Църквите в САЩ мобилизират избирателите от малцинствата

Асошиейтед прес

Не само подносите за събиране на дарения обикалят миряните в стотици църкви, главно на афроамериканци и испаноезични, в онези щати, където през ноември ще се реши изходът от президентските избори.

Църковните лидери раздават по време на службите регистрационни формуляри за гласуване, а мнозина обещават автобуси със „събратя негри“, които да дадат гласа си в оспорваната надпревара между Барак Обама, първия чернокож президент на САЩ, и републиканския му съперник Мит Ромни.

Партийни активисти се притесняват, че новите изборни правила в някои щати – от по-строги изисквания за идентифициране със снимка до съкращаване на дните за по-ранно гласуване, несправедливо са насочени срещу гласоподавателите от малцинствата, особено афроамериканците, повечето от които гласуват за демократите.

„Това ни накара да действаме неотложно и да впрегнем колективно силите си, за да се ангажираме в процеса“, каза преподобният Дон Райли Дювал, свещеник от африканската методистка църква в църковната община Шортър в Денвър. Колорадо е един от деветте ключови щата, които не гласуват твърдо за демократи или републиканци и определят резултата от гласуването, който се решава щат по щат, а не от гласуването в национален мащаб.

В най-големите от тези щати като Флорида и Охайо привърженици на новите изборни правила отричат, че те имат за цел да ограничат гласуването от малцинствата с надеждата да помогнат на републиканците да спечелят повече щатски битки. Причините за правилата са най-различни – от мерки срещу фалшификации до отстраняване на онези, които нямат право да гласуват.

Но според някои афроамерикански лидери като преподобния Ф. Е. Пери, епископ в петдесятната църква Бог в Христа, сякаш отново са се върнали пречките от 60-те години за гласуване на чернокожите, особено в южните щати.

„Не можем да стоим със скръстени ръце и да чакаме какво ще се случи“, каза Пери. „Искаме да мобилизираме „събратята негри“ да гласуват. И ще направим всичко необходимо.“

При близки резултати щат като Флорида – там едва 573 гласа решиха през 2000 г. битката между републиканеца Джордж Буш и демократа Ал Гор – може да се окаже решаващ.

През 2008 г. Обама получи 95 процента от гласовете на чернокожите избиратели и вероятно ще спечели преобладаващото мнозинство от тях отново. Той спечели и латиносите, бързо разрастваща се общност, която определено е склонна да подкрепи демократите и на изборите тази година.

Националната мрежа на църковните организации за подобряване на живота в общините чрез мобилизиране (PICO National Network People Improving Communities through Organizing) през септември организираха неделя под наслов „Пусни народа ми да гласува“ (по аналогия с Let my People Go – цитат от книгата „Изход“ в Стария завет, в който Бог съветва Мойсей да отиде при египетския фараон и да го помоли да освободи народа му, за да може да му служи.

Този библейски разказ е възпят в негърския соул „Go Down Moses“ – бел. прев. В този ден по време на религиозните служби в близо 300 църкви из страната се състояха кампании за регистрация на избиратели и бяха определени представители от всяка църква, които да тръгнат по домовете и да наберат още хора. Целта бе да бъдат регистрирани 75 хиляди души, каза политическият директор на PICO Гордън Уитман.

В много щати с предварително гласуване неделята преди изборния ден през 2008 г. беше „църковна“ политическа проява, при която конгрегациите на малцинствата се явиха масово в избирателните секции и пуснаха гласовете си. Тази година във Флорида 33,2 на сто от всички афроамерикански гласоподаватели и 24,6 на сто от испаноезичните ще гласуват също в неделята преди изборния ден, според Центъра за справедливост „Бренън“ в Нюйоркския университет.

В Охайо през 2008 г. според Уитман са гласували около 100 хиляди души в седмицата преди изборите. Нов закон в щата можеше да отмени гласуването в петък преди изборите, но федерален съдия го обяви за антиконституционен, защото изключваше някои категории като военнослужещите. Щатът оспорва това съдебно решение.

Тази година във Флорида нов закон премахна възможността да се гласува в неделя преди изборния ден. Законът също бе атакуван във федерален съд, но съдията постанови през септември, че няма достатъчно доказателства, че промяната ще навреди на правото на афроамериканците да гласуват.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.