Гей парадът в Сърбия – отново под заплаха

ДПА

Заплаха на екстремисти срещу гей парада в Белград

Десни екстремисти за пореден път заплашиха, че ще попречат на организирането на гей парад в Сърбия, а властите все още не са сигурни дали събитието на 6 октомври в Белград трябва да се състои.

Никой не ни подкрепя. Никой от управляващата или други политически партии, дори и от онези, които също са подложени на дискриминация. Гейовете тук са доста изолирани, казва Бобан Стоянович, един от организаторите на Белград Прайд 2012 пред ДПА.

Дори чисто декларативната подкрепа е намаляла през последните години, казва той.

Натискът върху властите да забранят парада нараства като анти-гей групи отправят завоалирани заплахи и обещават безредици в анонимното пространство на интернет форумите.

Тази година в Белград няма да има гей парад, заяви Владан Глисич, лидер на крайнодясното движение Двери на пресконференция. Неговата група очаква властите да забранят парада, както миналата година.

Глисич направи своите забележки по време на представянето на памфлет срещу правата на хомосексуалистите, който е озаглавен „Глобално гейване“. Двери, които не успяха да влязат в парламента на изборите през май, се смятат за все по-влиятелен глас в сръбската политика. Глисич иска да забрани гей парадите за един век.

В единствения гей парад, който бе организиран в Белград през 2010 г., 5 500 полицаи се биха срещу 6 500 хулигани в продължение на часове, докато около 1000 хомосексуалисти и лесбийки и техни поддръжници проведоха кратко шествие. Общо 160 души бяха арестувани, а 250  предимно полицаи  бяха ранени по време на сблъсъците. Първият път, когато хомосексуалистите в Сърбия се опитаха да проведат прайд парад (pride parade) през 2001г., десетки от тях бяха тежко пребити от екстремисти. В антигей тълпата по това време имаше също свещеници от консервативната Сръбска православна църква.

Нещата отново се движат в тази посока, заяви Глисич наскоро по телевизия Б92.

Миналата година министерството на вътрешните работи забрани парада от съображения за сигурност. Парадът също ефективно бе забранен през 2009 г. – не директно, но на организаторите бе заявено в последната минута, че проявата не може да се проведе в центъра на Белград.

Никой не бе подведен под отговорност за заплахите, които доведоха до отмяната на парадите през 2009 г. и 2011 г., а никой от отговорните за сблъсъците през 2010 г. не получи тежки присъди.

Ивица Дачич, който бе министър на вътрешните работи миналата година и който сега оглавява сръбското правителство, намекна, че събитието може отново да бъде отменено, независимо от призивите от Запада правата на гейовете да бъдат защитени. Дачич посочва, че парадът не е въпрос за човешките права, а въпрос на сигурността. Той също възропта на въпроси, свързващи провеждането на парада със сръбския напредък към членство в Европейския съюз.

Оставете тези приказки за човешките права. Какви човешки права? Има страни, в които няма гей парад и те продължават да са част от ЕС, заяви наскоро Дачич. Все още ли дебатираме за гей парад като основна тема, като входен билет за ЕС, не бъдете абсурдни, каза Дачич.

По време на парламентарен контрол в парламента в четвъртък той все още бе на мнението, че службите за сигурност ще имат окончателната дума дали ще има парад. Но той също предупреди екстремистите да не си въобразяват, че могат да надвият държавата.

Явно по-меката позиция на Дачич може да е в резултат на външен натиск, тъй като трима членове на Европейския парламент – Марие Корнели от Холандия, Йелко Кацин от Словения и Кейт Тейлър от Великобритания, заявиха в сряда, че планират да участват в парада.

Групи, защитаващи правата на хомосексуалистите, заявиха, че са започнали подготовка за едноседмичните празненства, които ще имат кулминация в парада, още през май, с цел да дадат на властите голямо предварително предупреждение.

Ние не искахме формално да бъдем задържани от нещо процедурно. Ние свършихме нашата част от работата, сега е време на властите да свършат своята, заяви Стоянович, посочвайки, че в Сърбия една проява може законно да бъде забранена до 48 часа преди планираното й начало.

Сърбия не е единствената страна в региона, в която гейовете се мъчат да бъдат приети. В Босна и Албания, например, въпросът дали на хомосексуалистите да бъде позволено да правят паради дори не се повдига. Но Стоянович сочи към Хърватия, където годишният гей парад в Загреб се е превърнал в рутинно улично парти, доказателство, че нещата могат да се променят. Дори във втория по-големина по-консервативен град Сплит, където парадът бе разтурен от екстремисти през 2011 г., той премина без проблеми през юни.

Парадът премина без инциденти, защото полицията си свърши работата, показвайки своето присъствие и арестувайки онези, които заплашваха. Следващият път парадът ще премине с по-малко напрежение и това е точно нашата цел – парадът да престане да бъде тема за дискусии, заяви Стоянович.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.