Грузия дълбоко разделена след драматични избори

Михаил Саакашвили. Снимка: Известия

Грузинският президент Михаил Саакашвили призна, че неговата  партия „Единно национално движение“ е претърпяла поражение на  вчерашните парламентарни избори. „Предварителното изчисляване на резултатите от изборите за парламент на Грузия показват, че коалицията „Грузинска мечта“ има предимство, ще разполага с парламентарно мнозинство и ще получи право да състави правителство, а партията „Единно национално движение“ (ЕНД) минава в опозиция“, каза в телевизионно обръщение към нацията Саакашвили.

Президентът отбеляза, че успехите, постигнати в последните осем години при управлението на ЕНД, са от голямо значение за Грузия, тъй като са я превърнали във важна за света страна. Саакашвили е убеден, че да се унищожат тези успехи е невъзможно.

Като опозиционна сила ще се борим за бъдещето на нашата страна, максимално да защитим успехите, постигнати в борбата с корупцията, с престъпността, в изграждането на нови демократични институции, а също да запазим тези успехи за бъдещите поколения, подчерта държавният глава.

Като президент ще съдействам в определените от конституцията рамки на новия парламент в началото на работата му, при избора от висшите законодателни органи на председател на парламента и при съставянето на ново правителство, заяви Саакашвили. Той отбеляза, че за него някои от позициите на формацията на Иванишвили са били и остават принципно неприемливи. Между нас има много дълбоки различия и ние смятаме, че много от възгледите им са крайно погрешни. Но демокрацията работи така, че решенията взема с мнозинство грузинският народ и ние уважаваме този избор, изтъкна президентът.

По-късно грузинският милиардер Бидзина Иванишвили, чиято коалиция „Грузинска мечта“ спечели изборите, призова президента Саакашвили да подаде оставка. „Единственото добро решение за Саакашвили сега би било да се оттегли“, заяви най-богатият грузинец на пресконференция в столицата Тбилиси.

Иванишвили се обяви за присъединяване на Грузия към НАТО и за нормализиране на отношенията с Русия.

Международните наблюдатели определиха изборите като свободни. Те призоваха и двете основни политически сили в кавказката република да работят заедно, за да решат нейните проблеми и да развият демокрацията.

Европейската комисия обяви, че резултатите от изборите в Грузия няма да променят отношенията между бившата съветска република и ЕС по никакъв начин.

Парламентарните избори в Грузия са важна стъпка за демокрацията въпреки напрегнатата предизборна кампания и преследването на опозиционери, заяви днес Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Според последните публикувани предварителни данни опозиционната коалиция „Грузинска мечта“ на милиардера Бидзина Иванишвили води с 52,8 срещу 42,8 на сто пред партията на президента Михаил Саакашвили.

Сложността на смесената избирателна система, действаща в Грузия, обаче прави трудно предварителното точно изчисляване на крайния победител в изборите. Грузинският парламент наброява общо 150 депутати, като 73 места се попълват чрез мажоритарно гласуване, а останалите 77 – от национална пропорционална листа. Прагът за влизане в събранието е 5 процента от гласовете.

Десетки хиляди поддръжници на „Грузинска мечта“ празнуваха през цялата нощ в Тбилиси на главния площад „Свобода“, където развяваха синьото партийно знаме. Те пееха, прегръщаха се и огласяваха грузинската столица с клаксони. Самият Иванишвили се обяви за победител още в първото си телевизионно интервю след изборите.

Първоначално президентът Михаил Саакашвили призна победата на опозицията по партийни листи, но заяви, че неговата партия печели надпреварата за мажоритарните мандати, които съставят близо половината от местата в парламента.

Окончателните резултати от изборите ще бъдат обявени чак на 20 октомври.

Ако „Грузинска мечта“ спечели мнозинство в парламента, това ще е първото предаване на властта чрез избори от една партия на друга в Грузия след разпадането на СССР. Петдесет и шест годишният Иванишвили притежава състояние, което се равнява почти на половината от грузинската икономика. Привърженици на Саакашвили обвиняват Иванишвили, който е натрупал повечето от парите си в Русия, че е подставено лице на Кремъл. Милиардерът отрича, но казва, че ще се справи по-добре от Саакашвили в поддържането на връзките с Москва. Иванишвили критикува президента за откритата му враждебност към Москва и вече намекна, че ако вземе властта, ще следва по-отстъпчива линия и ще направи така, че руските пазари да се отворят отново за грузински стоки.

„Отрезвяваща присъда за президента Михаил Саакашвили и неговия управляващ екип, взели властта преди 9 години с мирната Революцията на розите“. Така американският в. „Ню Йорк таймс“ определя евентуалната победа на опозицията.

Британският „Дейли телеграф“ отбелязва любопитни подробности за Иванишвили – че има пингвини, живее във футуристичен замък, построен на хълм с изглед към Тбилиси. Вестникът припомня, че в последно време харизматичният Саакашвили беше обвиняван, че се е отдалечил от демократичните си идеали и смазва опонентите си – обвинения, които той отрича. Привържениците му от своя страна изтъкват, че Иванишвили няма опит в политиката.

Най-мръсната избирателна кампания

В Грузия приключи най-мръсната избирателна кампания в нейната история, твърди руският „Независимая газета“. Изданието припомня неотдавнашния скандал с излъчени от опозиционни телевизии видеозаписи от мъчения и сексуални издевателства над грузински затворници, „тежките обвинения на опозицията към властите и ответния им удар“ – подкрепени също със записи обвинения срещу опозицията, че корумпирала полицаи.

Нещата сякаш бяха стигнали дъното, но в неделя стана ясно, че е възможно и по-голямо падение, пише всекидневникът. Той цитира съобщения от грузинско село за 10-годишно момиченце, удавено в огромна делва за вино. Роднините обяснили престъплението, „взривило Грузия“, с политически мотиви. А опозиционни политици направо обвинили управляващите, тъй като стопанката на къщата била активист на коалицията „Грузинска мечта“. Управляващата партия приканила да се изчакат данните от следствието и да спрат политическите спекулации. Те обаче продължили и в понеделник, в самия изборен ден.

Грузинският журналист Тенгиз Аблотия, до момента твърдо подкрепял курса на управляващите, постави в своя блог най-точна диагноза на днешната политическа ситуация в страната. Според него „затворническият скандал“ е лишил властта от най-важното – от моралния ресурс, отбелязва вестник „Московский комсомолец“.

Основният въпрос днес не е кой ще победи, а как ще се държи победеният, смята изданието. Според Тенгиз Аблотия „Единното национално движение“ на Саакашвили може би ще се опита да прокара със сила необходимия резултат. „Тогава нещата най-вероятно ще приключат с площадката за хеликоптери на покрива на американското посолство“, предрича той. Грузия впрочем е непредсказуема страна, посочва „Московский комсомолец“.

Грузия фактически е разделена на два лагера – сподвижници на властите и симпатизанти на опозицията. Противопоставяне, което надали ще приключи бързо след изборите, пише „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.