Мирослав Пенков спечели конкурса на Би Би Си за разказ

Мирослав Пенков. Снимка: Нели Томова

Българският писател Мирослав Пенков спечели международната награда на Би Би си за кратък разказ със своята творба „На изток от Запада”, съобщи на сайта си Би Би Си. Победителят бе обявен на церемония в Лондон, излъчена на живо по Радио 4. Пенков получава 15 000 паунда, а вторият отличен автор – южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес, е наградена с 2500 паунда за своя разказ „Убежище”.

Конкурсът на Би Би Си за разказ, традиционен от 2006 г., бе открит тази година по изключение за чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри. Догодина той отново ще бъде само за автори, живеещи в Обединеното кралство.

Членовете на журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война. Според организаторите „На изток от Запада” изследва „трудностите за любовта, връзките и идентичността в регион, сполетян от конфликти”, отбелязва БТА.

На Изток от Запада – българското издание

„Исках за напиша история за онези българи, които бяха отделени от родината ни и които неизбежно ще изгубят, ако вече не са го изгубили, чувство да си българин. Същевременно исках да напиша история за себе си, в чужбина, в Америка и сам в много отношения, с огромен океан между мен и хората, които обичам”, цитира Би Би Си автора.

Член на журито, писателката и професор по творческо писане Мишел Робъртс заяви, че произведението „амбициозно и успешно обединява личния и политическия живот”.  Десет творби бяха подбрани в тазгодишния списък на номинирани кандидати за наградата вместо обичайните пет. Всички бяха излъчени по Радио 4 през последните две седмици, прочетени от водещи британки актьори. Пенков ще участва в литературния фестивал в Челтнъм на 7 октомври.

Десет творби бяха подбрани в тазгодишния списък на номинирани кандидати за наградата вместо обичайните пет. Всички бяха излъчени по Радио 4 през последните две седмици, прочетени от водещи британски актьори.

29-годишният Пенков живее и учи в САЩ от 2001 г. В момента той преподава творческо писане в Университета на Северен Тексас. Разказът „На Изток от Запада“ дава името и на сборника с други творби на българина.

БТА

Виж още:

Мирослав Пенков: Като кажат за мен: „Той вече е американец“, нещо ми кипва

„Как купихме Ленин“ – невероятен световен дебют на Мирослав Пенков

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.