Как германец оцеля 3 дни в 20-метрова ледена пропаст

Спасители вадят престоялия 3 дни в ледената пукнатина 34-годишен планинар. Снимка: в. Билд

Злокобна тишина обгръща ледените късове на 20 метра дълбочина. Там се е спотаил 34-годишният Матиас Квасник от Ландсберг. Престоява близо три дни, преди да бъде намерен и спасен във вторник вечер. Дори за спасителния отряд от Грайнау това е истинско чудо. „Той вече се бе примирил, че ще умре – разказва шефът на спасителите Тони Фог. – За да бъда напълно честен, трябва да призная, че и аз не вярвах, че ще го открием жив”.
В неделя сутрин Матиас Квасник започва похода си в планината. Той е опитен планинар, член на алпийската асоциация на Ландсберг. В раницата си има сигнални ракети, които иска да пробва на глетчера под Ирмерсхартен-Клетерщайг. Оставя колата си на паркинга в Грайнау и тръгва сам. Оттук неговите следи се губят. Денят свършва, идва понеделник. Приятел на Квасник от Мюнхен започва да се тревожи: „Той знае перфектно пътя по глетчера, защо вече не е дошъл на работа?” След като до 17 ч., няма никаква вест, звъни на спасителната служба. Тони Фог и още седем души тръгват нагоре по въжетата, опънати по пътя. Преглеждат всяка преспа, хеликоптер кръжи наоколо. Всичко е напразно! „Времето бе отвратително, разказва Фог. – Гръмотевици, виелица, много сняг натрупа. Към полунощ трябваше да прекратим издирването”.

С червено е оградено мястото, където е пропаднал в 20-метрова пукнатина Матиас Квасник. Снимка: в. Билд

Матиас обаче е жив. В неделя следобед пътят под него пропада и той се свлича в 20-метрова пукнатина. И невероятно – получава само одрасквания и синини. Но е прикован все едно в затвор. Ледените стени се спускат почти отвесно. „Не е имал никакъв шанс да се спаси сам”, твърди Фог. Матиас вика отчаяно за помощ, но няма кой да го чуе. Мобилният му телефон няма покритие. Предвидливо седя върху раницата си, опитва да прави гимнастика, за да не замръзне. Няколко пътя променя мястото си, за да не заспи. За късмет са му останали няколко млека с мюсли. Всичко влиза в употреба и в понеделник вечер раницата е изпразнена. Опитва да пие водата, която се топи.
Рано във вторник сутрин екипът на Фог поема отново нагоре, макар че никой не таи особени надежди. „Претърсихме всяка част от пътеката и нищо!”, спомня си спасителят.
19 часа. Изведнъж един от екипа чува виковете за помощ на Квасник. „Само го чувахме, не се виждаше къде е, разказва Фог, който е спасител от 29 години и открил много мъртви хора. – Много е хубаво, ако успееш да спасиш някого”.
С помощта на въже Квасник е измъкнат и в 19,30 ч. вижда отново слънцето. Лекар веднага го преглежда и го изпраща в болница с хеликоптера. Час по-късно вече е на легло. В сряда все още се възстановяваше. „Истинско чудо е, че още е жив”, завършва Фог.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.