Светът за България: Ще има ли Пуси Райът и в София?

Мишо Шамара след разпита в полицията – снимка, която сам си е направил и качил във Фейсбук.

Български рапър е разследван за предполагаема обида срещу държавните символи. Певецът може да получи присъда от до две години затвор, ако бъде признат за виновен в поругаване на националния флаг. Мишо Шамара (Биг Ша) беше част от влиятелната през 90-те години ъндърграунд банда Гумени глави и продължава да бъде известен музикант.

Софийската прокуратура потвърди, че е започнала съдебно преследване срещу рапъра след сигнал, подаден от Съвета за електронни медии(СЕМ). Според неговия председател Георги Лозанов, Мишо Шамара е превърнал химна в карикатура в своята песен „Бяло, зелено, червено”, като е сравнил цветовете на знамето с наркотици и е използвал неподходящ език. В песента се казва, че „от трите цвята най-мого обичам бялото, зеленото го пуша и съм High?, както и „червеното е като мензис”.

Назад към комунизма?

Управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ отрече да има нещо общо с действията срещу Мишо Шамара, а българският премиер Бойко Борисов заяви, че дори не е чувал рапъра и не е слушал песента. Но хората в социалните мрежи, както и коментатори, не бяха убедени.

Според мнозина певецът е загазил с властите заради друго изречени от песента: „Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба”. Някои обвиниха правителството, че прибягва до стари методи от времето на комунизма.

„Някой наистина си мисли, че сме пак 1976-та. Мишо Шамара е разследван за престъпления срещу републиката”, писа в туитър известният блогър Иван Бедров. „Не, не е 1984, а е 2012-та. Музикантите отново са привиквани в милицията”, писа Радой Радев в e-vestnik – уебсайт, който критикува правителството.

Наблюдатели бяха шокирани, че текст на песен може да предизвика криминално разследване. Милена Фучеджиева писа в своя блог, че ако „тази глупава и напълно безвредна песен? Доведе до съдебен процес, то „хората в тази страна са напълно изтрещяли”. Основната опозиционна партия БСП обяви, че прокуратурата „явно е изпълнявала политическа заповед на управляващите”.

Българският Пуси Райът?

Случаят съвсем естествено бе оприличен с процеса срещу пънк-бандата Пуси Райът в Москва. Дори вестници, които обикновено се въздържат да критикуват правителството, бяха изненадани от прокурорското решение. „Труд” и „24 часа” посочиха, че действието е станало причина да се заговори за цензура и медийна свобода, но всъщност само ще направи рапъра още по-известен.

„Никой не беше чувал за трите пънкарки от Пуси Райът преди да изпеят „Света Богородице, изгони Путин” в храм,” посочи Анна Заркова в „Труд”. „Сега техните лица са на всеки плакат по света”. Според влиятелният блогър Иво Инджев „съдебният гняв срещу рапърите в България… копира почти буквално реакцията на руската прокуратура срещу политическия протест на Пуси Райът”.

Медийна свобода

Някои, сред които и самият рапър, коментираха, че съдебното преследване е опит на българското правителство да заглуши своите критици преди парламентарните избори догодина. Подобни обвинения се отправят все по-често срещу властите в България.

При неотдавнашна среща с европейския комисар Нели Крус в София Илияна Беновска от радио К2 каза, че ако Брюксел не се намеси, то след вота България ще се превърне в „тоталитарна държава”. „Свободата на словото ще бъде мъртва, а медийни групи, близки до правителството ще установят пълен монопол”, предупреди журналистката.

„Репортери без граници“ постави България на 80-та позиция в годишната си класация за медийна свобода за 2012 година – на последно място сред страните от Европейския съюз.

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.