Обама срещу Ромни – първият тв диспут и правилата на играта

в. Вашингтон пост

Обама срещу Ромни. Колаж: от тв екрана

В телевизионния диспут тази седмица Мит Ромни има твърде много за вършене. Президентът Обама има много за губене. Ромни е в по-трудната позиция. Обама е в по-опасната.

Ромни трябва да използва срещата в Денвър за обръщане на спада в рейтингите, който бележи от края на партийните конгреси. Макар и поддръжници на републиканците да твърдят, че в много от проучванията на общественото мнение се анкетират повече демократи и затова резултатите на Ромни са по-ниски от действителните, поведението на предизборния екип на Ромни сочи, че там не вярват в това. Много от последните им стратегически ходове намирисваха на контрол на щетите и изглежда отразяват схващането, че ако кампанията запази сегашната си траектория, Обама ще спечели.

Най-драматичното доказателство бе решението да се излъчи едноминутен клип, в който се набляга на състрадателността на Ромни. Това е очевидно усилие да се контрира пагубното въздействие на изтеклия таен видеозапис, в който републиканският кандидат отписа 47 процента от избирателите. Неофициалното изказване на бившия губернатор на Масачузетс само подсили многомесечните рекламни клипове на Обама и негови поддръжници, в които Ромни е обрисуван като богат и откъснат от действителността борец за интересите на най-богатите. Неотдавнашните допитвания в ключово важните щати сочат, че тази атака е оказала въздействие.

Най-впечатляващото е, че кампанията, която неотклонно нападаше Обама, се отказа за малко от този подход в рекламния клип за състраданието. В него Ромни заявява: „И президентът Обама, и мен ни е грижа за бедните семейства и семействата от средната класа“. Претендентите винаги са в слаба позиция, когато им се налага да се прегърнат с опонента за получаване на признание. Това е защитен ход, знак колко се тревожи Ромни от преднината на Обама в допитванията по показателя „приятел на средната класа и нуждаещите се“.

Ето защо диспутът е стратегическа главоблъсканица за Ромни. От една страна той трябва да го използва, за да промени имиджа си, особено сред жените и белите избиратели от работническата класа, от които се нуждае, за да контрира огромната подкрепа на Обама сред афроамериканците и латиносите. Този тип „закърпване“ отнема време и енергия от основната задача на Ромни в диспута – да постави Обама в отбранителна позиция с критики на управлението му.

Ромни ще трябва да приложи тази двойна тактика в момент, когато кампанията му е принудена да внася корекции в курса. Допитванията сочат, че Ромни губи това, което до неотдавна си мислеше, че са най-големите му предимства над Обама – избирателите от ключово важните щати, макар и с малка разлика, сега предпочитат Обама като бъдещ управник на икономиката и са на малко по-добро мнение за състоянието й. Ромни вече не е сигурен, че може да разчита на икономиката като тема, която да подобри позициите му в последните седмици на кампанията, и трескаво търси други теми. Този процес разпръсва усилията му и придава на аргументацията му усещане за хаотичност.

Парадоксално, предимствата на Обама над Ромни създават най-голямото предизвикателство за президента в диспута. Той не иска да поема големи рискове, защото не му се налага. Преди всичко иска да избегне някой голям гаф, който би доминирал в коментарите след диспута и би заменил проблемите и грешките на Ромни като основни елементи в медийното отразяване.

Обаче прекаленото съсредоточаване върху избягването на грешки може да се окаже опасно. Прекалено предпазливо поведение може да даде на Ромни възможността да поеме контрола над диспута и да постави президента в позиция на реагиращ. Ако има едно нещо, което Ромни показа в първичните избори, то е, че той може да е свиреп, когато е изправен пред необходимостта да се разправи с някой опонент. Спомнете си какъв „пердах“ хвърли Ромни на Нют Гингрич на диспута от 26 януари преди първичните избори във Флорида.

И докато се пази от всякакви намеци за пасивност, Обама ще трябва да избегне и признаци на арогантност или прекалена самоувереност. Ал Гор помрачи иначе силното си представяне с въздишките си от досада на предизборен диспут с Джордж Уокър Буш през 2000 г. Ромни се надява на подобна проява от страна на Обама на диспута в сряда, а Обама разчита на дебати, в които спокойно или дори дружелюбно ще запазва ударението върху проблемните за Ромни теми. Всяко споменаване на числото 47 ще е победа за Обама.

Един от недостатъците на съвременната медийна среда е, че макар дебатите да са предполагаемо поводи за кандидатите да развиват важни въпроси обмислено и подробно, резултатът им често се преценява по откъси, които се отнасят повече до личния характер, отколкото до теми или проблеми. Журналистите вечно са в търсене на „решаващи моменти“ и „мигове, които променят изхода на играта“.

По тази норма Ромни силно се нуждае от такъв променящ играта миг. Обама преспокойно може да мине и без такъв.

Още по темата: Американците очакват Обама да спечели

Вестник „Вашингтон пост“ пише, че мнозинството американци очакват Обама да спечели диспута в сряда. В допитване на „Вашингтон пост“ и Ей Би Си 55 процента от анкетираните очакват победа на Обама, а 31 процента залагат на Ромни.

В диспута в сряда Ромни ще е под натиск, защото трябва да обърне тенденцията в предизборната кампания, в която губи позиции в ключови щати като Флорида и Охайо, отбелязва вестникът.

Според блогъра и журналист от „Вашингтон пост“ Крис Сълиза Обама няма да поема рискове в този диспут, както впрочем и в двата следващи, тъй като има преднина спрямо Ромни и целта му ще е да я запази.

В днешния свят на модерни медии е на практика гарантирано, че броени секунди след края на диспута и двамата кандидати ще бъдат обявени за победители все някъде. Огромният политически медиен шум означава, че освен ако някой от двамата участници рязко поведе или също толкова рязко изостане, е трудно да се очаква огромна победа за когото и да било от двамата кандидати от диспута в сряда, отбелязва авторът.

Повечето хора, които ще проследят дебатите ще са решили кой ги е спечелил (и за кого ще гласуват) още преди някой от двамата да е изрекъл и една дума – а измежду коментарите след диспута ще приемат този, който най-добре отговаря на техните възгледи. Колкото до малкия брой колебаещи се избиратели, те едва ли ще успеят да намерят в този диспут причина да изберат някой от кандидатите – или поне още не, смята Крис Сълиза от „Вашингтон пост“.

„Двата предизборни екипа трескаво се подготвят за първия от три телевизионни диспута, които може да са последната възможност на Ромни да обърне хода на кампанията“, пише в. „Гардиън“.

90-минутният телевизионен диспут в Денвър в сряда ще е първата възможност за американците да видят двамата кандидати за президент един до друг и да сравнят не само политиката им, но и как изглеждат и как се държат. Резултатът може да се реши от някое колебание при обясняване на даден елемент от политика, ловък отговор или проява на арогантност, отбелязва вестникът.

Очаква се между 50 и 60 милиона американци да гледат диспута, близо двойно повече от броя на тези, които следиха партийните конгреси. Следващите два диспута са в Лонг Айлънд и Флорида, но обикновено най-голямо въздействие има първият.

Станало е обичайна практика преди дебатите всеки лагер да възхвалява уменията на противниковия кандидат в опит да намали очакванията към своя. Поддръжниците на Ромни хвалят ораторските качества на Обама, а предизборният екип на президента заявява, че Ромни е натрупал опит от дебатите по време на процеса по номинирането му.

В действителност нито един от двамата кандидати не е вещ в дебатите. Често се забравя, че Обама, макар и да е един от най-добрите оратори в САЩ, се представи слабо на дебатите по време на първичните избори на демократите преди изборите през 2008 г., макар и да подобри представянето си към края. Говорителят на Белия дом Джей Карни, който по онова време бе репортер, призна миналата седмица, че Обама е бил избран за кандидат на партията си през 2008 г. „въпреки представянето му на дебатите“.

Ромни също е като цяло слаб дебатиращ, но в отделни моменти се е представял добре, когато му се е налагало, особено срещу републиканския си съперник на първичните избори Нют Гингрич във Флорида по-рано тази година.

След диспута ситуацията ще е коренно противоположна – в коментарните студиа представителите на двата екипа ще възхваляват представянето на своя кандидат, отбелязва „Гардиън“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.