента представлява основния инвеститор кандидат да строи АЕЦ Белене – Quantum Group

Българската връзка обаче цъфва от последната структура, именуваща се Quantum Financial Advisory Services.

Като корпоративен партньор е посочена фирма с абревиатура TFN, но кликването на нея отваря вече несъществуваща страница на „Глобал файненшъл нетуърк“ (GFN), на която е посочен и българския партньор: „Болкан кепитъл мениджмънт“.

http://web.archive.org/web/20061019075240/http://fnetwork.net/index.html

Двете структури се владеят от Правин Банкер и синът му Седрик Банкер (откриват се още като Банкър или Бенкър).

Банкерът Банкер

Роденият в Шри Ланка американски гражданин Правин Банкер е известен като инвестиционен банкер. В биографията му публикувана от Investor.bg пише, че е „екзотичен банкер“ специалист по инвестиции в развиващи се пазари и международен експерт по лоши вземания. „Дневник“ му прави по-подробен портрет на „спасител на обречени сделки“ и взима от Банкер интервю през 2006 г. В началото на нулевите години той има интереси във фонд „Доверие“ чрез управлявания от него Balkan Fund LLC, в „Дарик радио“ и в „Медика“ АД където е съдружник с Огнян Донев.

През август 2009 г. Правин Банкер и синът му Седрик Банкер бяха в работната група за бъдещето на Кремиковци, създадена по инициатива на премиера Борисов веднага след като пое премиерския пост.

Освен Кремиковци, сред клиентите на „Болкан кепитъл мениджмънт“ се брои и правителството на България за пласирането на 250 млн евробондове, фалиралата БДЖ, НЕК и „Булгаргаз“ – пише в сайта на фирмата с капитал от 100 000 лв., чиито собственици са Правин и Седрик Банкер.

Седрик Банкер е французин, с карта на постоянно пребиваващ чужденец в България. С баща си притежават още една фирма: Джи Еф Ен Инвестмънтс, с капитал от над 1 млн. лева.

Двете фирми са собственици на „Болкан Секюритис“. Интересен факт е, че на 13 декември 2006 г. Комисията за финансов надзор отказва на „Болкан Секюритис“ лиценз за инвестиционен посредник, като се аргументира с това, че Седрик Банкер и съдружникът му Васил Караиванов имат проблем да докажат произхода на средствата за участие в капитала на „Болкан Секюритис“

„С оглед изчисленията, направени на база предоставената от „Централен депозитар“ АД справка, вх. № РГ-03-219/1/11.10.2006 г., Седрик Банкър е реализирал печалба на „Българска фондова борса – София“ АД в размер многократно по-малък от средствата, които са му нужни за придобиване на дялове в дружествата-учредители на заявителя, които са в размер общо на 30 500 лв.“ – пише в заключението на КФН.

Две години по-късно обаче „Болкан секюритис“ успява да вземе лиценз на инвестиционен посредник, а междувременно „Глобал файненшъл нетуърк“ е успяла да консултира множество сделки в България, както става ясно от собственото му портфолио.

Вероятно по ирония на съдбата, българските фирми, партньори на „глобалната финансова мрежа“ на Правин Банкер и чрез него на Quantum Group, кандидат да строи АЕЦ Белене, са регистрирани на адрес ул. „Димитър Хаджикоцев“ номер 4 в София, срещу хотел „Хемус“, точно зад прочутия бар „Синатра“, в който според мълвата Путин и Първанов са взели решението за Големия енергиен шлем – АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и „Бургас-Александруполис“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.