Грузия дава урок по демокрация на Русия

Новият парламент на Грузия в Кутаиси. Илюстрация: сайт на проекта

Като проруски фигури в Грузия не се очертават нито Бидзина  Иванишвили, нито съюзникът му Иракли Аласания (син на полицай,  убит от абхазци), нито друг някой виден политик в страната. Експертите и повечето политици в Русия не очакват сериозен  напредък в отношенията с Грузия, след като партията на  президента Саакашвили бе победена на парламентарните избори – те признават, че след войната в Южна Осетия в Грузия почти не са останали проруски сили.

Грузинският лидер Саакашвили призна вчера, че привържениците му са изгубили парламентарните избори на 1 октомври. Той заяви, че партията Единно национално движение минава в опозиция. През 2013 г. Саакашвили ще трябва да напусне президентския  пост, а властовият център на тежестта ще се премести в  парламента и кабинета, назначаван от депутатите. Лидерът на  опозицията – милиардерът Бидзина Иванишвили, вече заяви, че  смята да оглави правителството.

Заместник-директорът на Института за страните от ОНД  Владимир Жарихин поздрави Грузия по случай демократичната и мирна смяна на властта. „Това ме радва. Но да чукнем на дърво, дано старата власт не се опита незаконно все пак да остане“, каза Жарихин за руската редакция на Би Би Си. Според него смяната на властта няма да се отрази съществено на грузинските отношения с Русия.

Следвоенен реализъм

„Да бъдем реалисти: в грузинската опозиция няма никакви проруски сили, тъй като на практика цялото грузинско общество – и пак нека бъдем реалисти – не одобрява руската позиция спрямо Абхазия и Южна Осетия. Нещо, което дълго време ще трови отношенията между Русия и Грузия, и трябва да се примирим с това“, заявява експертът.

Според Жарихин обаче, щом спре да действа като фактор личната враждебност на Владимир Путин към Михаил Саакашвили, двете страни ще получат шанс да развиват по-активно търговията и примерно връзките в хуманитарната сфера, на първо място между Грузия и стотиците хиляди грузинци, живеещи в Русия.

Сергей Маркедонов, един от най-добрите в Русия специалисти по Кавказ и Задкавказието (Северен и Южен Кавказ), сътрудник на програмата „Русия и Евразия“ на Центъра за международни и стратегически изследвания в САЩ, също не очаква бързи промени в руско-грузинските отношения. Според него, „ако сметнем за твърде важни предизборните обвинения, че Иванишвили е обвързан с Москва, или думите му, че трябва да се нормализират връзките с Русия, крайно ще опростим нещата“.

„При положение, че Иванишвили жъне успехи във вътрешнополитическите борби в Грузия, не е зле да помним, че този лидер е грузински национален политик. В тази кавказка страна просто няма друга възможност“, пише Маркедонов в московския в. „Взгляд“.

„Сегашният стремеж към подобряване на отношенията е стихиен процес, породен от осъзнаване на двустранните взаимовръзки (икономическото присъствие на Руската федерация в Грузия след 2008 г. не намаля, а нарасна, а в Русия има многобройна грузинска диаспора) и на общите предизвикателства (радикалният ислямизъм по севернокавказкия участък от държавната граница).

Той обаче още не се е превърнал в програма, която да съществува над съществуващите проблеми, обидите от миналото, споровете за статут и престиж. Както става например в отношенията между Гърция и Турция или между бившите югославски републики“, продължава политологът.

Курс към Запада

Той припомня многократните предизборни изявления на Иванишвили, че ако дойде на власт, ще запази сътрудничеството със САЩ и ЕС като приоритет във външната политика на Грузия.

Не очаква пробиви и експертът по международни въпроси Семьон Багдасаров, член на външнополитическата комисия в предишната Държавна дума. „Ако не се стигне до компромис за Абхазия и Южна Осетия, за Иванишвили, под влияние на обкръжението му, ще бъде много трудно да установи приятелски отношения с Русия“, казва аналитикът пред Би Би Си.

„Който и да поеме властта в Грузия, това няма коренно да промени отношенията с Русия“, заяви за РИА Новости Виктор Озеров, председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията. Той обясни, че за подобряване на отношенията с Русия Грузия ще трябва да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия, което според него ще е политическо самоубийство за Тбилиси.

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко даде коментар в дух на предпазлив оптимизъм: според нея предварителните изборни резултати вдъхват надежда за подобряване на руско-грузинските отношения. „Много се надяваме и разчитаме бъдещите промени в Грузия да повлияят позитивно за подобряване на отношенията между нас, имаме голям интерес от това“, каза тя пред РИА Новости.

Урок по демокрация за Москва

Известният икономист и либерал Сергей Алексашенко написа в своя блог, че Михаил Саакашвили неволно е дал урок по демокрация на руската страна.

Алексашенко напомня, че през десетте години управление на Саакашвили, при всичките му проблеми и провали, Грузия „хвърли оковите на корупцията, реформира правоохранителните органи (и последният скандал само подчерта решимостта на обществото и политиците да я доведат докрай), грузинската икономика, уж погребана от руските ембаргови мерки, стана привлекателна и за местния, и за чуждестранния капитал, като демонстрира темпове на растеж, по-високи от тези в Китай“.

„И ето го поредния и много важен исторически урок – урок по преход към демокрация, която в постсъветското пространство започва, точно когато действащата власт губи изборите и спокойно минава в опозиция с надеждата да спечели следващите. Грузия стана поредната страна в пространството на бившия СССР, която пред очите ни извършва този преход, скъсва окончателно със съветското си минало. И с това дава поредния урок на Русия и политическата й върхушка“, пише Алексашенко.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.