В САЩ обвиниха още 11 руски шпиони

След екстрадирането от САЩ провалената шпионка Ана Чапман се снима за руското издание на сп. „Максим“

Бруклинската прокуратура в сряда, 3 октомври, повдигна обвинения на 11 предполагаеми руски шпиони. Те са заподозрени в незаконен износ на военни технологии за Русия, съобщиха от ФБР, пише информационният сайт лента.ру. Осем от тях са арестувани в Хюстън, а трима се намират в Русия.
Основният обвиняем Александър Фишченко е собственик и изпълнителен директор на американски и руски компании, участващи в схемата на шпионажа. 46-годишният жител на Русия от 2003 г. насам е гражданин на САЩ.  От 1998 Фишченко живее в Съединените щати и основава фирмата Арк електроникс със седалище в Тексас. Тя се занимава с износ на технологии и микроелектроника за Русия. От 2002 г. до момента общата стойност на изнесените стоки възлиза на около 50 милиона долара.

Освен Арк електроникс, Фишченко притежава в Москва фирмата Апекс система, която се занимава с покупки и е сертифициран доставчик на военна техника на руското правителство.

От октомври 2008 г., според разследването в САЩ, Фишченко със своите помощници е доставял чрез тези фирми в Русия „свръхмодерна микроелектроника“ като е заобикалял изискваното в Съединените щати лицензиране. На своите американски доставчици Фишченко казвал, че се занимава с производство на различни уреди за цивилното население, например на сайта на Арк електроникс се твърди, че фирмата произвежда светофари. В действителност, компанията не произвеждала нищо, а се занимавала само с износ.

Наред с другите неща, предполагаемите шпиони са предавали микроконтролери, микропроцесори, аналогово-цифрови преобразуватели и чипове статична памет с произволен достъп (SRAM). Тази техника често се използва от военните, включително в радари и системи за видеонаблюдение и системи за управление на ракети. Както отбелязва ФБР, Русия не произвежда на своя територия, много от компонентите, доставяни в страната от Фишченко и сътрудниците му.

Обвиняеми по шпионския случай освен Фишченко са на служителите на компаниите му Шавкат Абдулаев, Людмила Багдикян, Анастасия Дятлова, Виктория Клебанова, Сергей Клинов, Александр Пособилов, Юрий Савин, Дмитрий Шегуров, Севин Тагиева и Светалина Загон. Ответници като юридически лица са фирмите на Фишченко.
През юни 2010 г. в САЩ бяха арестувани други 11 руски агенти, включително Анна Чапман. Те бяха заподозрени, че са се опитвали да получат информация за ядрени оръжия, ЦРУ и Конгреса. Скоро руските шпиони бяха разменени за няколко затворници, обвинени в Русия в шпионаж и държавна измяна.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.