Обама и Ромни: съперници с много малко лични контакти

Асошиейтед прес

Обама срещу Ромни. Колаж: от тв екрана

Когато през 2008 г. съпругата на Мит Ромни Ан чува диагнозата „рак на гърдата“, един от хората, които протягат ръка на семейната двойка, е току-що избраният президент Барак Обама. Това е един от малкото случаи на лични контакти между Обама и Ромни.

„Той беше достатъчно любезен да се обади вкъщи, когато съпругата ми беше болна, и каза, че той и Мишел се молят за съпругата ми“, каза Ромни в интервю след обаждането. „Аз казах: „Господин президент, Ан и аз се молим за Вас“. Наистина е така“.

Дори след като политическите им съдби се преплетоха, Обама и Ромни почти не са имали възможност да общуват директно помежду си. Всъщност, когато утре президентът демократ и бившият губернатор републиканец на щата Масачузетс застанат един до друг на предизборните дебати в Денвър, това ще е първата им среща лице в лице от близо пет години.

„Наистина не го познавам много добре“, каза Обама в интервю за Асошиейтед прес. „Мисля, че губернатор Ромни очевидно е постигнал изключителен успех в бизнеса си и очевидно е доста съсредоточен да постигне целта си – да стане президент. Той е много държи на семейството си и смятам, че е много държи и на вярата си“.

Ромни също се изказа любезно за президента като баща и семеен човек. Но повечето от изказванията им един за друг по време на кампанията никак не са толкова мили и може би така ще е и на дебата. Ромни обвинява президента, че възгледите му са „повече европейски, отколкото американски“. Обама казва, че републиканецът е отписал половината страна.

Но двамата имат и някои сходства. И двамата са завършили право в „Харвард“; Ромни има и диплома в областта на бизнеса от елитния университет от Бръшляновата лига. Всеки от тях е мултимилионер, макар че оценяваното на 250 млн. долара богатство на републиканеца далеч надвишава нетното състояние на Обама, което е едва 8,3 млн. долара. В сряда, когато хората хвърлят пръв поглед на застаналите един до друг съперници, те виждат републиканец, 14 години по-възрастен и с 2,5 см по-висок от 51-годишния президент, който е висок 1,85 м.

Обама и Ромни се срещат за първи път през 2004 г. на среща на вашингтонския политически и медиен елит. Ромни, тогава губернатор, и Обама, станал току-що сенатор от щата Илинойс, са избрани от „Клуб Гридайрън“ да държат реч на давана от организацията вечеря. Веселата атмосфера на частното събитие обаче е предполагала, че речите им са по-скоро в шеговит тон, а не очертават политическите им различия.

Когато пътищата им отново се пресичат, двете изгряващи политически звезди се състезават за кандидатпрезидентската номинация на партиите си. В опит да спечелят гласове за първичните избори в щата Ню Хемпшър и двамата се появиха на парада за Деня на труда през 2007 г. в градчето Милфорд. Те се здрависаха, размениха някоя и друга любезност и насочиха вниманието си към избирателите.

Според помощниците им Ню Хемпшър е и последното място, на което те са се срещали лице в лице преди дебатите. През януари 2008 г. дебатите между кандидатите на републиканците и демократите на първичните избори в Манчестър се проведоха един след друг. След като републиканците приключиха, водещият покани чакащите в коридора демократи да се присъединят към тях за кратко на сцената, за да демонстрират разбирателство между двете партии.

Обама и Ромни бяха там като опоненти. Те се усмихнаха и си стиснаха ръцете, а президентът приятелски постави ръка на рамото на републиканеца. Обама спечели Белия дом. А Ромни малко след това отпадна от надпреварата за републиканската номинация.

По време на кампанията през 2012 г. те са имали само един личен разговор. В края на май Обама се обади на Ромни, след като той спечели партийната номинация. Президентът го поздрави и му каза, че „очаква важни и полезни дебати за бъдещето на Америка“. Помощници и на двамата мъже описват разговора като кратък и дружелюбен.

Малкото лични контакти помежду им до голяма степен са следствие от различния им път към президентството, който не е минал през Вашингтон. Обама прекара едва две години в Сената, преди кампанията си от 2008 г. за Белия дом. По-голямата част от кариерата на Ромни пък е минала в частния сектор и той никога не е работил в американската столица.

Това доста ги различава от други политически двойки, които са се съревновавали за президентсткия пост. Например Обама и Джон Маккейн – съперникът му от Републиканската партия през 2008 г. – са работили в Сената, преди да се изправят един срещу друг на президентските избори.

По подобен начин президентът Джордж Буш-младши и опонентът му от демократите през 2004 г., сенаторът от щата Масачузетс Джон Кери, се познаваха още от преди това, от работата си във Вашингтон. Същият беше и случаят с президента Бил Клинтън и бившия сенатор от Канзас Боб Доул, който беше номиниран от Републиканската партия за изборите през 1996 г.

Сара Тейлър Фейган, която беше политически съветник на президента Буш-младши, каза, че липсата на лични контакти между Обама и Ромни по време на дебата вероятно ще е предимство, но крие и някои отрицателни страни.

„От една страна, дебатите няма да са на личностна основа. Можеш да кажеш: „Не те познавам, не се чувствам неудобно да кажа това, което трябва“, каза Фейган. „От друга страна обаче личните контакти са полезни. Дори и да сте непримирими съперници, те ти осигуряват известен комфорт“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.